söndag 31 mars 2013

Bokbloggsjerka 29mars-1april

I den här veckans bokbloggsjerka vill Annika veta:
 Vad ska du göra i påsk?
Jag är hemma hos min mamma i de sörmländska skogarna över påsk (därför det har varit tyst här sedan i torsdags). Jag bara njuter av långa promenader i skogen, timmar av ostört läsande i både böcker och tidningar, äter god mat och umgås med både vänner och familj. Det har hunnits med en konstutställning också men det bloggar jag om senare i veckan. Den här ledigheten har varit så välbehövlig och stärkande. Synd att det bara är imorgon kvar.

torsdag 28 mars 2013

Bloggträff hos Bonnier Carlsen

Förra torsdagen hade jag anmält mig till en bloggträff om John Greens bok Förr eller senare exploderar jag som Lisa Bjärbo höll i hos Bonnier Carlsen. Det var första gången jag både var i kontakt med förlaget och var på ett event som de ordnade. När vi kom fick vi en fin rundvandring på kontoret och efter lite minglande och bekantade med varandra satte vi oss ner kring ett långbord. Inmundigades både smörgåsar och godis pratade vi sedan om denna bok som vi alla församlade tycker så rysligt mycket om.

Jag har ännu inte läst den svenska översättningen och det finns två anledningar till detta. Den första är att jag har haft (och ännu har) svårt för både omslag och svensk titel. Kom över det lite dock under kvällen då förläggaren Karin berättade om omslag och översättning. Den andra anledningen är att jag var så uttömd och förstörd när jag läste den första gången och inte orkat vara som en våt fläck igen. Men även detta ändrades under kvällen och jag vet ju av erfarenhet att en omläsning kan ge nya insikter. Jag fick med mig den svenska översättningen hem så nu ska jag läsa om den.

Det som var intressant var hur vi alla hade vår egen relation till boken och hur vi läst boken på olika sätt men ändå kommit fram till att vi älskar den förbehållslöst. Jag tyckte också att det var skoj att vi som var på träffen var i olika åldrar. Gammeltanten Johanna fick även en lektion i vad Tumblr är för något. Förutom det trevliga sällskapet var det två andra saker som var roligt denna kväll. Ett, jag fik träffa bloggarna Jonna Lindberg och Fabulerat-Josefin samt Boktjuven i verkligheten (Jonna och Josefin för första gången). Jag tycker ju hemskt mycket om deras bloggar så det var superkul att ses irl också. Två, vi fick en välfylld bokpåse med oss hem. Den här våren är rädd så långt är det klart efter ett antal bokevent och bokreabesök.

Förlaget har även startat en bloggstafett kring boken som det går att läsa mer om här. Tusen tack Bonnier Carlsen för en trevlig kväll.

onsdag 27 mars 2013

Pocketkväll hos Gilla Böcker

Förra onsdagen hade Gilla Böcker bjudit in till en kväll om deras pocketutgivning i vår. Vi var på mysiga Louie Louie på Bondegatan i Stockholm. När vi kom serverades soppa och trevligt umgänge. Efter ätandet presenterade Anna och Ada från förlaget vårens titlar i pocket nämligen:
Bilden är tagen av och tillhör mig Sincerely Johanna (ber om ursäkt för den kassa kvalitén)
Sedan samtalade Anna med författaren Christin Ljungkvist om hennes nya bok Fågelbarn. Det var väldigt intressant och jag hade turen att få prata lite med Christin efteråt också. När vi gick fick vi en supergenerös påse med oss hem och en innehöll det här:
Tack så hemskt mycket Gilla Böcker för en trevlig kväll, inspirerande lästips och faktisk läsning i form av de fina böckerna.

