tisdag 14 oktober 2014

Sex i barnböcker

Den första oktober begav jag mig i raskt takt från jobbet till Odenplan där Svenska barnboksinstitutet ligger. Kvällens program hette: Vad har sex i barnböckerna att göra? Det var ett samtal mellan Mårten Melin, Moni Nilsson, Karin Lemon och Johan Unenge var moderator. Vi fick se bilder från barnböcker på 70-talet och framåt där de från 70-talet var betydligt mer explicita än de är idag när det gäller sexskildringar. Panelen inledde med att prata om huruvida de var blyga när de var yngre sedan läste Mårten och Moni högt ur sina böcker (Lite mer än en kram och Klassresan). Karin Lemon som är förläggare på Bonnier Carlsen berättade att ca 20 procent av de manus de får in till förlaget per år innehåller sexskildringar. Vi fick även veta att det är unga personer som lånar böcker likt Fifty shades of grey i störst utsträckning. Panelen pratade om att unga läser vuxenböcker med sex och kärlek i för att få lära sig mer. Medan vuxna som läser ungdomsböcker mer vill minnas tillbaka till det där första, första kärleken, första beröringen och det första sexet. Sedan följde en längre diskussion om Mårtens bok (Lite mer än en kram) och vem den vänder sig och i vilka åldrar den lämpar sig att läsas, det blev lite moralpanik som jag tycker var överdriven. Jag fick flera boktips under samtalets gång bland annat: Nu heter jag Nirak av Peter Pohl, Kram av Hans-Eric Hellberg (som Mårtens bok är inspirerad av) men även Klassresan av Moni Nilsson som jag inte läst innan. En reflektion som kom upp i samtalet var att skräck och sex är en bra kombo i böcker, för då är pulsen uppe hela tiden. Det kan nog ligga något i det även om jag tycker att sex och kärlek står sig alldeles förträffligt på egna ben utan skräck. Det var ett intressant samtal men jag blev bekymrad över moralpanik, restriktioner på skolbibliotek och avfärdande av sex i barnböcker men tillåtelse eller blindhet över barns konsumtion av sex och massor med våld på internet.

Samtalet filmades och ni kan nu se det i sin helhet via klippet här nedanför.   

4 kommentarer:

 1. Nu har jag inte läst någon av böckerna som nämns, men det känns som att en del vuxna upprörs och förfäras över fel saker. Jag tror de här böckerna behövs!
  För övrigt blev jag lite sugen på att skriva en sex-skräckis! :)

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Jag tyckte att det var främst över Mårtens bok och vem den ska vända sig till och är det inte lite för explicit för så unga. Se gärna samtalet och se om du håller med mig.

   Radera