tisdag 28 oktober 2014

Träffa de nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

 
Den 28 oktober har du möjlighet att träffa författarna och illustratörerna som nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturprisSvenska barnboksinstitutet i Stockholm. Där kommer de att samtala med Åsa Warnqvist från Svenska barnboksinstitutet. Temat är att ta unga på allvar. Medverkar gör Andri Magnason (Island), Bárður Oskarsson (Färöarna), Gro Dahle (Norge), Håkon Øvreås (Norge), Øyvind Torseter (Norge), Eva Lindström (Sverige), Sofia Nordin (Sverige) , Kathrine Rosing (Grönland), Nina Spore Kreutzmann (Grönland), Hanne Kvist (Danmark), Lilian Brøgger (Danmark), Louis Jensen (Danmark).

Tiden för samtalet är kl:18-19:30. Evenemanget är kostnadsfritt och föranmälan krävs inte.
Dagen efter samtalet koras vinnarna under en ceremoni på Stockholms stadshus.

måndag 27 oktober 2014

Med hjärtat för boken

Bilden har jag lånat från sverigesradio.se
Brombergs förlag ordnar varje höst en helkväll med boken i centrum på Berwaldhallen i Stockholm. Kvällen kallas för Med hjärta för boken. Det går ut på att ett gäng författare och andra gäster samtalar på scen och det är som en minibokfestival. I år hålls kvällen den 18 november och börjar kl 19.00. De har väldigt fina gäster den här kvällen, kolla här:
Majgull Axelsson, som berättar om sin succébok Jag heter inte Miriam. 
Ison Glasgow, ska prata om sin starka uppväxtskildring När jag inte hade nåt. 
Kristina Kappelin, utrikeskorrespondenten som rapporterar från Rom. 
Jonas Karlsson berättar om sin medverkan i filmen Hallonbåtsflyktingen och om sitt eget skrivande. 
Hedvig Lagerkvist är barnbarn till Pär Lagerkvist. Hon ska läsa Lagerkvistpoesi ur boken Samlade dikter. 
Linda Olsson, ska hon prata om sin nyutkomna bok I skymningen sjunger koltrasten. 
Marie Lundström, programledare för Lundströms bokradio, håller i ett par av författarintervjuerna på scen. 
För musikunderhållningen står Helige Hugos högt flygande gatumusikorkester. Och värd för kvällen är Dorotea Bromberg. Biljetterna kostar mellan 150-250kr. Du kan köpa dem här, länk.

fredag 24 oktober 2014

Mer om böcker om sex för barn

Obs är inte ett klipp bara bild, för att se klippet klicka är, länk
Jag hittade ett klipp från Bokmässan som UR har spelat in. Det är ett samtal om en sexbok och en bok med sex och medverkar gör Chavez Perez och Mårten Melin. Känt sedan tidigare är att jag är väldigt förtjust i Mårtens bok Lite mer än en kram och jag lyfter den så ofta jag kan i olika sammanhang. Chavez har gett ut Lätta sexboken och är mer av en sexualundervisande bok. Jag har inte läst den men det vill jag verkligen göra. Jag tycker det är oerhört viktigt att unga får så mycket kunskap som möjligt om sex och inte lämnas åt sitt öde att upptäcka själv. Själv minns jag att sexualundervisningen på grundskolan var väldigt knapphändig och läraren tycket att det var oerhört pinsamt. Då har böcker en stor plats att fylla för de kan hjälpa till att svara på frågor och var upplysande. Dessutom kan de läsas i lugn och ro. Jag vill i sammanhanget även tipsa om Sandra Dahléns bok Sex med mera som likt Chavez är en sexualundervisande bok för unga.

