tisdag, oktober 21

Om kategorin för barn-och ungdomsböcker del 1

Det är inte bara jag som finner det problematiskt att kategorin Årets barn- och ungdomsbok är för bred. Jag kommer att skriva mer om detta men i det här inlägget kommer jag att lyfta några av de som igår skrev om problematiken och oron över den breda kategorin. Lisa Bjärbo skriver på sin blogg Onekligen om att det är för trångt i kategorin. 
"Varje år muttras det om att priskategorin "Sveriges bästa barn- och ungdomsbok" är för trång och svår, och att priset skulle behöva delas upp. Ett pris för barnböcker (upp till nio år, kanske?), och ett pris för ungdomsböcker.Tycker aldrig det har varit mer tydligt än i år att det skulle vara en sanslöst bra idé. "- Lisa Bjärbo
Lotta OlssonDagens Nyheter är också förvånad och förbryllad över att det är fem av sex böcker som är bilderböcker.
Men betyder detta att det inte har kommit något exceptionellt bra i andra genrer? Naturligtvis inte. Det vore intressant att höra hur juryn tänkte när de åsidosatte närapå allt som skrivits för äldre barn och ungdomar.- Lotta Olsson
Jag fick ett svar från Augustpriset på min tweet, om att jag tyckte det var så synd att inga ungdomsböcker fanns med i år bland de nominerade. Jag tycker svaret visar just på det Lotta och Lisa lyfter upp, att bilderböcker ställs mot ungdomsböcker. Det är två olika typer av bok och det är sorgligt att de ska behöva ställas mot varandra. Mer om detta imorgon.

2 kommentarer:

  1. 0-9 eller 0-12 möjligen. Risken finns bilderböcker rakar hem alla nomineringar i den lägre klassen, men det ger ändå även 6-9 och 9-12 en viss chans, och 12+ böcker får komma fram helt säkert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grejen verkar vara att bilderböckerna rakar hem (nästan) alla nomineringar som det är med en bred klass också.

      Radera