onsdag 28 augusti 2013

50 år senare

Idag är det på dagen 50 år sedan Martin Luther King Jr höll sitt berömda tal I have a dream. Jag minns så väl när jag hörde det talet för första gången. Jag var 10 år och det var invigning av OS i Atlanta och jag såg det med min pappa. Han är ett stort fan av boxning och var uppspelt över att Mohammed Ali skulle tända elden. Efter det klipptes delar av Kings tal in och det är första och enda gången jag har sett min far gråta. Han tittade mig djupt i ögonen och sa att det här är viktigt Johanna, kom ihåg det här talet, det är precis vad jag önskar för dig och din lillasyster. När jag ser det idag får jag också tårar i ögonen och även om USA har fått sin första afroamerikanska president har de precis som resten av världen en lång väg att gå innan vi har uppfyllt Kings dröm. Här kommer talet för er som missat det eller för er som vill höra det igen.

tisdag 27 augusti 2013

Allt jag säger är sant

Bilden har jag lånat från bokus.se
Jag fullkomligt älskade Lisa Bjärbos debut Det är så logiskt alla fattar utom du. Den var så himla fin och jag har rekommenderat den till höger och vänster sen dess. Jag har haft Lisas andra bok Allt jag säger är sant oläst i bokhyllan ett bra tag, men nu i somras fick jag äntligen den läst. Om debuten var pirrig och fin var den här som ett slag i magen och fin. Alicia, 16 år bestämmer sig för att hoppa av gymnasiet för hon är ämnad för större saker än att gå och dra i skolan. Hon börjar jobba på ett café och saker och ting blir kanske inte riktigt vad hon hade föreställt sig. En av de finaste sakerna i Allt jag säger är sant är hennes mormor. Alicia och hennes mormor har en nära relation och när mamma och pappa kanske inte är hennes största supportrar när det gäller att hoppa av gymnasiet finns mormor där.

En sak som Lisa och Per Bengtsson tar upp i sin podcast Allt vi säger är sant är det här med svaga kontra starka tjejer i ungdomsböcker. Det tycker jag verkligen att ni ska lyssna på och jag tänker mycket på det när jag läser boken. För Alicia är en stark tjej, det ska mycket till att i dagens samhälle hoppa av gymnasiet även om det är frivilligt att gå gymnasiet ses det nästan som ett måste för att kunna ta sig vidare i livet yrkesmässigt. Hon är även stark i sin övertygelse om sin egen förträfflighet och hur saker och ting är och ska vara. Men och det är ett viktigt men, hon är samtidigt fortfarande en ung tjej som kanske inte är så stark och mest av allt bara skulle behöva kura ihop sig i sina föräldrars famn, vara liten, bli tröstad och lovad att saker och ting kommer att ordna sig. Det är en av de stora behållningarna med boken att den inte är enkelspårig utan visar upp flera sidor av en ung tjej som bara försöker finna sin väg här i livet.

Lisa Bjärbo är ju rolig också och lika många gånger som jag grät så skrattade jag. Det är säkerligen inte Alicias mening att vara rolig men vissa saker som hon gör/tänker/säger kan jag inte annat än att skratta åt. Bjärbo lyckades skriva en bra uppföljning till sin braiga debut (vilket är en bedrift som inte alla klarar av) och dessutom är böckerna olika på ett sätt som vittnar om hennes bredd som författare. Det bådar gott det.

måndag 26 augusti 2013

Tänk om det där är jag

Boken har jag lånat från bokus.se
I höst är jag så otroligt peppad på Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbos gemensamma bok Vi måste sluta ses på det här sättet. För att ladda upp inför boksläppet läste jag om några av författarnas tidigare böcker. En av dem var Johannas bok Tänk om det där var jag. Den läste jag för ett antal år sedan, jag har betygsatt den men pinsamt nog mindes jag inget av den. Så när den var med på bokrean köpte jag mig ett ex av boken då jag vet att jag lånade den på biblioteket sist. Jag förstår inte hur jag kunde glömma den här boken för åh vad bra den var. För mig fightas Välkommen hem med Min typ brorsa om att vara min favoritbok av Johanna Lindbäck men nu har de fått konkurrens.