Bilderna har jag lånat från rabensjogren.se och lattlast.se

Caitlin Moran till Stockholm i december


En författare som verkligen gillas av många i Sverige är Caitlin Moran. Och den 5 december kommer hon tillbaka till Internationell författarscenKulturhuset i Stockholm. Hon ska prata med journalisten Sonja Schwarzenberger, vilket med säkerhet blir hur bra som helst. Nästa vecka kommer hennes Konsten att skapa en tjej vilket är en skönlitterär bok till skillnad från de andra som är samlingar av hennes krönikor. Men den som har läst hennes krönikor kommer garanterat att känna igen sig i Konsten att skapa en tjej. Jag kommer att boka både biljett till samtalet och boken för min bokcirkel ska läsa den inför samtalet. För er som inte kan närvara på samtalet i december kan jag varmt rekommendera samtalen med Jan Gradvall. Det ena från just Kulturhuset och det andra från Bokmässan. Ni kan lyssna på samtalet från Kulturhuset här nedan och klicka på länken för samtalet från Bokmässan, länk.

torsdag 23 oktober 2014

Stockholms Internationella Poesifestival 2014


Den 25-30 november hålls årets upplaga av Stockholms Internationella Poesifestival. Det är kulturtidskriften 10 tal som arrangerar festivalen. Många spännande och intressanta gäster kommer att närvara och framträda under dagarna.

Den 27 november är det stor festföreställning på Södra Teatern. Det utlovas poesi, musik, teater, dans och fest. Gästerna denna kväll är:
Abdellah Taïa, Marocko, Halyna Kruk och Serhij Zjadan, Ukraina, Julian Talamantez Brolaski, USA, Olga Ravn, Danmark, Kim Hyesoon, Korea, Tomasz Rózycki, Polen, Helena Boberg, Frida Hyvönen och Rikard Wolff, Sverige. Konstnärlig ledare och kon­fe­ren­cier: Madeleine Grive.
 Läs mer om festivalen här, länk

Bloggträff med Kristina Sandberg

Bilderna är tagna av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Igår kväll var det bloggträff på Norstedts förlag där författaren Kristina Sandberg var i fokus. Tillsammans med sin förläggare Eva Gedin pratade Kristina om trilogin om Maj. Vi var nere i det fina biblioteket på förlaget. Bordet var uppdukat med sju sorters kakor, snittar och bubbel. Det fanns för mig både kända och okända bloggare på plats. Och under samtalet fick vi ställa frågor till Kristina. Jag måste säga att det var ett mycket bra samtal, både det mellan Kristina och Eva men även med oss som var där och de frågor som ställdes.

Något som diskuterades var tiden då böckerna utspelar sig och hur det ser ut idag, hur mycket det går att känna igen sig i trots att det här ska vara en ny mer befriad tid för oss kvinnor. Kritiken och mottagande av böckerna var något annat som kom upp. Om detta skulle kunna ses som arbetarlitteratur (svar ja!). Att det är ett feministiskt verk, trilogin, och att böckerna visar upp en bild av vår historia som har setts/ses som trivial och obetydlig för att det utspelar sig i hemmet. Något som inte alls stämmer, det är ett stycke livshistoria så gott som någon. Jämför med män som skriver om mäns liv och tankar. Vi pratade om att böckerna kan läsas över generationsgränserna. Jag skulle hemskt gärna läsa tillsammans med min mamma och se hur vi ser på berättelsen och hur mycket igenkänning det är för oss. Min mormor kan ses som samtida med Maj om än några år yngre än Maj. Hon gick bort när jag var två år så det här kan nästan ses som om jag får en insyn i den tid som hon levde i och som jag aldrig hann höra henne berätta om.

Kristina Sandberg är otroligt sympatisk, varm och härlig att lyssna på. Vi satt i två timmar och samtalade om boken och det kändes som om tiden bara flög iväg. Om hon kommer till ett bibliotek/bokhandel nära dig kan jag varmt rekommendera dig att gå och lyssna på henne. Som bekant är Kristina nominerad till Augustpriset och jag håller tummar och tår att hon tar hem priset i kategorin Årets skönlitterära bok!

Tusen tack till Norstedts för inbjudan och en trevlig kväll.

onsdag 22 oktober 2014

November på Aspuddens bokhandel

Det är känt sedan innan att Aspuddens bokhandel tillhör en av mina favoritboklådor. Jag har nu den stora förmånen att bo nära den. I november har de ett helt fantastiskt program gällande deras författarkvällar.

Jag ska så fort lönen kommer på fredag lägga benen på ryggen och springa dit för att köpa biljetter. Jag kommer att gå den 20 november (Lena Andersson samtalar med Jenny Jägerfeld), 25 november (Tomas Andersson Wij samtalar med Jenny Wrangborg) och 30 november (Liv Strömquist samtalar med Jenny Aschenbrenner).

