tisdag 29 oktober 2013

Fulast i världen

Bilden har jag lånat från rabensjogren.se
Vem är det som bestämmer vad andra ska tycka? Varför finns det alltid en sådan person i gruppen/klassen, den som tar på sig att tala om för andra vad de ska tycka? Och varför ska det alltid finnas en hackkyckling? Det är säkerligen inget unikt att en klass se ut som den gör i Ingrid Olssons Fulast i världen. Min klass när jag gick i grundskolan/gymnasiet hade den där personen som dikterade upp villkor. Jag har läst om den typen av person i en uppsjö av ungdomsböcker. Det fascinerar mig lika mycket som det irriterar mig. Det är så onödigt och kan få sådana obehagliga konsekvenser. I boken Fulast i världen är det Evelina som är den personen. Hon bestämmer att Simon är töntig, ful och inte är värd att prata med. Problemet är bara att Siw vill göra det och hon hamnar i ett dilemma. För i somras träffade hon Simon kort och tycke uppstod. Sen förlorade de kontakten och såg inte varandra igen fören skolan började efter sommarlovet och Simon dök upp som ny elev i Siws klass. Men det var inte oproblematiskt för där fanns Evelina och sa nej, sa stopp.

Ingrid Olsson bemästrar konststycket att säga så otroligt mycket med få ord. I hennes böcker sprakar det av saker som sägs men det sägs mellan raderna. Hennes styrka ligger i att beskriva detaljer och skörhet. Den där skörheten blir till styrka och jag känner alltid så starkt när jag läser hennes böcker. När det gäller denna hennes senaste bok Fulast i världen vill jag skrika, skälla ut, hålla om och trösta hennes karaktärer. Både Siw och Simon men även Evelina känns otroligt riktiga och igenkännbara.

Jag vet inte vad det är med boken som gör den så otroligt bra, temat är inte nytt och historien är inte unik. Men Ingrid Olsson är unik, hennes sätt att skriva är fantastiskt och boken griper tag och stannar kvar. Jag blev otroligt besviken att hon inte nominerades till Augustpriset för detta verk. Hon förtjänar uppmärksamhet och framför allt att bli läst, av ung som vuxen. En av de bästa böcker jag läst i år.

torsdag 24 oktober 2013

Nya podcasts om litteratur

Den senaste månaden har jag fått två nya favoriter till min samling av bra podcast om litteratur. Dels är det Tidningen Vi som har startat Vi Podden och dels är det ABF Stockholm och Natur och Kultur som har en bokcirkel om Teju Coles bok Öppen stad och där träffarna irl även gjorts till poddar.
Bilden har jag lånat från tidningen-vi.se
Jag har lyssnat på de två avsnitt av Vi Podden som finns uppe så här långt. Den första handlar om syskon. Det var otroligt bra och jag satt och läste morgontidningen samtidigt (hade långfrukost en lördag) men fick lägga den ifrån mig och bara lyssna. Det andra avsnittet handlar om makthierarkier och var även det bra. Det är Nina Solomin som är programledare. Hon är kulturredaktör på Tidningen Vi och även producent på Lundströms bokradion. Hon är briljant här i podden och borde få mer taltid, snälla släpp avsnitt oftare! Det går att lyssna via hemsidan och iTunes.
Bilden har jag lånat från nok.se
Bokcirkeln av Öppen stad är också väldigt intressant. Under tre träffar har en grupp ledd av författaren och journalisten Lawen Mohtadi samtalar om Teju Coles bok Öppen stad. Sedan har dessa träffar klippts ned och släpps nu som podd. Avsnitt två kom i början av veckan och ett återstår. Jag tycker att det är superintressant att lyssna på vad deltagarna tycker om boken men även hur de så frikostigt och generöst delar med sig av sina egna erfarenheter. Förlaget svarade mig när jag frågade att de är öppna för att testa det här upplägget igen om den här omgången blir lyckad. Så gå in och lyssna ni också. Det går att lyssna via Soundcloud.

