fredag 25 september 2015

Lite romancenytt

Jag läste en artikel hos Publishers Weekly om att svensk romance kan bli nästa stora trend i USA. I artikeln intervjuas Simona Ahrnstedt med anledning att hennes böcker (de utgivna på Forum förlag) nu översätts och ges ut i USA. Hon berättar om hur det ser ut gällande romanceutgivningen i Sverige och hur hon får börja sina intervjuer med att förklara vad romance är. Tove LefflerSvensk Bokhandel berättar i samma artikel om att Harlequins böcker inte räknas som böcker utan som tidningar när deras försäljning redovisas. Utomlands är romance en stor genre men här i Sverige är den inte alls en lika stor eller erkänd genre.
Jag hoppas att romance blev en större genre även här, men jag hoppas även mer välskrivna böcker i genren och framför allt på mer mångfacetterade böcker. Därför är det glädjande att Christoffer Holst nu debuterar på Bokfabriken med sin bok Mitt hjärta går på. Den var med i Harlequins författartävling förra året och där är det två killar som blir kära. Jag ser verkligen fram emot att läsa den i höst. 

torsdag 24 september 2015

Intressanta seminarier från Almedalen del 2

Under Almedalen anordnade fackförbundet DIK, UR och Svensk biblioteksförening två seminarier om skolbibliotek som jag tycker att ni ska titta på. Skolbibliotek är en viktig fråga, både vad gäller ungas läsning men även vad gäller lärande i allmänhet.

Skolbibliotek- ute eller inne?
Emil Gustavsson, Sveriges elevkårer.
Kjell Ahlgren, Skolinspektionen.
Ulf Dahlqvist, Statens medieråd.
Jenny Nilsson, Svensk biblioteksförening.
Moderator: Ami Malmros, programchef barn/unga UR

Skolbibliotek idag och imorgon


Matilda Westerman (MP), utbildningsministern Gustav Fridolins stabschef.
Cecilia Brink (M), vice ordförande SKL:s kulturberedning.
Matz Nilsson, ordförande Sveriges skolledarförbund.
Karin Linder, ordförande DIK.
Niclas Lindberg, generalsekreterare Svensk biblioteksförening.
Moderator: Ami Malmros, programchef barn/unga UR

onsdag 23 september 2015

Tips inför Bokmässan- söndag 27 september

Bilden har jag lånat från bokmassan.se
Sist ut i serien med tips på seminarier/monterprogram är söndagens program. Det är Bokmässans sista dag och jag har några godbitar att bjuda på som jag tycker att ni inte får missa. Och glöm inte inlägget om ungdomsböcker på Bokmässan som jag skrev på Kulturkollo, länk här.
Mina sista tips gällande scener att spana in blir Litteraturscenen och Seriescenen. Där kommer författare och serieskapare att avlösa varandra och kändisspaningen blir tät.

tisdag 22 september 2015

Tips inför Bokmässan- lördag 26 september

Bilden har jag lånat från bokmassan.se
Vi har nått lördagen i denna lilla serie med tips inför Bokmässan. Lördagen är den galna dagen, det är då det är som mest folk och hysterin som störst. Det finns dock en hel del godbitar i programmet även på lördagen. Och för er som gillar ungdomsböcker, ni får inte missa mina tips på Kulturkollo som ni kan läsa här, länk.
Jag vill passa på att tipsa om två scener som kan vara intressanta att kolla in under mässan. Dels är det Digitala Torget och Internationella Torget. På det digitala torget kommer ni bland annat att kunna lyssna på liveinspelningar av flera olika podcasts. På internationella torget kan ni lyssna på seminarier med utgångspunkt i biståndsfrågor. De livesänder alla seminarier på webben.