Är väldigt ledsen att vi är på konferens med jobbet den 6 november för då kommer Annika Norlin och pratar om sina texter tillsammans med Clara Törnvall.

tisdag 21 oktober 2014

Mens var det här

Mensen har fått sig ett ordentligt uppsving den senaste tiden. Jag skulle säga att det hela började med Liv Strömquist briljanta sommarprat 2013 där hon viger hela sitt program åt mens.


Nu i höst ger hon ut ett nytt seriealbum som handlar om det kvinnliga könsorganet, Kunskapens frukt. Inspirerat av hennes sommarprat ges serieantologin Kvinnor ritar bara serier om mens ut på Kartago förlag. På Unga Klara i Stockholm sätts det i höst upp en föreställnings som heter Girls will make you blush. Om när tjejer kommer i puberteten. Nästa vecka kommer till och med kulturprogrammet Kobra i SVT att ägna ett helt avsnitt åt mens. Kl: 21.30 är det bara att slå på tv:n och titta.

Och den sista november kommer Liv Strömquist till Aspuddens bokhandel och samtalar där med Jenny Aschenbrenner om sitt seriealbum Kunskapens frukt. Liv var även med i Sverige! här för lite sen samt på Bokmässan (se klippen här). Så härligt och befriande att något som rör många om inte alla oss kvinnor nu kanske äntligen kan få befrias från sitt tabu.

Om kategorin för barn-och ungdomsböcker del 1

Det är inte bara jag som finner det problematiskt att kategorin Årets barn- och ungdomsbok är för bred. Jag kommer att skriva mer om detta men i det här inlägget kommer jag att lyfta några av de som igår skrev om problematiken och oron över den breda kategorin. Lisa Bjärbo skriver på sin blogg Onekligen om att det är för trångt i kategorin. 
"Varje år muttras det om att priskategorin "Sveriges bästa barn- och ungdomsbok" är för trång och svår, och att priset skulle behöva delas upp. Ett pris för barnböcker (upp till nio år, kanske?), och ett pris för ungdomsböcker.Tycker aldrig det har varit mer tydligt än i år att det skulle vara en sanslöst bra idé. "- Lisa Bjärbo
Lotta OlssonDagens Nyheter är också förvånad och förbryllad över att det är fem av sex böcker som är bilderböcker.
Men betyder detta att det inte har kommit något exceptionellt bra i andra genrer? Naturligtvis inte. Det vore intressant att höra hur juryn tänkte när de åsidosatte närapå allt som skrivits för äldre barn och ungdomar.- Lotta Olsson
Jag fick ett svar från Augustpriset på min tweet, om att jag tyckte det var så synd att inga ungdomsböcker fanns med i år bland de nominerade. Jag tycker svaret visar just på det Lotta och Lisa lyfter upp, att bilderböcker ställs mot ungdomsböcker. Det är två olika typer av bok och det är sorgligt att de ska behöva ställas mot varandra. Mer om detta imorgon.

måndag 20 oktober 2014

Filmklipp med några av de nominerade barnboksförfattarna

Det lades på Augustprisets YouTube-kanal upp tre filmer där några av de nominerade barnboksförfattarna intervjuas. Jag tänkte att jag lägger upp dem här på bloggen också så ni kan ta er en titt.



Och de nominerade är.....

Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Nu är jag hemma en snabbis innan jag ska iväg igen och tänkte blogga om de nominerade titlarna för årets Augustpris och berätta en rolig grej. Det var en riktigt uppspelt Johanna som begav sig till Nalen idag vid kvart i tolv. Där hölls presskonferensen för Augustpriset och årets nominerade avslöjades. Det vimlade av förläggare/förlagsfolk, kända litteraturkritiker och andra med anknytning till boksverige. Vi fick en lunchtallrik och mingla lite innan det hela drog igång kl 12.15.