tisdag 26 mars 2013

Bokprovning 2012

Jag var på min första bokprovning för några fredagar sedan på Svenska Barnboksinstitutet. Det var fullspäckat program där de gick igenom de olika trenderna och tendenserna inom barn- och ungdomslitteraturen från förra året. Jag tänkte här ge en kort resumé och för den som vill läsa presentationen i sin helhet går det bra att göra det på deras hemsida.
Jan Hansson (chef på SBI) hälsade välkommen och presenterade trender och tendenser. Det fanns ett  tydligt tema, gränser och gränsdragningar. Detta tema kan i sin tur sedan delas in vidare i underkategorier så som, gränsöverskridande sexualiteter och kön, gränsöverskridande i berättandet (genrer och textvärldar), gränser mellan vi och dem (etnicitet och mångfald) och gränsen mellan fattig och rik (klasskillnader). Här tycker jag verkligen att ni bör läsa den sammanställning som finns för det fanns många intressanta saker som togs upp där. Jan Hansson berättade att dessa teman kan kopplas till de tre stora debatter som florerade i media förra året. Det var gestaltningen av svarta människor, hen-debatten och debatten om att tillrättalägga barn- och ungdomslitteraturen.

Efter genomgången mer generellt följde fyra mer specifika föreläsningar. Åsa Warnqvist pratade om bilderböcker och den nya generationens bilderboksskapare födda på 70-80 talet. Och hon gjorde det så initierat och inspirerande att ett helt nytt intresse för bilderboken växte hos mig och jag har börjat titta på bilderböcker både på biblioteket och i bokhandeln sedan dess. Dessutom vill jag ge bort en hel drös bilderböcker för jag vill att de ska läsas men har inga egna barn att läsa dem för/tillsammans med.

En annan programpunkt var hur framtiden skildras i ungdomsböcker. Där var en intressant iakttagelse att framtiden inte skildras i böcker för små barn och barn i mellanåldern utan främst i ungdomsböckerna. Vanligast inslag är följande: någon form av katastrof inträffar, detta leder till samhällets kollaps, ett uppror är ofta centralt, det finns kärlek med i handlingen (och den får ofta stå för hoppet i en annars dyster historia). Det var bara en enda bok som var skriven på svenska 2012 de andra var översättningar när det gäller just framtidsböcker.

Cecilia Östlund pratade om skogen och staden som scener. Här var det intressant att när något spännande ska ske är det ofta i skogen detta händer i motsats till staden. Forskaren Magnus Öhrn berättade om medier, mat och exotism. Han pratade om hur äldre media likt post/radio fungerar som nostalgiska inslag i bilderböcker. Pizzan regerar i matväg inom barn-och ungdomslitteraturen 2012. Det görs ofta litterära referenser som att författare hänvisar till exempelvis Astrid Lindgren och hennes böcker och vad som händer i dem som referens till det som beskrivs i boken skriven i nutid. Det förekommer mycket name droping och då ligger Zlatan och Lady Gaga i toppen. Låtlistor blir vanligare och vanligare som ett soundtrack till en bok.

En annan rolig sak var att i paus fick vi gå upp i biblioteket och titta på utställningen som visar upp böckerna utgivna 2012 uppställda i olika teman. Utställningen pågår till och med 18 april.

ALMA

Bilden har jag lånat från alma.se
Idag kl 13.00 tillkännages årets ALMA-pristagare. Jag kommer sitta som klistrat framför datorn på jobbet och se vem som får det i år. Det kan du också göra genom att klicka här, länk. Förra årets pristagare Guus Kuijer understryker vikten av barn och ungas rätt till kultur med ett citat som jag tycker är så slående och rätt:

”Rätten till kultur är rätten till befrielse från de begränsningar som vår uppfostran tvingar på oss” Länk till källan för citatet, länk.

måndag 25 mars 2013

Veckans skiva #3

Som pauspippi kommer här veckans skiva. Jag är helt slut efter en intensiv vecka förra veckan och tog ledigt under helgen (från bloggandet men inte aktiviteter i övrigt). Det finns massor att blogga om och det kommer jag ta tag i ikväll men just nu pustar jag ut och lyssnar på Lianne La Havas och hennes debutalbum Is your love big enough?

fredag 22 mars 2013

Bokbloggsjerka 22-25 mars

Äntligen är jerkan tillbaka och den här veckan vill Annika veta:

Kan du ge exempel på en hyllad bok som du avskydde eller som du inte alls förstod dig på?