Tips inför Bokmässan- fredag 25 september

Bilden har jag lånat från bokmassan.se
Vi har kommit till fredagen under årets Bokmässa och här kommer tips på intressanta seminarier/samtal/monterprogram. Det är också på fredag eftermiddag som mässan öppnar för allmänheten på eftermiddagen. Påminner igen om inlägget på Kulturkollo för dig som älskar ungdomsböcker, länk hittar du här. Som tidigare, klicka på rubrikerna för att läsa mer.
Dagens tips är Biblioteks & berättarscenen samt  Forskartorget. På dessa scener blir det lite mer vetenskapligt och teoretiskt. För det är inte bara författarsamtal och boksigneringar på mässan, den r väldigt intellektuell också.

måndag 21 september 2015

Tips inför Bokmässan- torsdag 24 sep

Bilden har jag lånat från bokmassan.se
Idag inleds en liten serie med tips inför Bokmässan som drar igång på torsdag (jippie, äntligen!!!). Jag kommer att tipsa om olika seminarier/monterprogram som jag inte tycker att ni bör missa. Många av dem kommer att vara inriktade på barn- och ungdomslitteratur. Ni får inte missa mitt inlägg på Kultrukollo där jag skrev om vad du som älskar ungdomsböcker inte får missa, länk till det hittar du här. Här kommer mina tips för torsdagen. Om ni klickar på rubrikerna i listan nedan så kan ni läsa mer om seminariet/samtalet.
Dagens tips är att kolla in Kulturrådets program under Bokmässan och framför allt deras Ung Scen. De har massor av intressant att lyssna på. Förhoppningsvis spelar de in sina seminarier också så att ni som inte ska/kan åka kommer att kunna ta del av allt smart som sägs.

söndag 20 september 2015

Två inslag från Godmorgon världen!

Jag tipsade på Twitter om två intressanta inslag från radioprogrammet Godmorgon världen! i P1. Jag passar på att tipsa om dessa inslag även här, för det är verkligen värda att lyssna på och alla mina läsare här på bloggen hänger inte på Twitter. Det första handlar om vad som gör ett museum relevant.


Det andra handlar om vad folkbildning är.

Plaketter till barn- och ungdomsböcker

I höst delar Svensk biblioteksförening bland annat ut Carl von Linné-, Elsa Beskow- och Nils Holgersson-plaketterna (alla priser till barn- och ungdomsböcker). Under Bokmässan, på torsdag den 24 september kl 11.00 presenteras de nio nominerade i biblioteksföreningens monter (C02:32). Själva prisutdelningen äger rum en månad senare på Stockholms stadsbibliotek måndagen den 26 oktober. Och i början av oktober får vi veta vilka det var som vann. De nominerade är:

Nils Holgersson-plaketten
Nils Holgersson-plaketten instiftades 1950 och utdelas årligen med en prissumma på 25 000 kronor till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. 
  • Jakob Wegelius för boken Mördarens apa, Bonnier Carlsen
  • Sofia Nordin för boken Spring så fort du kan, Rabén & Sjögren
  • Camilla Lagerqvist för boken Uppdraget, B Wahlströms
Elsa Beskow-plaketten
Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 och utdelas årligen med en prissumma på 25 000 kronor till den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken.
  • Katarina Kieri och Emma Virke för boken Månkan och jag har en hemlighet, Rabén & Sjögren
  • Annika Thor och Maria Jönsson för boken Flickan från långt borta, Bonnier Carlsen
  • Karin Saler och Siri Ahmed Backström för boken Dom som är kvar, Urax förlag
Carl von Linné-plaketten
Carl von Linné-plaketten instiftades 1998 och utdelas årligen med en prissumma på 25 000 kronor till den eller de personer som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar.
  • John Hallmén och Hanna Hallmén för boken Minimonster i naturen, Rabén & Sjögren
  • Ylva Hillström för boken Konst – titta, upptäck, gör, Alfabeta Bokförlag
  • Clara Lidström och Annakarin Nyberg för boken Odla – steg för steg, Rabén & Sjögren

fredag 18 september 2015

Var är Audrey?

Bilden har jag lånat från wahlstroms.se
När jag först hörde talas om Var är Audrey? avfärdade jag den på en gång på grund av dess författare. Det är Sophie Kinsella som har skrivit den och henne har jag inte hört mycket gott om, främst när det gäller Shopoholic-serien och dess låga kvalitet. Men så pratade en kompis med mig om boken och sa att den visst var bra och att jag nog skulle gilla den. Så jag läste den och var fast väldigt snabbt. Jag förstår inte varför författaren Madeleine Wickham, som Sophie Kinsella egentligen heter, valde att använda pseudonymen. Jag tror att boken vinner på att hon använde sitt riktiga namn, men nu ska jag släppa det här och övergå till själva boken och vad jag tyckte om den. 