onsdag 23 oktober 2013

Lista med barn- och ungdomsboksförfattare till författarsamtal

Att jag är en varm anhängare av barn- och ungdomslitteratur borde inte komma som någon nyhet. Inte heller att jag tycker att barn- och ungdomslitteratur borde få betydligt mer uppmärksamhet och erkännande än vad den har idag. Jag imponeras otroligt av författare som skriver för barn och unga och tycker mycket om att lyssna på dem när de pratar om sitt skrivande och tankar kring litteratur. Det är bland annat därför jag går till PUNKTmedis (ungdomsavdelningen på Medborgarplatsens bibliotek i Stockholm) när de har författarsamtal. Och jag tycker att det är fantastiskt att unga får en möjlighet att lyssna på och träffa sina favoritförfattare. Dock skulle jag önska att dessa författare får hålla samma slags samtal fast utan att publiken ska vara nischad i form av unga, föräldrar eller lärare. Vi är många vuxna som tycker om barn- och ungdomslitteratur utan att för den skull vara föräldrar, lärare eller arbeta med unga och därför läsa det som de unga läser. (Även om dessa saker inte behöver stå i motsats till varandra givetvis). Jag tycker att det finns ett värde i sig att dessa författare får ta plats på arenor/scener som annars nästan uteslutande är reserverade till författare som skriver för vuxna, det som då ofta kallas skönlitterärt. Det ska inte göras en grej av att de skriver för barn/unga utan de bjuds in som författare. Det ska heller inte vara tema barn- och ungdomslitteratur, för den typen av författarsamtal finns redan. Jag vill bredda upp vilka det är som får plats och prata om sitt skrivande.

Därför blev jag så glad när Internationell författarscen Kulturhuset Stadsteatern bjöd in David Levithan. Det var inte på deras scen riktade till föräldrar/lärare det vill säga Rum för barn, eller på barn-/ungdomsavdelningen Tio Tretton utan på deras "vanliga scen" för författarsamtal. Och i publiken var vi spridda i åldrar, vana besökare på dessa samtal och de som var där för första gången. Det som förenade oss var att vi var intresserade av och nyfikna på den här författaren. Jag tänkte att detta borde inte vara ett undantag och engångstillfälle. Den här plattformen borde oftare ha barn- och ungdomsförfattare som talar om sitt skrivande. Så när kön ringlade sig lång för boksignering med David Levithan hittade jag den nytillträdde litteraturchefen på Kulturhuset Stadsteatern Ingemar Fasth. Jag hade fått mina böcker signerade dagen innan så jag passade på att hälsa på Ingemar. Jag började med att tacka för ett suveränt författarsamtal och sedan sa jag att det vore superkul om detta skedde fler gånger. Vore det inte kul att bjuda in fler både nationella och internationella författare som skriver för barn- och unga? Till min stora förtjusning var han inte alls främmande för detta och vi hade ett mycket trevligt samtal om den här typen av författarsamtal. Han frågade om jag hade förslag på fler författare som skulle vara intressanta att bjuda in. Då med främst till serierna Internationell författarscen och På djupet. Om jag har sa jag. Vad bra mejla mig en lista sa Ingemar.

Just i det ögonblicket stod det helt still så det var tur att jag sa att jag skulle återkomma. När jag kom hem så gjorde jag en shout out på Twitter och frågade om hjälp att komma på namn. Dagen efter gjorde jag samma sak i en grupp på Facebook för bokbloggare. Till min stora lycka fick jag in en mängd namn, både svenska och internationella författare. Jag var helt överväldigad av gensvaret. Jag slogs dock snabbt av tanken att alla inte bor i eller i närheten men kanske gärna skulle vilja lyssna på fler barn- och ungdomsförfattare. Därför bestämde jag mig att samma lista även skulle mejlas till Babel i SVT, för de skulle också kunna bättra sig när det gäller att bjuda in författare som skriver för barn och unga. Så här blev listan och nu gäller det bara att hålla tummarna att de blir inbokade. Tusen tack alla för hjälpen med namn. Om du känner att något namn saknas så är det bara för dig också att mejla din lokala litteraturscen/Babel.