Tänk om det där var jag handlar om Agnes som tillsammans med sin familj flyttar från Stockholm till Umeå. Vid flytten bestämmer hon sig för att vissa saker måste ändras för hon trivdes verkligen inte med hur hennes liv såg ut i Stockholm. Hon ska bland annat bli en normal tjej som är trevlig och glad och inte är så pluggig. Granne med Agnes familj bor Adam och jag tycker så himla mycket om Adam. Johanna Lindbäck är verkligen bra på att porträttera fina killar. Det här är en riktig bladvändare och jag ville bara läsa vidare och se hur det skulle gå. Kommer Agnes att lyckas med sin förvandling och hur är det att flytta upp till Norrland? Är Adam en länk till det nya liv som Agnes vill uppnå? Allt det fick jag svar på som tur var.

En annan sak som jag tycker om med Johannas böcker är att de utspelar sig i Norrland. Eller egentligen att de inte utspelar sig i Stockholm, eller annan storstad. Det gör att jag lätt kan transformera mig till mitt 16 åriga jag och när jag själv växte upp och bodde på landsbygden. Det är ju många tonåringar som växer upp på andra platser i vårt land än i storstäderna och det är alltid trevligt med igenkänning.

Nu fortsätter jag och längtar till Vi måste sluta ses på det här sättet.

söndag 25 augusti 2013

Babel är tillbaka

Bilden har jag lånat från svt.se
Idag är det en vecka kvar till säsongsstarten av Babel. Och nytt för den här säsongen är följetongen om litteraturens höjdare som heter De odödiga. Det är två av mina favoriter som kommer att ta sig ann denna uppgift och det är förre programledaren och författaren Daniel Sjölin samt allas vår bibliotekarie Jenny Lindh. Kan inte bli annat än succé. Den här säsongen får jag ta och titta på Babel så fort det går för jag missade hela vårens säsong för avsnitten ligger ute så kort tid i jämförelse med andra program på SVT Play. Verkligen tråkigt, för det är ett av mina favoritprogram.

lördag 24 augusti 2013

Världens längsta bokbord 2013

Förra söndagen begav jag mig av in till Drottninggatan i centrala Stockholm men en tom tygkasse. Väl inne i stan mötte jag upp familjen men vi skildes åt nästan direkt för jag håller ett helt annat tempo än mamma och lillasyster speciellt när det gäller att skanna av mängder med böcker. Och det var precis vad jag skulle göra, för målet för dagen var Världens längsta bokbord. I och med att jag redan har massor med olästa böcker, har en stressig höst och inte behöver mer böcker som pockar på uppmärksamhet och dessutom ska flytta var köp av böcker inte planen. Jag skulle bara titta lite intalade jag mig själv. Hahaha, det där fungerar ju aldrig. Inte heller denna gång. Solen gassade och jag kryssade mellan borden längst stadens folktätaste gator. Halvvägs upp på gatan möttes familjen upp för matpaus och efter det med förnyad energi började också handlandet. När jag väl kommer igång måste någon sedan tvinga bort mig för att jag inte ska förköpa mig. Vad blev det då undrar säkert ni. Jo det blev följande:
Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Sista sommaren med dig av Ann Brashares
Överenskommelser av Simona Ahrnstedt
Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh
Ingen annan är som du av Ann-Helén Laestadius
Jag går dit du går av Nina LaCour
Solviken av Annika Estassy
Parmiddag av Josefin Ahlström

De två översta böckerna har jag redan läst men då lånade jag dem på biblioteket och jag vill ha dem så jag kan läsa i dem när jag vill. Hon är inte jag blev jag sugen på att läsa efter författarsamtalet som författaren höll med Dina Nayeri i våras. Ingen annan är som du skrev Bokmal73 om och jag blev intresserad av den. Anna på bloggen Sagan om sagorna skrev om Jag går dit du går och lockade mig. Solviken hjälpte Boktjuven mig att få upp ögonen för. Parmiddag finns med på min höstönskelista men då som pocket, nu fick jag den dock i inbundet, inte få skam. God utdelning måste jag säga. Blev väldigt glad för det fina bokmärket som Myrorna skickade med som Jonna bloggade om för ett tag sedan. Om ni vill läsa hur det var förra året jag var på bokbordet kan ni göra det här, länk.

