måndag 21 oktober 2013

Och de nominerade är

Idag kl 12.15 körde jag igång webbsändningen av presskonferensen där de nominerade till årets Augustpris meddelades. Jag hade ett extra stort intresse för min favoritkategori, Årets svenska barn- och ungdomsbok. Just den kategorin är väldigt svår. För det är ofantligt många böcker som trängs i den kategorin och bara sex stycken som bli nominerade. Jag hade med facit i hand gärna sett att fler ungdomsböcker blev nominerade alternativt får en egen kategori. Och slutas och behandlas som en andra klassens litteratur/genre. Barn- och ungdomsböcker håller minst lika hög kvalité som "vuxen" i det här fallet kallat skönlitterärt (kategorin heter så). Jag hoppas innerligt att den media som kommer att rapportera om de nominerade lyfter den här kategorin (barn- och ungdom) minst lika mycket och att de böckerna också kan ses som goda exempel på julklappar som värden för presskonferensen påpekade var de skönlitterära böckerna undantaget. Nog om detta för nu och över till de nominerade:

Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund
Lex bok av Sara Kadefors
Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson och Eva Lindström
Jagger, Jagger av Frida Nilsson
Maximilian och Minimilian av Klara Persson
Cirkusloppor på luffen av Lena Sjöberg
 
Glada är säkerligen Lilla Piratförlaget som har två nomineringar i den här klassen. Och sist Sara Kadefors var nominerad så vann hon. I år är hon med och tävlar med Lex bok.
Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Jag prickade därmed inte ett enda rätt på vilka jag trodde skulle nomineras. Nu tar jag och läser alla sex som är nominerade och försöker sedan att gissa vem som vinner (alternativt vem jag tycker borde vinna). Jag var på biblioteket efter jobbet och lånade några av de nominerade böckerna. Nu har jag världens sug att läsa dem högt för någon. Jag har inga barn i min direkta närhet att läsa dem för dock.

I de två andra kategorierna Årets svenska fackbok och Årets svenska skönlitterära bok tror och hoppas jag på Lena Sundström för boken Spår och antingen Lena Andersson för Egenmäktigt förfarande eller Athena Farrokhzad för Vitsvit.

Den 25 november vet vi vilka som vinner. Och fram till 17 november går det att rösta på de nominerade till Lilla Augustpriset. Läs och rösta här.

4 kommentarer:

 1. Tänk vilken tur att det finns bibliotek! Jag tror att jag tenderar att glömma bort det ibland. Eller ja, glömmer bort att det inte alls är en särskilt jobbig omväg att ta på vägen hem från jobbet. Men nu har jag lånat Egenmäktigt förfarande i alla fall och väntar på nätbeställning av Lex bok. Funderar på köra en egen utmaning: "Läs en bok ur varje kategori" och sedan samtliga i Lilla Augustpriset. Ska vi gissa vinnare i sistnämnda sen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en roligt utmaning. Jag kommer dessvärre inte hinna läsa någon av de andra kategorierna innan prisutdelningen. Men barn och ungdom samt Lilla Augustpriset är givet så det kör vi på :-)

   Radera
 2. I DN i morse fick faktiskt alla tre kategorier av böcker lika mycket utrymme. Det tycker jag var bra! I SVT:s morgonsändning så hoppade man däremot helt över BU-litt. De sa att de var för att reportern Magnus Utvik sitter i Augustjuryn för barn- och ungdomskategorin. Men kunde de inte tagit in någon annan som pratade om den kategorin då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var dåligt. Som om det inte finns andra som skulle ha kunnat kommentera det om de inte kunde låta Magnus prata.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.