Katarina von Bredow
Christina Wahldén
Johanna Lindbäck
Lisa Bjärbo
Patrik Lundberg
Katarina Kieri
Ingrid Olsson
Christin Ljungqvist
Valle Wigers
Sara Kadefors
Jenny Jägerfeld
Mats Strandberg/Sara Bergmark Elfgren
Pija Lindenbaum
Eva Lindström
Mårten Melin
Emma och Lisen Adbåge
Johanna Thydell
Taliah Pollack
Barbro Lindgren
Lennart Hellsing
Ritta Jacobsson
Mats Berggren
Niclas Christoffer
Martin Widmark
Ester Roxberg
Emma Granholm

Sarah Dessen
Curtis Sittenfeld
John Green
Shaun Tan
Lauren Oliver
Sonya Hartnett
Jeff Kinney
Suzanne Collins
JK Rowling
Kazu Kibuishi
Isol
Jenny Downham
Joyce Carol Oates

Det här är ingen ranking-lista, det är ett litet urval av alla författare som finns. Jag anser den inte vara komplett utan kan fyllas på. Jag önskar att könsfördelningen hade varit mer jämn. Jag önskar vidare även att det hade varit fler icke-vita med på listan och att en etnisk mångfald kunnat uppnås.

tisdag 22 oktober 2013

Från 0 till 3 bokcirklar

Bilden har jag lånat från brombergs.se
Jag har länge velat vara med i en bokcirkel för det verkar så väldigt trevligt. Så när Brombergs förlag sökte deltagare till sin bokcirkel om Hatties liv av Ayana Mathis var jag snabb på att anmäla mitt intresse. Jag kom glädjande nog med i cirkeln och igår hade vi vår andra "träff". Bokcirkeln är helt nätbaserad och vi skriver våra tankar och kommentarer i gemensamma dokument via Google Docs. Det är väldigt intressant både att läsa några kapitel och sedan cirkla om dem och att bara prata med varandra i skrift. Vi beräknas vara klara med boken och cirklandet tills dess att författaren kommer till Sverige och Stockholm i slutet av november. Då kommer hon att prata på Rönells antikvariat och jag ska givetvis dit och lyssna, och få min bok signerad. Vem vet kanske även få möjlighet att byta några ord med henne och denna bok som jag så här långt är väldigt kluven till. Om ni vill följa oss i bokcirkeln går det bra att göra det via bloggen på Brombergs längst med vägen.
Bilden har jag lånat från gillabocker.se
Sedan ville jag och två goda vänner se till att ses lite oftare och vi delar alla tre kärleken till böcker så för att slå två flugor i en smäll har vi nu startat en bokcirkel. Vi har haft vår första träff för någon vecka sedan och då läste vi Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper. Det visade sig att vi så lite olika på den och vad vi tyckte om den. Och det är alltid en bra utgångspunkt för en diskussion. Vi tyckte detta var trevligt och har redan bestämt nästa träff och vad vi ska läsa då. Det blev En ovärdig dotter av Justine Lévy.
Bilden har jag lånat från sekwa.se
Bilden har jag lånat från sekwa.se

Men det tar inte slut där. För dessa två vänner hade två kompisar till (som jag dock inte känner) som också vill cirkla lite. Vips var ännu en bokcirkel uppstartad och vi ska ses i mitten av november för första gången. Tills dess ska vi med bakgrund av årets nobelpristagare läsa en novellsamling. Det blev Samarbete med fluga av Lydia Davis. Så 2x Sekwa blev det i bokcirkelstatistiken.
Jag tycker att det är väldigt kul att läsa en bok som jag vet att jag kommer att få prata med andra om. Om än är jag lite smått orolig att det blir för mycket måsteläsning och mindre tid över till "läsa vad jag vill". Vi får se jag testar det här nu ett tag så får vi se hur det går. För än så länge känns det toppen.

