Jag var på min första
bokprovning för några fredagar sedan på
Svenska Barnboksinstitutet. Det var fullspäckat program där de gick igenom de olika trenderna och tendenserna inom barn- och ungdomslitteraturen från förra året. Jag tänkte här ge en kort resumé och för den som vill läsa presentationen i sin helhet går det bra att göra det på deras
hemsida.
Jan Hansson (chef på SBI) hälsade välkommen och presenterade trender och tendenser. Det fanns ett tydligt tema,
gränser och gränsdragningar. Detta tema kan i sin tur sedan delas in vidare i underkategorier så som,
gränsöverskridande sexualiteter och kön,
gränsöverskridande i berättandet (genrer och textvärldar),
gränser mellan vi och dem (etnicitet och mångfald) och
gränsen mellan fattig och rik (klasskillnader). Här tycker jag verkligen att ni bör läsa den sammanställning som finns för det fanns många intressanta saker som togs upp där. Jan Hansson berättade att dessa teman kan kopplas till de tre stora debatter som florerade i media förra året. Det var gestaltningen av svarta människor, hen-debatten och debatten om att tillrättalägga barn- och ungdomslitteraturen.
Efter genomgången mer generellt följde fyra mer specifika föreläsningar. Åsa Warnqvist pratade om bilderböcker och den nya generationens bilderboksskapare födda på 70-80 talet. Och hon gjorde det så initierat och inspirerande att ett helt nytt intresse för bilderboken växte hos mig och jag har börjat titta på bilderböcker både på biblioteket och i bokhandeln sedan dess. Dessutom vill jag ge bort en hel drös bilderböcker för jag vill att de ska läsas men har inga egna barn att läsa dem för/tillsammans med.
En annan programpunkt var hur framtiden skildras i ungdomsböcker. Där var en intressant iakttagelse att framtiden inte skildras i böcker för små barn och barn i mellanåldern utan främst i ungdomsböckerna. Vanligast inslag är följande: någon form av katastrof inträffar, detta leder till samhällets kollaps, ett uppror är ofta centralt, det finns kärlek med i handlingen (och den får ofta stå för hoppet i en annars dyster historia). Det var bara en enda bok som var skriven på svenska 2012 de andra var översättningar när det gäller just framtidsböcker.
Cecilia Östlund pratade om skogen och staden som scener. Här var det intressant att när något spännande ska ske är det ofta i skogen detta händer i motsats till staden. Forskaren Magnus Öhrn berättade om medier, mat och exotism. Han pratade om hur äldre media likt post/radio fungerar som nostalgiska inslag i bilderböcker. Pizzan regerar i matväg inom barn-och ungdomslitteraturen 2012. Det görs ofta litterära referenser som att författare hänvisar till exempelvis Astrid Lindgren och hennes böcker och vad som händer i dem som referens till det som beskrivs i boken skriven i nutid. Det förekommer mycket name droping och då ligger Zlatan och Lady Gaga i toppen. Låtlistor blir vanligare och vanligare som ett soundtrack till en bok.
En annan rolig sak var att i paus fick vi gå upp i biblioteket och titta på utställningen som visar upp böckerna utgivna 2012 uppställda i olika teman. Utställningen pågår till och med 18 april.