När vi träffar Audrey, som är fjorton år, är hon extremt folkskygg, gömmer sig hemma med solglasögon på inomhus. Något hemskt har hänt henne och hon går inte längre i skolan. Resten av familjen, som består av en mamma, pappa och två bröder, en äldre och en yngre, har på sätt och vis förlikat sig med hennes eremitbeteende. Allt tuffar på och Audrey är endast utanför hemmet när hon ska gå till terapeuten. Så en dag kommer storebrorsans kompis Linus hem till dem för att spela datorspel. Hela Audreys värld vänds upp och ner, bokstavligen hon är verkligen inte van att interagerar med någon förutom familjen och terapeuten.

Det här är en bok som handlar väldigt mycket om datorspel, om familjedynamik och om att gå vidare. Ett omdöme som själv har svårt för men ändå måste uttala när det gäller den här boken är att det är en väldigt rolig bok. Mamman i familjen är hysterisk på fler än ett sätt. Och Linus, åh Linus, vilken fin kille det är. Han är ett sådant fint stöd till Audrey och deras relation riktigt vibrerar av pirr och känslor som bubblar runt i kroppen. Jag gillar mystiken kring vad som har hänt Audrey och vad det är som gör att hon gömmer sig där hemma. Vi förstår tidigt att det är något som har tagit henne hårt. 

Föräldrarna i den här boken tycker jag om, de är inte osynliga eller extrema som de ibland kan vara i ungdomsböcker. De är medelålders, har två tonårsbarn och en liten sladdis. Vi får på lite avstånd bekanta oss med deras drömmar och förhoppningar och hur livet sen blev. Just familjedynamiken är fint utmejslad och jag vill lära känna de övriga familjemedlemmarna lika mycket som Audrey. När det gäller relationen mellan Audrey och Linus säger jag bara: åh så söta papperslappar och så fint med att nudda lite med skon. Ni som läst förstår och ni som ännu inte har läst har något fint att se fram emot. Detta trevande och osäkra, det nya och oprövade är det jag gillar bäst med boken. Audrey är trots allt 14 år och det här är en klassisk ungdomsbok, vilket var trevligt att blanda upp med då jag nästan bara har läst ung vuxen- och vuxenböcker på sista tiden. 

Jag vill ge den här boken till en 12åring jag känner och så vill jag att hen ska läsa den och att vi sen ska ses på ett fik (precis som Audrey och Linus) och prata om den och vad vi tyckte om boken. Men jag kan även rekommendera den till alla över 12 år också. Det är en fin berättelse som har både sött och salt i sig och det är den fina balansen som gör boken så bra. Jag hoppas innerligt att författaren ger ut fler böcker likt den här. 

Det här inlägget är en del av bloggstafetten kring boken Var är Audrey? som arrangeras av B. Wahlströms. Imorgon är det Fantastiska berättelsers tur att blogga.

torsdag 17 september 2015

Ny serie om unga och politiker

Bilden har jag lånat från ur.se
I höst kommer vi kunna se när kända svenska politiker flyttar in hos unga under ett dygn. Serien heter Makt hos mig och går ut på att åtta unga får besök av en politiker (riksdagsledamöter, partiledare och ministrar) i sin hemmiljö som är långt ifrån Riksdagen och den vardag som politikerna befinner sig i vanligtvis. Serien startar 21 oktober, kl: 20.00 i SVT2, och programledare är rapparen och författaren Ison Glasgow.

21/10 Per (Vårberg, Stockholm) – Anders Ygeman (S)
28/10 Segal (Angered, Göteborg) – Mattias Karlsson (SD)
4/11 Jessica (Hisingen, Göteborg) – Rossana Dinamarca (V)
11/11 Filiph (Norsjö) – Erik Ullenhag (FP)
18/11 Nima (Örebro) – Elisabeth Svantesson (M)
25/11 Emilia (Linköping) – Åsa Romson (MP)
2/12 Elsa (Möllan, Malmö) - Aron Modig (KD)
16/12 Sara (Botkyrka, Stockholm) – Annie Lööf (C)

onsdag 16 september 2015

Lilla Piratförlaget + Gilla böcker = sant

Idag släpptes nyheten att Lilla Piratförlaget och Gilla böcker går samman. Det övergripande namnet blir Lilla Piratförlaget, med Erik Titusson som förlagschef (han är chef och förläggare på Lilla Pirat idag). Lilla Piratförlaget kommer att fokusera på barnböcker och Gilla böcker, som kommer att vara ett inprint kommer att fokusera på ungdomsböckerna/böcker för unga vuxna.