Är du med i någon bokcirkel?

måndag 21 oktober 2013

Och de nominerade är

Idag kl 12.15 körde jag igång webbsändningen av presskonferensen där de nominerade till årets Augustpris meddelades. Jag hade ett extra stort intresse för min favoritkategori, Årets svenska barn- och ungdomsbok. Just den kategorin är väldigt svår. För det är ofantligt många böcker som trängs i den kategorin och bara sex stycken som bli nominerade. Jag hade med facit i hand gärna sett att fler ungdomsböcker blev nominerade alternativt får en egen kategori. Och slutas och behandlas som en andra klassens litteratur/genre. Barn- och ungdomsböcker håller minst lika hög kvalité som "vuxen" i det här fallet kallat skönlitterärt (kategorin heter så). Jag hoppas innerligt att den media som kommer att rapportera om de nominerade lyfter den här kategorin (barn- och ungdom) minst lika mycket och att de böckerna också kan ses som goda exempel på julklappar som värden för presskonferensen påpekade var de skönlitterära böckerna undantaget. Nog om detta för nu och över till de nominerade:

Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund
Lex bok av Sara Kadefors
Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson och Eva Lindström
Jagger, Jagger av Frida Nilsson
Maximilian och Minimilian av Klara Persson
Cirkusloppor på luffen av Lena Sjöberg
 
Glada är säkerligen Lilla Piratförlaget som har två nomineringar i den här klassen. Och sist Sara Kadefors var nominerad så vann hon. I år är hon med och tävlar med Lex bok.
Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Jag prickade därmed inte ett enda rätt på vilka jag trodde skulle nomineras. Nu tar jag och läser alla sex som är nominerade och försöker sedan att gissa vem som vinner (alternativt vem jag tycker borde vinna). Jag var på biblioteket efter jobbet och lånade några av de nominerade böckerna. Nu har jag världens sug att läsa dem högt för någon. Jag har inga barn i min direkta närhet att läsa dem för dock.

I de två andra kategorierna Årets svenska fackbok och Årets svenska skönlitterära bok tror och hoppas jag på Lena Sundström för boken Spår och antingen Lena Andersson för Egenmäktigt förfarande eller Athena Farrokhzad för Vitsvit.

Den 25 november vet vi vilka som vinner. Och fram till 17 november går det att rösta på de nominerade till Lilla Augustpriset. Läs och rösta här.

söndag 20 oktober 2013

Mina gissningar inför Augustpriset

Att tippa vilka böcker som kommer vara nominerade till årets Augustpris är jag sannerligen inte ensam om. Det ar dykt upp gissningar lite överallt i helgen. Jag läser som bekant nästan uteslutande bara ungdomsböcker och har därför för dålig koll för att gissa i klasserna Årets svenska fackbok och Årets svenska skönlitterära bok. Detsamma gäller barnsegmentet i klassen Barn- och ungdom. Så mina gissningar blir bara på ungdomssidan och de ser ut som följer:

Ingrid Olsson- Fulast i världen
Klara Krantz- Ge mig arsenik
Patrik Lundberg- Gul utanpå
Katarina Sandberg- Vi är inte sådana som i slutet får varandra

Likt förra året kommer jag att hänga på Jonna Lindbergs utmaning att läsa alla som nomineras i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Glöm inte att det går att se presskonferensen live på hemsidan med start kl:12.15.

fredag 18 oktober 2013

Forma Books Blog Award

Bilden har jag lånat från formabooks.se
Forma Books bloggtävling Forma Books Blog Award är tillbaka, något senare på året sen sist. Från och med igår går det nu att nominera bloggar till priset. Priset har fått lite nya kategorier.
  • Årets bästa bokblogg
  • Årets nischade bokblogg 
  • Årets bokrecension.
Så skynda er att nominera på nu, ni har fram till 31 oktober på er. Sedan ska juryn välja ut tre bloggar per kategori som vi sedan kan rösta på. Vinnaren kommer att koras den 3 december.

torsdag 17 oktober 2013

Bokrelease för Lex bok

Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Jag tycker det är väldigt roligt att gå på bokrelease. Då får jag höra författaren prata om sin bok, förlaget kan tipsa om kommande utgivning och det är trevligt att träffa andra bokintresserade. Ett förlag som är mycket duktiga på att ordna releasefester är Lilla Piratförlaget. Där är de som jobbar på förlaget suveräna på att få gästerna att känna sig välkomna, de stannar till och pratar med gästerna och ser till att vi har det bra. De väljer bra lokaler och jag känner mig aldrig orolig om jag skulle vara utan sällskap att gå själv. I början av september var det releasefest för Sara Kadefors nya ungdomsbok Lex bok. Och trots att min hjärna var helt mos (nya jobbet tog på krafterna i början) glömde jag det snabbt efter att ha kommit till releasen. Det här är en bok som jag är väldigt förväntansfull inför då jag tyckte otroligt mycket om Sandor slash Ida när det begav sig.

Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna


På bilden ses förläggaren Erik Titusson i samtal med författaren Sara Kadefors. De är inringade på bilden ovan då jag fotade från en så dålig vinkel. Det roliga var (antar jag att i och med kopplingen till Piratförlaget) så var Jan Guillou där och han är också med i ringen men jag vill förtydliga att han bara lyssnade och inte pratade med Erik och Sara just när den här bilden togs. 

Boken som det var releasefest för ligger näst på tur i min läshög och jag är som sagt mycket förväntansfull. Så snart kommer ni kunna läsa min recension av den.

onsdag 16 oktober 2013

Ett tunt blått streck

Bilden har jag lånat från bokus..se
Under sommarledigheten läste jag en rejäl hög böcker. Men precis innan jag började jobba tappade jag både fart och lust lite. Så då beställde jag en lättsammare bok i form av Ett tunt blått streck av Jenny Leeb. Och det var lättsamt och roande för stunden. Jag är inte så van att läsa svensk chicklitt och undrar om huvudpersonerna måste jobba i mediabranschen? Boken handlar om Ellen som är framgångsrik inom tv-världen. Hon och Jens brukar gå hem till varandra efter fester de befinner sig på samtidigt. Så efter en av dessa gånger blir Ellen gravid. Och nu börjar en skakig resa. Boken fungerade som sagt perfekt liggandes på klipporna i skärgården men var inget som stannade kvar längre än så. Jag upplevde att det blev lite pladdrigt mellan varven. Däremot tycker jag mycket om böcker som handlar om kärlek och är lättsamma så jag vill gärna ha tips på andra svenska böcker. Det är lite som mitt guilty pleasure för feministen i mig brukar bli upprörd över befästande av könsroller som ofta brukar förekomma.

Tyst

Bilden har jag lånat från harlequin.se
Jag hade en bild av förlaget Harlequin som ett förlag som bara gav ut kioskvältare med romantik/erotik som såldes i mataffären. I våras fick jag så en inbjudan till deras pressfrukost. Tyvärr kunde jag inte gå men förlaget var så gulliga och skickade några böcker med posten som de pratade om under pressfrukosten. Döm om min förvåning när jag hittade Tyst av Hannah Harrington i den högen. Det är inte en bok på temat romantik/erotik för medelålders kvinnor, utan klassas som teen. Anna på Sagan om sagorna hade läst den innan jag hann och efter hennes recension blev jag än mer sugen på att läsa den. Och jag blev riktigt överraskad av hur bra den var. Kort om handlingen:

Chelsea har aldrig kunnat bevara en hemlighet och hon har aldrig sett detta som ett problem. Men hon kommer att få anledning att tänka om för hennes skvaller kommer att påverka någon annan så pass att det handlar om liv och död. Efter det bestämmer sig Chelsea för att avge ett tysthetslöfte. Detta kommer att provocera folk i hennes omgivning men så kommer det stöd från ett håll inte hade väntat sig...

