tisdag 29 oktober 2013

Fulast i världen

Bilden har jag lånat från rabensjogren.se
Vem är det som bestämmer vad andra ska tycka? Varför finns det alltid en sådan person i gruppen/klassen, den som tar på sig att tala om för andra vad de ska tycka? Och varför ska det alltid finnas en hackkyckling? Det är säkerligen inget unikt att en klass se ut som den gör i Ingrid Olssons Fulast i världen. Min klass när jag gick i grundskolan/gymnasiet hade den där personen som dikterade upp villkor. Jag har läst om den typen av person i en uppsjö av ungdomsböcker. Det fascinerar mig lika mycket som det irriterar mig. Det är så onödigt och kan få sådana obehagliga konsekvenser. I boken Fulast i världen är det Evelina som är den personen. Hon bestämmer att Simon är töntig, ful och inte är värd att prata med. Problemet är bara att Siw vill göra det och hon hamnar i ett dilemma. För i somras träffade hon Simon kort och tycke uppstod. Sen förlorade de kontakten och såg inte varandra igen fören skolan började efter sommarlovet och Simon dök upp som ny elev i Siws klass. Men det var inte oproblematiskt för där fanns Evelina och sa nej, sa stopp.

Ingrid Olsson bemästrar konststycket att säga så otroligt mycket med få ord. I hennes böcker sprakar det av saker som sägs men det sägs mellan raderna. Hennes styrka ligger i att beskriva detaljer och skörhet. Den där skörheten blir till styrka och jag känner alltid så starkt när jag läser hennes böcker. När det gäller denna hennes senaste bok Fulast i världen vill jag skrika, skälla ut, hålla om och trösta hennes karaktärer. Både Siw och Simon men även Evelina känns otroligt riktiga och igenkännbara.

Jag vet inte vad det är med boken som gör den så otroligt bra, temat är inte nytt och historien är inte unik. Men Ingrid Olsson är unik, hennes sätt att skriva är fantastiskt och boken griper tag och stannar kvar. Jag blev otroligt besviken att hon inte nominerades till Augustpriset för detta verk. Hon förtjänar uppmärksamhet och framför allt att bli läst, av ung som vuxen. En av de bästa böcker jag läst i år.

12 kommentarer:

 1. Jag gillade den också, men jag är nog inte lika förtjust som du. Jag tyckte det fanns mycket fina formuleringar, men blev inte lika såld som jag kan bli av Ingrid Olssons språk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du läst något mer av henne?

   Radera
  2. Ja, jag har läst "Blink blink med stjärnan" och "Önska bort önska nytt". Tyckte att hennes språk verkligen kom till sin rätt där. Det blev som en blandning av poesi och prosa. Har du läst dem?

   Radera
  3. Ja jag har läst dem och tycker att de båda är helt fantastiska. Där kommer hennes språkliga stil så väl till pass. Korta noveller som innehåller så mycket

   Radera
 2. Vilken otroligt fint skriven recension! Nu blir jag om möjligt ännu mer pepp på att läsa den här boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket vad glad jag blir att du gillade recensionen. Jaaaa läs den!

   Radera
 3. Kul att du gillar! Håller på med den just nu och den verkar helt klart lovande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du är här inne och läser Enligt O :-) Hoppas du också tycker om boken.

   Radera
 4. Usch ja att det alltid finns sånna typer överallt. Vad kul med ett boktips, blir jättesugen på den efter det du skrev. Kram kram och hoppas du får en härlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoj att du blev lockad av recensionen. Jag tror det kommer att bli en mycket bra helg :-) Kram till dig

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.