Gilla böcker kommer att flytta in i Piratförlagets lokaler, där även Lilla Piratförlaget huserar. Perfekt för mig att ha två av favoritförlagen på samma adress. Under Bokmässan nästa vecka kommer förlagen att dela monter, i oktober presenterar de sin gemensamma utgivning för bokhandlarna och böckerna kommer finnas i butik under våren 2016.

Svensk Bokhandel har skrivit en artikel om samgåendet som jag tycker att ni ska läsa, länk. Jag hoppas att detta samgående innebär att det kommer att ges ut ännu fler ungdoms-/unga vuxna-böcker. Nu får Gilla böcker en bra och stabil organisation i ryggen och kan fokusera på att ge ut böcker.

Det här var helt klart den stora nyheten i bokbranschen idag. Det ska bli spännande att följa. Lycka till Erik, Ada och Anna!

Intressanta seminarier från Almedalen del 1

Jag var på ett gäng intressanta föredrag/seminarier/debatter under Almedalen i början av sommaren. Nu börjar olika aktörer att släppa inspelningar av sina föredrag etc. Jag tänkte passa på att tipsa er om några sevärda och börjar med fyra stycken som anordnades av Samverkansrådet*.

Kulturarv och främlingsfientlighet: Nationellt kulturarv eller kulturarv i Sverige – är det någon skillnad?
 
Samtal med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke

Hot, kränkningar, självcensur och anpassning – vilka effekter ser vi inom våra kulturinstitutioner?

Vem försvarar tryckfriheten?

*Samverkansrådet: Filminstitutet, Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Kungl. biblioteket, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksantikvareämbetet, Riksarkivet och Riksteatern tillsammans med Myndigheten för kulturanalys

tisdag 15 september 2015

Öppet hus på Dramaten på lördag

På lördag är det sedvanligt öppet husDramaten mellan kl 12 och 15. Så här ser programmet ut:
Kl 12-15 Selfiehörna med Dramatens kostymförråd.

Kl 12.15-12.45 Samtal med systrarna Stina Ekblad och Ylva Ekblad, just nu aktuella i Maria Stuart. Samtalsledare Magnus Lindman.

Kl 13-14.15 Presentation av höstens repertoar med smakprov från en rad av höstens premiärer. Med Stina Ekblad, Torkel Peterson, Adam Pålsson och många fler. Konferenciéer Andreas T Olsson och Julia Dufvenius. Stora scenen.

Kl 14.30 Öppna repetitioner av Jon Fosses Barnet och Aischylos Den fjättrade Prometheus.

Tävling om Mademoiselle Oiseau- bok och lampa

Just nu har Rabén & Sjögren en mycket fin tävling som jag vill tipsa er om. Du kan vinna boken Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka och en rislampa med motiv från boken.
Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka!
Mademoiselle Oiseau är en osedvanligt excentrisk och gåtfull parisiska med stor passion för utstuderade kläder, plymer och pärlhalsband och hela våningen full av katter och fritt flygande fåglar. I Boken om Mademoiselle Oiseau (2014) knöt hon sirliga vänskapsband med en vilsen, grå nioårig flicka och fyllde hennes liv med fantasterier och en gryende egen vilja. Uppföljaren är precis lika sprängfylld av Paris-romantik och drömska upptåg som den första boken, men persongalleriet utökas och mystiken tätnar.

Vad heter flickan?

Mejla ditt svar till tavling@rabensjogren.se senast 28 september. Kom ihåg att ange din postadress så att vi kan skicka eventuell vinst till dig.
Det är fem paket i potten! Skynda er att tävla!

måndag 14 september 2015

Ungdomsboksfrukost 10 september hos Rabén & Sjögren

Förra veckan var jag på en så bra bokfrukost hos Rabén & Sjögren om ungdomsböcker (lycka det var bara ungdomsböcker det fokuserades på). Det var fem böcker som presenterades denna morgon och jag vill läsa dem allihop.