Först ut var Erik Titusson som presenterade de som nominerats till Lilla Augustpriset.
  • När två blir mer än en, Frida Alexandersson
  • Orangeriet, Matilde Villegas Bengtsson
  • Saker jag inte gör: mjölkar kor, Louise Brahce
  • Badrummet, Annina Claesson
  • Nangijala, Nangilima, Ludvika, Aron Ekelin
  • Medresenärer, Amanda Forsman-Sundell
Sedan kom den kategori som jag var särskilt intresserad av: Barn- och ungdomskategorin. Och där blev det besvikelse och otrolig frustration. Fem av sex böcker är bilderböcker och inte en enda bok för de äldre barnen/tonåringarna. Detta kommer jag att återkomma till var så säkra. Nåväl de nominerade är: 
  • Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn, Malin Axelsson, Klara Persson
  • Nu leker vi den fula ankungen, Barbro Lindgren, Eva Lindström
  • Vi är vänner, Eva Lindström
  • Tilly som trodde att…, Eva Staaf, Emma Adbåge
  • Vi springer, Joar Tiberg, Sara Lundberg
  • Mördarens apa, Jakob Wegelius
Därefter var det Årets fackbok som presenterades. Och förutom de som nominerats i barn- och ungdomskategorin är det två böcker i den här kategorin som jag verkligen vill läsa.
  • Popmusik rimmar på politik, Anna Charlotta Gunnarsson
  • Vid tidens ände. Om stormaktstidens vidunderliga drömvärld och en profet vid dess yttersta rand, Håkan Håkansson
  • Naturlära, Lars Lerin 
  • Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter, Anders Rydell 
  • Doktor Nasser har ingen bil. Kairo i omvälvningens tid, Tina Thunande 
  • Erik och Margot. En kärlekshistoria, Per Wästberg
Sista kategorin och den ni kommer höra, se och läsa mest om, Årets skönlitterära bok:
  • Ma, Ida Börjel
  • Alkemistens dotter, Carl-Michael Edenborg
  • Ett så starkt ljus, Lyra Ekström Lindbäck 
  • Liv till varje pris, Kristina Sandberg
  • De utvalda, Steve Sem-Sandberg
  • Beckomberga. Ode till min familj, Sara Stridsberg
Jag gissade endast rätt på en enda bok och det var Liv till varje pris av Kristina Sandberg och den jag hoppas tar hem priset också. Ni kan på Twitter läsa mer från presskonferensen i realtid och se fler bilder jag återfinns på @johannalundin86 eller under hashtaggen #Augustpriset

Nu till det roliga, som ni kan se till höger här på bloggen så kommer jag att vara en av de bloggambassadörer som finns i år för Augustpriset. Vad det innebär mer exakt förutom att jag kommer att recensera de nominerade titlarna i kategorin Årets barn- och ungdomsbok vet jag inte än så det får jag återkomma till. Men det ska hur som helst bli väldigt skoj.

Se presskonferensen om Augustpriset

Idag presenteras de nominerade till årets Augustpris. Presskonferensen pågår mellan kl:12.15-13.00. Ni kan se den live här

 
Och följa mig liverapportera via Twitter, @johannalundin86

söndag 19 oktober 2014

Mina gissningar inför Augustpriset 2014

Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Imorgon blir det känt vilka 18 titlar som nomineras till årets Augustpris. Det är sex böcker i tre kategorier (barn och ungdom, skönlitteratur och fakta). Jag tänkte i detta inlägg skriva lite om vilka titlar jag tror och hoppas nomineras i år samt några tankar om kategorierna titlarna sorteras in under.

Det är riktigt svårt att gissa vilka som kommer att bli nominerade. Kommer juryn att välja titlar som har varit snackisar, storsäljare, doldisar? Kommer det bara att vara böcker från de stora förlagen? Hur kommer spridningen i utgivningen över året att se ut? Många frågor och svaren får vi nog först imorgon när vi vet vilka titlarna är.

Jag hade mycket lättare att gissa i kategorierna Årets faktabok och Årets skönlitterära bok. Eller gissa det kan mer ses som mina önskningar. När det gäller Årets barn- och ungdomsbok var det svårare, av fler anledningar och de kommer jag att återkomma till. Jag lyckades dock inte komma på sex böcker i varje kategori. Jag hoppas att de nominerade imorgon är några eller alla av de som nu presenteras:

Årets faktabok
  • Sex med mera av Sandra Dahlén (en otroligt viktig bok om sex för unga och jag er mycket hellre att den nomineras här än i barn- och ungdomskategorin, för där är det trångt som det är)
  • Nyponbuskar nyponbuskar hela vägen nyponbuskar av Jan Gradvall (han skriver om vårt samhälle och de vi är genom att skriva om populärkultur och han gör det väldigt bra)
  • Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg (en bok om en far och hans dotter men även om hemligheter och försoning)
  • Kunskapens frukt av Liv Strömquist (för att hon är så briljant och för att det kvinnliga könet äntligen får ta den plats det förtjänar och kunskapen om den lyfts, feministiskt viktig)
  • Rasismen i Sverige med redaktörerna Lawen Mohtadi och Devrim Mavi (en otroligt viktig bok som ger flera vinklar av det komplexa med rasism i ett land som inte tror eller vill erkänna att det finns)
Årets skönlitterära bok
Årets barn- och ungdomsbok
  • Onanisterna av Patrik Lundberg (den bok jag hoppas mest på imorgon, för att den är så bra och för att den förtjänar det)
  • Lite mer än en kram av Mårten Melin (riktigt bra bok som är svår att säga vem som ska läsa den och det gör den egentligen till den enda bok som spänner bredast i en redan för stor kategori)
Det känns så sjukt att jag bara kan komma på två titlar i barn- och ungdomskategorin. Jag har bläddrat och kollat i utgivningskatalogerna från Svensk Bokhandel flera gånger om nu på morgonen men kan inte hitta fler böcker. De böcker jag läst och tyckt om senaste året och som jag tycker är värda en nominering är de två ovan och resten som varit riktigt bra har varit översatt litteratur. Men det stora problemet som jag har med kategorin är att den är så stor. Och DET är egentligen det stora problemet. Här ska det rymmas böcker riktade till barn från 0 till 18 år. Det är helt befängt att de klumpas ihop så här. Varför ställs en bilderbok mot en ungdomsbok riktad till en 15 åring?

Det brukar vara två bilderböcker/ böcker som riktar sig till de riktigt små, två mellanåldersböcker och två ungdomsböcker i den här kategorin. Så på så sätt är det inte konstigt att jag inte har bättre koll på vad som skulle kunna förtjäna en nominering. För det jag läser mest av är ungdomsböckerna. Jag är inte själv om att tycka att den här kategorin är problematisk. På Twitter är vi flera stycken som har skrivit om det och frågat varför det ser ut så här. Johanna Lindbäck tillika Läsambassadör skrev en mycket bra text om det som ni borde läsa. Den heter Jag har några synpunkter om August-priset. Författaren Christin Ljungqvist skrev idag en bra text där även hon ifrågasätter omfattningen på kategorin. Hennes blogginlägg heter Årets svenska ungdomsbok. Jag kommer att återkomma till detta ämne om kategorin under perioden mellan nomineringarnas tillkännagivande och galan när vinnarna koras. Så jag lämnar det för nu. För imorgon kommer mycket att handla om varför den här kategorin inte lyfts upp lika mycket och högtidligt som de andra två. Och det är också ett problem!

Vilka titlar tror du kommer nomineras?

torsdag 16 oktober 2014

Trialogen ”Ursprungets förgiftande makt”

Bilden har jag lånat från nok.se
Förlaget Natur & Kultur bjuder in till en trialog på Teater Brunnsgatan 4 den 29 oktober kl:19-20, med titeln Ursprungets förgiftande makt. Det är Marie NDiaye bok Ladivine som står i fokus för kvällen. Boken kommer att diskuteras av Lawen Mohtadi, Anneli Jordahl och Jonas Mosskin. Jag är inte bekant med begreppet trialog sedan innan. Jag finner följande definition: 
Trialog är ett programkoncept från England uppfunnet av Royal Shakespeare Theatre som bygger på att yrkesverksamma från olika discipliner möts i läsningen av en skönlitterär text. Via var sitt impulsreferat på cirka tio minuter reflekterar deltagarna från sin egen horisont kring de frågor som texten väcker, och belyser på så sätt romanen från olika, och inte sällan oväntade, håll. -nok.se
Tillställningen är gratis, och det går fortfarande att anmäla sig. OSA senast 22 oktober till helena.eitrem@nok.se  Efter trialogen är vi alla välkomna att stanna länge för diskussion om boken, mingla och drick lite gott. Med fördel har boken lästs innan. Jag håller på och läser för fulla muggar. Vi ses där!