fredag 23 augusti 2013

En kväll med Kungliga Operan

Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Efter att min mamma och jag förra lördagen hade varit i Sigtuna och litteraturfestivalen där styrde vi vår kosa in till Stockholms innerstad och mötte upp min syster. Sedan begav vi oss alla tre till Gustav Adolfs torg för att lyckas få sittplatser inför kvällens konsert. Likt förra året spelar Kungliga Operan upp godbitar ur sin kommande repertoar. Det regnade en skvätt innan och vi befarade att vi skulle behöva sitta i regn och kyla, men som på beställning så tittade solen fram lagom till kl 20 när det hela skulle börja. Och vilken afton det blev. Det spelades och sjöngs bedårande vackert och jag satt nästan hela tiden med gåshud. Höjdpunkten var extranumret som de till och med gjorde två gånger efter idogt klappande från publiken. Jag kan verkligen rekommendera denna kväll. Det är ett perfekt tillfälle att uppleva opera helt gratis och kanske lyssna på någon som en vanligtvis inte skulle lyssna på (för biljetter till Kungliga Operan är väldigt dyra och inte något som alla har råd med).

torsdag 22 augusti 2013

Simona Ahrnstedt x2

Bilden har jag lånat från bokus.se
Efter att ha läst Simona Ahrnstedts senaste bok De skandalösa blev jag riktigt sugen på att läsa mer av henne. Till min stora glädje stod hennes andra bok Betvingade oläst i bokhyllan så jag högg in på den med detsamma. Jag hade fått den när jag var på en bloggträff förlaget förra hösten. Jag tyckte om De skandalösa men jag tyckte ännu bättre om Betvingade. Den utspelar sig under medeltiden och handlar om Illiana och Markus. En olyckshändelse sker och en av Illianas bröder dödas. Detta samtidigt som Illiana själv har blivit bortrövad. Markus är en ökänd riddare och en av konungens närmste män. Deras väg korsas så klart och nu börjar ett maktspel, överenskommelser görs precis som motstånd. Och i den här boken bryr jag mig faktiskt lika mycket om historien runt om kring som av själva kärlekshistorien. Det var roligt att färdas bakåt i tiden och få spendera lite tid på medeltiden, speciellt när kläderna och miljöerna beskrivs. Det gör Simona Ahrnstedt väldigt bra genomgående i alla hennes böcker.
Bilden har jag lånat från bokus.se
Sist ut läste jag debuten Överenskommelser och det var intressant att se hur författaren har utvecklats och det till det bättre. Jag blev lovad att jag skulle få låna min vän Jennys pocketexemplar av boken men jag kunde inte hålla mig och styrde kosan till biblioteket där den till min glädje fanns inne. Första boken är inte lika bra som de andra två och det går segare på något vis än i de två senare. Dessutom är det en scen i den som jag mådde så fysiskt illa av att läsa att det tog ett bra tag innan jag kom in i handlingen igen och då kändes det inte lika roligt längre. Överenskommelser handlar om Beatrice och Seth. Hon är föräldralös och tas om hand om av en elak farbror. Seth är en av landets rikaste män och en hett eftertraktad ungkarl. De träffas ute i Stockholms societetsliv och jag har stor behållning av det kulturella som beskrivs i boken. Likt alla tre av Simonas böcker kommer inget enkelt så är inte fallet i den här heller även om det går lätt att räkna ut vad som kan tänkas ske. Här är det makthungriga personer som går över lik för att nå dit de vill, det är bjudningar och operor, frasande klänningar och trånande på både långt och nära håll. Som vanligt i Ahrnstedts böcker är både familj och starka vänskapsband centrala och det är intressant att se hur samtida de känns och jag blir nyfiken på hur det såg ut back then.

En sak som jag stör mig på med dessa böcker likt De skandalösa är kvinnornas underordnade roll. Jag är så trött på att kvinnor ska målas upp som svaga och i behov av en stor stark karl som med kraft kan slänga ner dem i sängen och dominant älska med dem. Även om Ahrnstedt vill att hennes kvinnor ska vara starka (bland annat det som lyfts upp i marknadsföringen av senaste boken) så är det ändå för många scener likt den jag just beskrivit som utspelar sig i hennes böcker. Det är förvisso historiska kontexter som de utspelar sig i och därför är det inte konstigt att kvinnan utmålas som underlägsen mannen för så var det men jag är så less på att bli påmind om detta. Så jag är kluven i att jag dels tycker så mycket om hennes böcker och samtidigt är så trött på könsrollerna och hur stereotypa de är. Men läsvärda är det ändå alla tre.