Först ut var Lisa Bjärbo som ÄNTLIGEN är tillbaka med en ungdomsbok. Den har jag väntat på i vad som känns som evigheter. Den heter Djupa ro och namnet kommer från en verklig badplats där Lisa lärde sig simma när hon var liten. Ungdomskompisar kommer hem igen ett år efter studenten för att gå på begravning, då en kompis i gänget har dött. När Lisa läste högt kände jag att strunt i jobbet jag vill bara gå hem och läsa hennes bok.

Favoritförfattarna duggade tätt denna morgon, näst på tur var Katarina von Bredow som även hon äntligen är tillbaka med en ungdomsbok efter tre böcker för mellanåldern. I höst är hon aktuell med Släppa taget. Den handlar om två tvillingar, Elsa och Stella. Katarina berättade att hon träffade på två tvillingar som verkade väldigt olika och lika på samma gång. Hon frågade om hon fick mejla dem för att få veta mer om hur det är att vara tvillingar. Det gick dock flera år mellan att hon frågade och faktiskt mejlade men de fiktiva tvillingarna har verkliga förlagor även om det inte är dessa tvillingar det handlar om.

Förläggaren Sofia Hahr presenterade Bara vara Jojo och detta då författaren tragiskt nog är avliden. Niki Nordenskjöld har skrivit en bok med stöd av sina egna dagboksanteckningar och det är en sk utvecklingsroman. Flera av de som satt vid mitt bord hade läst boken redan och höll med förläggaren om att det är en slukarbok som verkligen berör. Jag ser fram emot att läsa boken.

Jag började morgonen med att tro att jag hade förolämpad nästa författare, Christina Wahldén. Jag sa till henne att jag inte kände till steampunkgenren och att det var spännande att hon gett ut en sådan bok. Hon sa att inte hon heller kände till genren och jag trodde då att hon inte alls gett ut en steampunkroman, gick och tittade på lappen med information om böckerna och se där stod det visst att hennes nya bok är just steampunk. Jag kunde pusta ut. Christina är aktuell med, den första av två böcker i en serie, Fripassageraren.

Sist ut var Annica Wennström, hon är aktuell med Bänkad. Det är en roman om fotboll, elitsatsning, att hitta sig själv utanför idrotten och om kärlek. Jag själv var med om att ledarna i mitt innebandylag mitt under en turnering började toppa laget och frågan om elitsatsning är viktig och berör många unga som idrottar. Fint att unga killa har fått en ny bok att läsa efter Zlatan-boken men den kan nog vara viktig läsning även för föräldrar och idrottsledare.

Det är mycket glädjande att Rabén & Sjögren ger ut flera ungdomsböcker i höst och de som presenterades i torsdags hade en bra bredd och det finns något kanske inte för alla men för många. Nu väntar jag bara på att Mårten Melins nya bok Mycket mer än en puss och ännu en bok om Mademoiselle Oiseau ska ges ut.

söndag 6 september 2015

Veckan på Kulturkollo


Den här veckan har det ar det glada 80-talet som varit temat hos oss på Kulturkollo. De andra på Kollo har gottat sig i musiknostalgi, tantsnusk, samlande, fangirlande, och ett inlägg om den hemska sjukdomen AIDS (inget gottande i just det avseendet). För egen del gjorde jag min nostalgitripp till barnprogrammen för oss födda på 80-talet. Då jag själv endast hann uppleva tre och ett halvt år av 80-talet, född 1986 som jag är.

Jag vill åter göra en puff för bokcirkeln som startar imorgon. Men även att ni ska ta er en titt på vad vi kommer att göra under Bokmässan, (vi anordnar bland annat två mingel, ett på torsdagen och ett på lördagen) som det snart är dags för (!!!).

fredag 4 september 2015

Svenska barnboksinstitutet 50år

I dagarna lanserades femtiårsfirandet för SBI (Svenska barnboksinstitutet). Under två år kommer de att fira. Dels kan du gå in på jubileumssajten för friande, följa dem på Instagram och via hastagen #sbi50. Den 16 september kl 18-19.30 firar Stadsbiblioteket i Stockholm institutet. Det ska bli roligt att följa firandet och jag vill passa på att säga grattis. Må det blir minst 50 år till. 