onsdag 15 oktober 2014

Releasefest för Lavender Lit

Imorgon kommer nystartade inprintet Lavender Lit att ha sin releasefest. Och då kommer det att finnas en panel som ska diskutera ungdomsböcker. Väldigt intressant och skoj för ungdomsböcker är något jag verkligen brinner för och känner starkt för. Panelen kommer att bestå av Sofia Gydemo, bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet och en av bloggarna bakom Flaskposten, och Johanna Lindbäck, författare och Läsambassadör samt en bloggare. Nu till det sjuka, den bloggaren är JAG! Jag är just nu helt upprymd och livrädd på samma gång. Dessa två, Sofia och Johanna, har jag otrolig respekt för och det finns så många smarta bokbloggare där ute så varför lilla jag liksom. Men men jag ska försöka att inte få total minnesförlust, mista talförmågan och i allmänhet tala osammanhängande. Det är en tillställning som endast är för dem med inbjudan och är därmed inte ett publikt evenemang. Är det någon mer som är inbjuden till festen så vi ses där?

tisdag 14 oktober 2014

Sex i barnböcker

Den första oktober begav jag mig i raskt takt från jobbet till Odenplan där Svenska barnboksinstitutet ligger. Kvällens program hette: Vad har sex i barnböckerna att göra? Det var ett samtal mellan Mårten Melin, Moni Nilsson, Karin Lemon och Johan Unenge var moderator. Vi fick se bilder från barnböcker på 70-talet och framåt där de från 70-talet var betydligt mer explicita än de är idag när det gäller sexskildringar. Panelen inledde med att prata om huruvida de var blyga när de var yngre sedan läste Mårten och Moni högt ur sina böcker (Lite mer än en kram och Klassresan). Karin Lemon som är förläggare på Bonnier Carlsen berättade att ca 20 procent av de manus de får in till förlaget per år innehåller sexskildringar. Vi fick även veta att det är unga personer som lånar böcker likt Fifty shades of grey i störst utsträckning. Panelen pratade om att unga läser vuxenböcker med sex och kärlek i för att få lära sig mer. Medan vuxna som läser ungdomsböcker mer vill minnas tillbaka till det där första, första kärleken, första beröringen och det första sexet. Sedan följde en längre diskussion om Mårtens bok (Lite mer än en kram) och vem den vänder sig och i vilka åldrar den lämpar sig att läsas, det blev lite moralpanik som jag tycker var överdriven. Jag fick flera boktips under samtalets gång bland annat: Nu heter jag Nirak av Peter Pohl, Kram av Hans-Eric Hellberg (som Mårtens bok är inspirerad av) men även Klassresan av Moni Nilsson som jag inte läst innan. En reflektion som kom upp i samtalet var att skräck och sex är en bra kombo i böcker, för då är pulsen uppe hela tiden. Det kan nog ligga något i det även om jag tycker att sex och kärlek står sig alldeles förträffligt på egna ben utan skräck. Det var ett intressant samtal men jag blev bekymrad över moralpanik, restriktioner på skolbibliotek och avfärdande av sex i barnböcker men tillåtelse eller blindhet över barns konsumtion av sex och massor med våld på internet.

Samtalet filmades och ni kan nu se det i sin helhet via klippet här nedanför.   

måndag 13 oktober 2014

Kanske är det allt du behöver veta

Bilden har jag lånat från lavenderlit.com
Jag hade en handfull böcker som jag absolut inte ville missa att läsa i höst. En av dem är Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart. Den ges ut av nylanserade Lavender Lit. Och innan jag går in på vad den handlar om och vad jag tyckte om den vill jag att vi alla först beundrar det fina omslaget som Hanna Larsson på Formgivningsfabriken har gjort. Sedan ska vi ta av hatten för bokens översättare som har gjort ett mycket bra jobb, hon heter Carina Jansson.

Det här är en bok som väcker starka känslor hos mig som läsare och det är främst slutet av boken. Detta är en bok som mycket väl lämpar sig för bokcirkelläsande och jag känner verkligen att jag vill prata om den nu när den är utläst.  Boken handlar om välbärgade familjen Sinclair. Det är mor och far (Tipper och Harris), deras tre döttrar (Carie, Bess, och Penny) De bor på olika ställen i USA under övriga året, men på somrarna bor de i varsina hus på en privatägd ö. Döttrarna Sinclair har i sin tur barn och ett av dessa Cadence är vår berättare. Hon är 18år när vi först kommer in i historien. På ön umgås hon med lögnarna, och det är kusinerna Mirren och Johnny samt bonuskusinen Gat. Det är galna upptåg, överklasstristess, alkohol, namnlösa hembiträden men främst familjehemligheter och en olycka.