onsdag 21 augusti 2013

Sigtuna Litteraturfestival

Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Tack vare tidningen Vi Läser och biljetterna jag vann i deras tävling åkte jag i lördags med min kära mor som är på besök i huvudstaden till Sigtuna och deras litteraturfestival. Det var första gången jag var både i Sigtuna och på Sigtuna Litteraturfestival. Vi trotsade det överhägnade regnet och åkte norr om stan. Vi besökte två arrangemang och strosade runt längst gågatan. Det första seminariet hette Vem behöver humaniora? Jag både brinner för ämnet privat och har den stora förmånen att arbeta på en humanistisk fakultet på ett av våra stora lärosäten så humaniora är en stor del av mitt liv. Och vem behöver inte humaniora var min första tanke när jag såg programpunkten. I panelen medverkade Mara Küchen, Anders Ekström och Bengt Göransson under ledning av Alf Linderman. Det var ett mycket intressant samtal som gjorde mig än mer övertygad om att humaniora är livsviktigt och utan det skulle livet och samhället vara så otroligt mycket fattigare. En annan rolig sak med den här programpunkten var att jag ensam drog ned medelålder rejält. Det var många kvinnor och män i övre medelåldern och så jag.
Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Efter att mamma och jag promenerat tillbaka till huvudgatan från Sigtunastiftelsen och tittat lite i butiker längst vägen var det dags för lunch och att se till att få en bra plats till festivalens höjdpunkt Patrik Lundberg. Han skulle prata om sin bok Gul utanpå, om sökandet efter identitet. Och Patrik blev inte en besvikelse eller tjatig, det var tredje gången jag lyssnade på honom i år. Han hade publiken ätandes ur sin hand och var både rolig och allvarlig. Böckerna som fanns till försäljning sålde slut i ett nafs med all rätt. Jag kan passa på och tipsa om Patriks föreläsningsschema för hösten, kolla in det och se om han kommer till en plats nära dig. Jag tänker t.ex gå och lyssna 15 oktober på ABF i Stockholm.

På vägen till bussen för att åka tillbaka till Stockholm på eftermiddagen stod Folkpartiet och delade ut gratis böcker som medlemmarna i partiet hade donerat. Där stod EU-minister Birgitta Ohlsson och jag fick Den store Gatsby av henne. Hon skrev till och med en liten hälsning till mig i boken. Ett bra avslut på en trevlig litteraturfestival som jag verkligen kan tänka mig att besöka nästa år med.

tisdag 20 augusti 2013

Ett arabiskt vemod

Bilden har jag lånat från bokus.se
 Det var första gången som jag läste något skrivet av en författare med rötter i norra Afrika. Men det är garanterat inte sista gången för Abdella Taïa tog mig med storm om boken Ett arabiskt vemod. Det var även första gången som jag läste något utgivet av Elisabeth Grate Förlag, även på den punkten inte sista gången. Och ger de ut fler böcker i den här stilen kommer de lätt att bli ett av favoritförlagen. Boken kan ses som till viss mån självbiografisk och trots sin tunna omfång 111sidor är den full med berättande. Den handlar om kärlek, självrespekt, att älska och att sörja, familjen och att flytta. Boken börjar med att tolvåriga Abdella nätt och jämt undkommer en gruppvåldtäkt och sedan är bollen i rullning och historien tar sin början. Jag känner så mycket ömhet för Abdella både som liten pojke och vuxen man. Han är både skör och stark och har en historia om går rakt in i hjärtat på den där stillsamma sättet.

Jag är väldigt sugen på att läsa hans nya bok Frälsningsarmén som Enligt O skrev om häromdagen.

måndag 19 augusti 2013

Underbara helvete

Bilden har jag lånat från bokus.se
Hela våren hade jag peppat för Underbara helvete av Jamie McGuire och är det något jag tycker om så är det böcker som inte går att lägga ifrån sig. När det gäller just den här boken blev det därför en fullträff, för den är helt omöjlig att lägga ifrån sig och jag läste den under en hel dag när jag endast gjorde pauser för mat och toalettbesök. Det finns vissa saker som jag ogillar med den, som att Travis slår folk på käften hela tiden, de förlegade könsrollerna och det stereotypa heteronorm kärleksförhållandet. Men ändå så slukade jag boken i ett nafs och ville hela tiden veta hur det skulle gå. Vad handlar då boken om? Jo om Abbey som flyttar långt från sin hemstad för att börja om på nytt. Med flyttade kompisen America som nu är tillsammans med Shepley. Shepley i sin tur är kusin med Travis och de delar lägenhet. Abbey och Travis träffas och ja ni förstår vad som händer. Det är dock inte så enkelt, för de är allt utom bra för varandra.