Jag tycker att Tyst är en trevlig bok som får mig att tänka på många saker. Hur påverkas andra av att jag skvallrar om dem? Vad händer om mitt skvaller faktiskt sårar andra? Skulle jag klara av att vara tyst så länge som Chelsea? Jag tycker främst att Sam verkar vara en sådan fin person som trots att Chelsea betett sig som hon har så kan han se bortom det och ge henne en ny chans. Dessutom vill jag också hänga på dinern som huvudrollskaraktärerna gör. Det verkar vara mysigt. En annan sak jag gillade var formatet på boken (en paperback i brittisk/amerikansk stil) vilket är tacksamt då inbunden kan bli tung och en pocket lätt blir skadad i väskan. Jag kan verkligen rekommendera boken men även att ni ska ta en titt på förlagets utgivning för det finns mer än de där kioskvältarna. Jag kommer garanterat att hålla koll på förlaget i framtiden.

tisdag 15 oktober 2013

Att se fram emot i oktober

Halva oktober har redan gått men det finns en hel kvar att se fram emot. Och det är tydligt att oktober går i litteraturens tecken. Jag ser fram emot följande just nu:
Bilden har jag lånat från rabensjogren.se
Bloggträff/bokprat x2. Nu på torsdag ska jag till Forma Books på bloggträff och nästa vecka bjuder Mellan raderna in till bokprat Den är dessutom öppen för anmälan, så är du i huvudstaden den 23 oktober är det bara att hänga på.
Bilden har jag lånat från augustpriset.se
Den 21 oktober tillkännages de nominerade för Augustpriset. Det är endast journalister och fotografer som är välkomna på själva pressträffen. Men vi andra, tex bloggare och intressenter kan se presskonferensen via nätet i realtid via hemsidan. Jag är mycket tacksam för detta. Tänkt ge mig på att tippa de nominerade i barn-/ungdomsklassen innan.

Release me 23 oktober. De har tema crossover och noveller (två av mina favoriter. Jag rusar från bokpratet till Kulturhuset Stadsteatern och lyssnar på ännu mer författare.
Bilden har jag lånat från dramaten.se
När jag var på Dramaten för temakvällen om ungdomsarbetslöshet blev jag bekant med konstformen spoken word. Nu kommer Dramaten att ha två kvällar med Dramaten & spoken word på temat nationalism. Jag är väldigt nyfiken och tänkte gå dit på torsdagen 24 oktober. Det är gratis vilket är välkommet, då kanske personer som annars inte skulle besöka teatern går dit. 

Bilden har jag lånat från kulturhuset.stockholm.se
Äntligen kommer Chimamanda Ngozi Adichie och jag ska få lyssna på henne två gånger på en och samma vecka. Biljetterna till hennes framträdande på Internationell författarscen är dessvärre slut. Jag ska bara leta upp min biljett som efter flytten är borta men i någon av de ouppackade lådorna.
Bilden har jag lånat från albertbonniersforlag.se/granta
Även på fredagen nästa vecka springer jag från ett event till ett annat på samma kväll. För efter samtalet med Chimamanda Ngozi Adichie har Granta släpp av sitt nummer 2 på Moderna Museet. Där utlovas författaruppläsningar bland annat. Jag hoppas jag inte missar allt för mycket då eventen krockar i början. Även detta event är öppet för allmänheten så kom dit om du är i stan. Jag har inte hunnit läsa deras första nummer men är grymt sugen på det som kommer, det har tema arv.
Bilden har jag lånat från modernamuseet.se
Helgen 26-27 oktober viger jag åt Stockholm Literature. Under två dagar kommer det att gå att lyssna på internationella författare, författaruppläsningar och andra evenemang. Jag ser även fram emot att få träffa några av mina favoritbloggare under festivalen. Det har löst pratats om en bloggfika under festivalen, får se om det blir något.
Bilden har jag lånat från dramaten.se
Innan oktober övergår i november ska jag passa på att se en föreställning. Jag ska gå på den hyllade De oskyldiga och det ser jag verkligen fram emot. 

Bokmånad: september

Innan jag tog en bloggpaus hann jag läsa tre böcker men inte blogga om dem. I september blev det tre böcker lästa och det var en bra siffra med tanke på hur kaosartat mitt liv var då. Recensioner kommer men så här såg det ut sammanställt i en liten lista.

lite ihop av Johanna Lindbäck
Vi måste sluta ses på det här sättet av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck
Samtal med en chokladkaka av Martin Page


Totalt antal lästa böcker: 3st 
Antal böcker lästa på engelska: 0st
Antal böcker lästa på svenska: 
3st