Först läser jag på vid glatt mod och både ryser och myser. Jag får starka Gossip Girl-vibbar under läsningen. Det är främst på grund av rikedomen, tristessen och känslan av odödlighet som den säkerhet massor med pengar kan ge. Men så händer något, jag läser och bläddrar som i en frenesi och när jag börjar närma mig slutet är det nästan som i ett feberrus jag tar mig ann texten. Och så kommer slutet, som vi på bokens baksida får följande instruktioner om: "Och om någon frågar hur den slutar – LJUG." Jag messade sent på kvällen när boken var utläst till min kompis Sofia och beklagade mig upprört över slutet, varpå hon svarar roat att hon visste att jag skulle reagera över slutet. Jag förväntade mig inte hur det hela skulle sluta. Och nu när jag vet slutet vill jag nästan läsa om och se ledtrådarna som jag är säker på finns där. Jag kan bara uppmuntra er att läsa och gärna tillsammans med andra. För det är en bok som vill diskuteras efteråt. Om det är någon som läst och vill prata om den med mig är det bara att säga till.

Nu hoppas jag att Lavander Lit ger ut fler böcker av E. Lockhart. För om hon skriver lika bra som i Kanske är det allt du behöver veta, vill jag läsa mer.

fredag 10 oktober 2014

Mode på tv och radio i höst

Utbildningsradion satsar på mode i höst och det ska bli superkul för mig som modeintresserad. Därmed är modefredag här på bloggen tillbaka. Det är en satsning på hållbarhet, kvalitet och mode som UR gör i höst och innefattar fyra program, två på tv och två på radio.
Den 15 oktober börjar Camilla Thulins program Kvalitet på SVT1 kl 22.00. Det är ett program i åtta delar som kommer att handla om konsumentkunskap och textilkonsumtion. Vi tittar ska få lära oss hur vi väljer rätt kläder och tar hand om våra kläder. Utöver att vi får lära os att ta hand om våra kläder får vi lära oss mer om hur de tillverkas och hur villkoren ser ut för dem som tillverkar genom reportage från världens olika hörn.
Sy, sy, sy är ett program där modeskaparen Jenny Hellström hjälper och inspirerar åtta ungdomar att sy sina egna plagg. Programmet kommer att gå direkt efter Kvalitet, det vill säga kl 22.30 i SVT1 med start den 15 oktober. Förutom att hjälpa ungdomarna att sy får vi tittare tips på hur vi kan sy i vår vardag och klädhistoria.

I P4 med start 18 oktober och tio lördagar framöver kommer Sagal Hussein Omar att leda programmet Bäst klädd. Programmet handlar om hur vi med en liten budget kan vara både medvetna och välklädda, samt om konsumentmakt och mode. Jag tänker mig att det kanske blir lite mer praktiskt än Stil som går i P1 som mer djupdyker i modevärlden och dess historia.

Som en egen julkalender börjar den 1 december programmet Bildningsbyrån - Tyg och Otyg i P1. Under fyra måndagar i december får vi en grundlig genomgång av våra kläder. Vi får lära oss skillnaden på olika material och kemikalier. Det här är en naturvetenskaplig vinkling på det estetiska och humanistiska ämnet mode. Programledare är Lovisa Haag, reporter på Bildningsbyrån.

lördag 4 oktober 2014

Bokmånad: september

Nu är det oktober och hösten är här på allvar, riktigt härligt tycker jag. Det är hög tid att summera september och läsningen. Det blev skralt resultat även då och jag hoppas på mer läst när oktober ska sammanfattas sedan.Det var dock tre riktigt bra böcker jag läste. Ur jämställdhetssynpunkt är det helt snedvridet med bara tre män.

Lite mer än en kram av Mårten Melin
Onanisterna av Patrik Lundberg
Ibland bara måste man av David Levithan

Totalt antal lästa böcker: 3st 
Antal böcker lästa på engelska: 0st
Antal böcker lästa på svenska: 
3st