Jag som är riktigt svag för böcker med en stark kärlekshistoria var helt såld på den här. Det jag även uppskattade var vänskapen som beskrivs i boken, familjerelationerna och så får vi den klassiska amerikanska universitetsberättelsen. Som jag nämnde innan är det mycket slagsmål i boken och jag fick lite känslan av Fight Club. I just det avseendet blir jag upprörd att författaren låter Abbey helt och hållet köpa detta utan att ifrågasätta vad det ska vara bra för att slåss så dant. Det blir lite väl mycket alfahannen och den svaga tjejen som behöver bli räddad. Underbara helvete är väl i det avseende väldigt amerikansk i form av syn på förhållande och könsnormer så som jag är van att se den på film. Den elaka killen vinner över tjejen med sin kantighet och hon formar honom sedan till en foglig person.

Men som sagt bortser vi från detta är det en bra bok och jag vill verkligen ge en eloge till en av mina favoritöversättare Malin Strååth som gjort en mycket bra jobb med den svenska översättningen.Och trots att jag peppade för boken i våras och sen läste den först i början av sommaren kan jag varmt rekommendera den till hösten och vintern med. Den utspelar sig under lite mer än ett år så alla årstider är med.

Tack för recensionexemplaret Kalla Kulor.

fredag 16 augusti 2013

Hurra Release me är tillbaka!

En av de trevligaste kulturevenemangen jag var på i våras var Release meKulturhuset (numera Kulturhuset Stadsteatern) och nu är det klart att det bli en äsong till i höst. Jag har bokat in allla fyra datumen i kalendern och ser fram emot att lyssna på intressanta, spännande, gripande och roliga författarsamtal. Jag hoppas bara att det inte blir fullt så långa kvällar som i våras. Det är lite väl mycket att sitta mellan kl:19 och 22-22.15 efter en hel dag på jobbet. Så här ser programmet ut och som sist är det någon som vill ha sällskap är det bara att säga till jag bits inte och gillar sällskap.

28 augusti- Ideal
Vi inleder säsongen i sensommarsol på Kulturhustaket, med tre debutanter, ett kapitel samtidshistoria och ett unikt samarbete med tidskriften Const Literary (P)review. Daniel Poohl, Rouzbeh Masarrat Agah, Kristian Hallberg, Linn Spross och Lena Sundström.
Jag är väldigt sugen på Linn Spross bok Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet så det ska bli väldigt spännande att lyssna på henne. 

17 september- Tradition
På Release me: Tradition gräver vi ner oss i familjen Bonniers görande och låtanden och pratar samtidsdystopi med två debutanter. Och så får vi höra en novell som är så nytryckt att pappret fortfarande är varmt! Bernt Hermele, Björn af Kleen, Johanna Koljonen, Jessica Johansson och Boel Bermann.
Jag tycker Johanna Koljonen är fantastisk i största allmänhet så det blir säkerligen toppen men förutom henne är det releasefest samtidigt för Jessica Johanssons bok Thrillerliv utgiven på X Publishing och det ska bli superkul. 

23 oktober- Framgång
Framgång, novellkonst och kärlek är ämnena för kvällen. Sara Kadefors, Johanna Wester, Jerker Virdborg, Joakim Pirinen och Lena Andersson.
Den här gången ser jag mest fram emot att lyssna på Sara Kadefors och Johanna Wester som båda har böcker som finns på höstens önskelista.

28 november- Tillhörighet
Vi avslutar säsongen med ett samtal om en sorts eskapism, ett annat om barnlöshet och sen en familjeberättelse från Teheran. Martina Montelius, Lars Berge, Josefine Adolfsson, Annina Rabe, Karolina Ramqvist och Marjaneh Bakhtiari.
Jag har stora förhoppningar till säsongens sista kväll vars tema är superintressant. Det verkar som om det kan bli många intressanta vinklar om en tittar på vilka författare som ska medverka. 

Låt höstens litteraturevenemang komma!

torsdag 15 augusti 2013

Tre på tre

Bilden har jag lånat från pocketlover.se
Pocketlover kör även i år en Tre på tre utmaning. Det innebär att det ska läsas tre böcker på tre månader med start i september. Det är ett väldigt roligt initiativ och jag är så kluven till det. Förra året sa jag att jag skulle vara med men sen kom annat emellan. I år är jag så pass självmedveten att jag inte ska boka upp mig på för mycket i höst så jag står över för att inte bli allt för stressad. Men ni som vill hänga på tycker jag ska göra det och så följer jag er på era bloggar sen.