torsdag 3 september 2015

Stockholm Literature 2015

Bilden har jag lånat från modernamuseet.se
Nu har programmet för årets upplaga av Stockholm Literature släppts. Och för alla som gillar världslitteratur, att gå och lyssna på ännu okända författare från världens alla hörn kan jag verkligen rekommendera den här festivalen som den ser ut nu. I år går festivalen av stapeln 23-25 oktober och även i år på Moderna Museet i Stockholm. Det är inte bara författarsamtalen det fokuseras på, det blir filmvisningar, föredrag, performance och lyrikvandringar genom utställningarna på museet. 
2015 gästas festivalen av en rad framstående internationella författare som: Marie NDiaye (Frankrike), Lev Rubinstein (Ryssland), Jesús Carrasco (Spanien), Colm Tóibín (Irland), Duong Thu Huong (Vietnamn/Frankrike), Andrei Codrescu (USA/Rumänien), Hassan Blasim (Irak/Finland), Olga Tokarczuk (Polen), Ljudmila Ulitskaja (Ryssland), Katja Petrowskaja (Tyskland) och Binyavanga Wainaina (Kenya). 
De samtalar med konstnären Adrian Villar Rojas (Argentina) och författarna Rosa Liksom (Finland), Philip Teir (Finland), Jonas Hassen Khemiri, Ebba Witt-Brattström, Martina Lowden, Gabriella Håkansson, Daniel Sjölin, Aris Fioretos och Kristoffer Leandoer (samtliga Sverige).

Dessutom gästas festivalen av skådespelaren och dramatikerna Alina Serban (Rumänien/England) samt skådespelarna Hannes Meidal, Rebecka Hemse, Maia Hansson Bergqvist, Lindy Larsson, Magnus Ehrner, Gunnel Fred, Julia Dufvenius och Sofia Pekkari från Dramaten i ett samarbete med Dramaten&. (citat från Moderna Museet)
Jag har gått de tidigare två åren men i år kommer jag att stå över. Det är inte min typ av litteratur och jag saknar upplägget som de hade första året. Men å andra sidan jag hänger på Internationell författarscenKulturhuset Stadsteatern i parti och minut och jag ska på Bokmässan. Så jag överlever nog. Du kan läsa mer om programmet här, länk.

onsdag 2 september 2015

Morgon och kväll hos Lilla Piratförlaget

Igår morse var jag på pressfrukost hos Lilla Piratförlaget och för någon vecka sedan var jag en kväll på höstfest på samma förlag. Det var första gången jag var på bokfrukost hos dem men inte första gången på höstfest. De är duktiga både på att arrangera evenemang och tar sannerligen hand om sina gäster, vilket de ska ha en eloge för.

När det var höstfest fick vi mingla runt med varandra, ätandes en supergod buffé och beskåda utgivningsväggen. Där stod de aktuella titlarna och vi kunde bläddra och beundra. Under kvällen träffade jag både sedan tidigare kända ansikten men gjorde även nya bekantskaper, vilket alltid är trevligt. Jag blir alltid förvånad och glad när jag får inbjudningar till förlagets evenemang. Ska lilla jag få komma?
I går på pressfrukosten presenterade förlagschefen Erik de översatta böckerna (Superglada magiska skogen, Stjärnor i natten och En planet i mitt huvud). Sedan var de svenska författarna på plats och både presenterade och läste ur böckerna. Pija Lindenbaum ger för första gången ut en bok hos Lilla Piratförlaget med Doris drar. Det är en bok om ilska och jag som gillar Pijas bilderböcker ser fram emot att både läsa den själv och ge den till kompisars barn i lämplig ålder. För alla som gillar fantasy kommer Patrik Bergström med en ny serie, den heter Legenden om örnfolket och den första boken som ges ut i höst heter Maximus ring. Alexandra-Therese Keining och Peter Bergting ger ut serieromanen Nour och den magiska drycken. Och Alexandra-Therese berättade även att det är hon som regisserar Pojkarna av Jessica Schiefauer som nu blir film.
Johanna Lindbäck kommer med ännu en mellanåldersbok och den heter Jan Svensson. Hon och Erik berättade om den skojiga anledningen till att boken heter som den gör. När Erik var med i den nu nedlagda podden Allt vi säger är sant (R.I.P) för något år sedan sa han att som motvikt till alla långa och poetiska titlar vore det skoj om en bok hette och handlade om en Jan Svensson. Sagt och gjort nu kommer en sådan bok. Kristina Ohlsson är aktuell med en ny bok som är en fristående bok och därmed är hennes tidigare serie avslutad. Den nya boken heter Mysteriet på Hester Hill och är en både spänningsroman och innehåller tidsresor. Den lär bli en succé hos kidsen.