Bokmässa och litteraturfestivaler

När det blir höst ges det ut mängder med böcker, det köps böcker, det pratas om böcker, det minglas om böcker och det hålls diverse mässor och festivaler i böckernas namn. Några av de sistnämnda har funnits med ett långt tag, andra inte lika länge och någon är det första gången för i år. Jag vill tipsa om fyra olika idag. Ni får gärna tipsa om fler och med bättre spridning i vårt avlånga land.
Bilden har jag lånat från sigtunalitteraturfestival.se




Sigtuna Litteraturfestival (17-18 augusti)
I Sigtuna norr om Stockholm hålls en litteraturfestival som bland annat kommer innehålla både författarsamtal, läsningar, bokmarknad och utställningar. Det är en hel drös intressanta författare som kommer delta. Jag är så himla glad för jag har vunnit biljetter dit tack vare en tävling hos Vi Läser, så det blir min första litteraturfestival i Sigtuna. 
Bilden har jag lånat från louisiana.dk
Louisiana Literature (22-28 augusti)
Den här festivalen äger rum i Danmark. En litteraturfestival med både inhemsk och internationell litteratur. Ett fyrtiotal författare kommer att medverka i allt ifrån boksigneringar, boksamtal, läsningar och diskussioner.Några författare jag gärna hade lyssnat till är Zadie Smith, Taiye Selasi och Johannes Anyuru. Anna på och dagarna går har också bloggat om Louisiana Literature och ska dessutom åka dit.
Bilden har jag lånat från bokmassan.se
Bokmässan (26-29 september)
Den årliga bokmässan med stort B hålls varje år i Göteborg. I år är det rumänsk litteratur som är temat. Det är både seminarier, program i förlagens montrar, diverse mingel och bloggträffar samt en herrans massa böcker som det går att köpa till mässpris. I dagsläget ser det inte ut att det blir någon bokmässa för min del i år som planerat. För mycket jobbrelaterat kom i vägen. Väldigt synd om det inte blir av för jag var verkligen sugen på att åka.
Bilden har jag lånat från modernamuseet.se
Stockholm Literature (26-27 oktober)
För första gången anordnas Stockholm Literature och den ska ha fokus på internationell litteratur och kommer att hålla till på Moderna Museet. Programmet släpps först 27 augusti så i dagsläget har jag ingen aning om vilka gästerna kommer att vara. Återkommer med ett inlägg när programmet släpps.

onsdag 14 augusti 2013

Bokmånad: juli

Under juli slog jag bokläsarrekord och det var en helt fantastisk månad bokmässigt.I mitten av juli började jag min semester och då läste jag ungefär 1-2 böcker per dag och ingen bok var en besvikelse. Jag började månaden med recensionsexemplar men under semestern läste jag bara böcker jag redan hade och gick mer på lust än bordeläsning. Recensioner kommer under veckan som följer på de böcker jag ännu inte har hunnit blogga om.

De skandalösa av Simona Ahrnstedt
Underbara helvete av Jamie McGuire
Personer du kanske känner av Jay Asher & Carolyn Mackler 
Betvingade av Simona Ahrnstedt
Ett arabiskt vemod
Tänk om det där var jag av Johanna Lindbäck 
Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo
Antiloper av Ester Roxberg
Francesca av Melina Marchetta
Överenskommelser av Simona Ahrnstedt

Totalt antal lästa böcker: 10st 
Antal böcker lästa på engelska: 0st
Antal böcker lästa på svenska: 
10st

tisdag 13 augusti 2013

Stockholms Kulturfestival

Bilden har jag lånat från kulturfestivalen.stockholm.se
Idag startar Stockholms Kulturfestival här i huvudstaden. Det är sex härliga dagar med gratis kultur till stadens invånare. Det kommer inte bli lika mycket evenemang för mig i år som det brukar men jag ser fram emot följande i alla fall:

måndag 12 augusti 2013

Tillbaka

Idag är det dags att återgå till vardagen igen och säga hejdå till semestern för den här gången. Det har varit en underbar ledighet med precis det jag önskade mig, lugn och ro och läsande. Jag har för det mesta legat på rygg och läst en bok, och som jag har läst sedan. Det har gått i en rasande fart och vänner har fått kvoterats in snarare än läsningen. Jag bestämde mig för att bara lustläsa under semestern och inte känna någon press i ett försök att få upp ett läsflyt och det funkade. I höst kommer det att bli svårare att få till läsflytet och slukande av böcker då det är mycket som står på agendan. Nu närmast innebär det både nytt jobb och ny bostad vilket kommer ta mycket av min tid. Men det är roligt att vara tillbaka i bloggsfären. Hur har ni haft det i sommar?