Anna Höglund ger ut en bok som kan liknas vid Den andra könet fast för unga tjejer och den heter Att vara jag. Helt fantastiska illustrationer har hon gjort såg jag när jag snabbt bläddrade igenom den på höstfesten. Jag fick med mig ett exemplar hem och ska läsa den i helgen för jag är mycket förväntansfull på den. Tänker mig att det är en perfekt bok att ge alla tjejer ni känner i åldrarna 12 år och uppåt. Och jag tänker mig ingen bortre åldersgräns sen.

Tack snälla Lilla Piratförlaget för att jag fick komma, både på festen och frukosten.

tisdag 1 september 2015

Klanen

Bilden har jag lånat från dramaten.se
Förra helgen var jag och såg en föreställning som fullständigt golvade mig. Jag såg Klanen på Dramatens lilla scen. Föreställningen handlar kort sammanfattat om Billy som döv och växer upp i en hörande familj, en dag i vuxen ålder så träffar han Sylvia. Hon är hörande uppvuxen i en döv familj och håller själv på att tappa sin hörsel. Sylvia lär Billy teckenspråk och det är som om han för första gången kan få ett språk och en tillhörighet. 

Under första akten skrattade jag väldigt mycket då familjen (bestående av mamma pappa, Billy och brodern Daniel och systern Ruth) är smärre Norénsk, alla kreativa och oerhört självupptagna. Visst led jag med Billy som inte riktigt är en del av familjen men det var ändå så mycket galghumor över det hela. I andra akten däremot blir det allvarligt och jag skrattade inte alls lika mycket. Familjerelationerna får riktiga slitningar och det är smärtsamt att se hur å ena sidan Billy gör sig fri och växer och å andra sidan familjen faller samman. 

I föreställningen är det både talade repliker och teckenspråk varvat. Det är inte vad jag förstår en föreställning för döva utan kanske snarare för hörande som här får en inblick i hur det är att vara döv. Ett fantastiskt exempel på hur kultur kan ge oss nya insikter. När det tecknas får vi i publiken läsa replikerna projicerade på väggen. Frustrationen både i familjen och i mig var extremt påtaglig när Billy i en scen endast kommunicerar med familjen via teckenspråk som Sylvia tolkar åt dem. När sedan Billy och Sylvia övergår till att teckna sinsemellan lämnas familjen utanför och de förstår inte vad som sägs. Precis på samma sätt som det alltid är för Billy när han inte förstår vad som sägs av resten av familjen. Även om det var att Billys familj inte kunde teckenspråk och därmed inte förstår honom så går det samtidigt att känna igen frustrationen när en inte når fram till en älskade trots att båda är hörande. 

Jag kom även att tänka på hur privilegierad jag är som hörande. När jag reser eller vill kommunicera med en främmande person kan vi om vi inte båda pratar svenska troligtvis byta till engelska. Men om du är döv är gruppen människor du kan kommunicera med begränsad till de som kan teckenspråk och de är betydligt färre än de som kan engelska. Att vara en person som inte kan gå en dag utan att få lyssna på musik och där musiken är som en livboj ibland är tanken på att förlora hörseln som en gång hörande en hemsk tanke. Precis det genomgår Sylvia och när hon spelar ett stycke på ett piano ur minnet är det smärtsamt att hon spela så vackert men inte längre kan höra det. 

Föreställningen väcker så många tankar, inte bara om vad det innebär att vara hörande eller inte, men om självbestämmande, grupptillhörighet och familjekonstellationer. Pjäsen kommer leva kvar i mig länge och jag tycker verkligen att ni som kan ska gå och se den. Ni kommer inte att ångra er för det är en fantastisk föreställning. Och vilken eloge Christian Dyvik som spelar Billy ska ha, han är den första döve skådespelaren på Dramaten och vilken rollprestation han gör!