Direkt kom jag att tänka på Alkemisten av Paulo Coelho. Många av mina vänner hade läst och älskat den och min känsla efter läsningen var jaha. Vad var det jag missade? Jag såg inte alls den som något fantastiskt och märkvärdigt. Det är en av få böcker som har fått ett så lågt betyg som en etta av mig.
Bilden har jag lånat från bokus.se

torsdag 21 mars 2013

Johannes Anyuru




Jag minns när jag var på min första och än så länge enda Bokmässa 2010. Då hade Johannes Anyuru precis kommit ut med sin första roman, Skulle jag dö under andra himlar. Jag köpte boken men den förblev oläst i bokhyllan. Så var jag på ett författarsamtal med honom på CLT för några veckor sedan och då pratade han om sin senaste bok, En stor kom från paradiset. Den handlar om hans far och Johannes pratade om att han önskar att den får människor att se på svarta män på stan på ett nytt sätt. Jag vågar nästan inte läsa den med rädsla för hur smärtsamt det kommer att vara. Jag tänker på min egen far och hur han aldrig välkomnades i det här landet, det land som är mitt hemland. Hur smärtsamma blickarna på stan kunde vara och hur utsatt jag kunde känna mig när vi gick på stan trots att jag var med en av de vuxna som jag skulle vara som mest trygg med. Att vara mörkhyad i det här landet är inte lätt, det ska gudarna veta.

I helgen skrev Johannes Anyuru en debattartikel SVT Debatt och så väcktes det där suget till liv igen och jag blev åter sugen på att läsa hans prosa (han är ju poet också och har gett ut ett antal diktsamlingar innan prosadebuten). Förhoppningsvis får jag tummen ur innan nästa författarsamtal med honom som jag ska på i april.

onsdag 20 mars 2013

Books & Dreams- nej tack

Nu har jag läst ut senaste numret av Books & Dreams (nr. 1/ 2013) och jag tänkte här dela med mig av några tankar jag fick av den läsningen.

  • Eftersom Ghana spelar en viktig roll i mitt liv blev jag nyfiken på de författare som det tipsades om som kommer från Ghana under rubriken Landet: Afropolitisk Ghana: Taiye Selasi, Ama Ata Aidoo, Lesley Lokko och Mohammed Naseehu Ali.
  • Vill läsa-listan fylldes på när jag läste boktipsen under vinjetten Vilken bokvår!
  • Min kompis Mrs E och hennes bokcirkel var med i det här numret.
  • Intervjun med Chimamanda Ngozi Adichie var anledningen till att jag tog det här numret också. Nu vill jag läsa alla hennes böcker som stå här fint i bokhyllan. Det är en otroligt beundransvärd kvinna som jag tycker är hur cool som helst.
  • Jag som är väldigt intresserad av barn och ungdomskultur tycker det var givande läsning om ungas läslust och var den har tagit vägen. Jag kommer skriva ett helt inlägg om den artikeln vid ett annat tillfälle.
  • Jag köpte Syskonmakaren på bokrean och bokens författare Lisa Jewel intervjuades i tidningen. 
  • Dessvärre kändes kanske en tredjedel av tidningen intressant, läsvärd och bra. Resten skummade jag eller hoppade över helt. Det var intervjuer med deckarförfattare, kokböcker, punk och resor som inte intresserade mig ett dugg.
  • Det här blir mitt sista nummer som prenumerant. Jag tycker inte att magasinet ger mig något och i min värld är det Vi Läser som är det bästa litteraturmagasinet.

tisdag 19 mars 2013

Recensionsexemplar x3

Min påskledighet är räddad! Jag har har fått tre böcker som jag är väldigt sugen på och som förhoppningsvis kan få upp mig ur min läskoma som jag har svårt att komma ur och få något läst.
Det är två böcker från B.Wahlströms och en från Rabén & Sjögren. Så recensioner kommer efter påsk.

måndag 18 mars 2013

Ny Läsambassadör

Bilden har jag lånat från läsambassadören.se/
Nu är det snart dags att utse en ny Läsambassadör för ungas läslust. Fram till den 2 april går det bra att nominera din kandidat till uppdraget. Här följer kriterierna:

– Nu verksam författare eller illustratör av kvalitetslitteratur för barn och unga (0-19 år)
– Väl etablerad och känd för läsarna
– Engagerad i läsfrämjandefrågor
– God kommunikatör i tal och skrift (för både barn och vuxna)
– Någon som är van vid, och tycker om, att framträda offentligt


När du har klurat ut din kandidat mejlar du in namnet på den personen till info@lasambassadoren.se. Det ska bli väldigt spännande att se vem som blir och jag har en kandidat på lut som jag tänkt nominera. 

söndag 17 mars 2013

Vecka 12

Det blev inte som jag tänkt mig den här veckan. Det kom en tenta och stress emellan mig och mina kulturplaner. Jag skulle på fyra författarsamtal men det blev bara två. Jag skulle gå på ett flertal filmvinsingar under CinemAfrica men även där blev det bara två. Däremot har jag rett ut en hel del huvudbryn jag har haft och har nu en klar riktning framåt. Bara att hålla tummarna att det går någotsånär som jag vill. Nu åter till det kulturella.

Av de fyra författarsamtalen jag skulle på blev det med Tomas Andersson Wij möter Karolina Ramqvist av och det med Jonas Hassen Khemiri. Och både dessa var superbra. Jag skulle gärna gå på fler möten mellan Tomas Andersson Wij (synd att det med Jonas Gardell är slutsålt). Jonas Hassen Khemiri är ju alltid briljant och i onsdags var det inge undantag. Han hade dessutom samma dag publicerat sitt öppna brev till Beatrice Ask (som för er som missat det går att läsa här, länk).

Nu ser jag fram emot nästa vecka som bland annat kommer innehålla både ett barnkultursymposium och en skrivkurs!

lördag 16 mars 2013

Veckans skiva #2

Bilden har jag lånat från cdon.se
Den här veckan har jag lyssnat väldigt mycket på Ed Hartcourts senaste skiva Back Into the Woods. Det är en mjuk och harmonisk skiva som har gett mig ett lugn den här veckan. Lyssna och njut, länk.

fredag 15 mars 2013

Bokprovning

Idag ska jag gå på Bokprovning Svenska Barnboksinstitutet. Igår och idag går det att gå gratis och lyssna p å  hur det såg ut med trender och tendenser inom barn- och ungdomsböcker 2012 samt ta del av en utställning om desamma. Programmet ser likadant ut båda dagarna och behandlar det här:

Föreläsningar 15 mars
9.00       Jan Hansson, Sbi, hälsar välkommen och presenterar barn- och ungdomsböcker utgivna 2012;
              statistik, trender och tendenser
9.30       Svensk bilderbokskonst: ett generationsskifte. Åsa Warnqvist, Sbi
10.00     Paus. Visning av utställningen 2012 års barn- och ungdomsböcker. Förfriskningar.
10.30     Framtiden – hur ser den ut i 2012 års ungdomsböcker? Anne-Marie Karlsson, Sbi
10.50     Skogen och staden som scener i 2012 års utgivning. Cecilia Östlund, Sbi
11.15-12 Medier, mat och exotism: samtiden i svensk barn- och ungdomslitteratur 2012. Magnus Öhrn, Stockholms universitet


Misströsta inte ni som inte bor i Stockholm för detta kommer att filmas och visas på Svenska Barnboksinstitutets hemsida. Där finns det reda en rad olika webbfilmer, bland annat bokprovningar från tidigare år.

torsdag 14 mars 2013

Önskelistan för våren

Jag såg hos Maria på unga vuxna att hon hade gjort en lista på vilka 10 böcker hon vill läsa i vår. Jag blev sugen på att sätta samman min egen lista så här kommer den:




  1. Fågelhuset av Ester Roxberg (tur att jag köpte den på releasefesten)
  2. Det går bara inte av Camilla Jönsson
  3. Marcelo i den verkliga världen av Fransisco X Stork
  4. Carlstensveckan av Johanna Schreiber
  5. Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg
  6. Fågelbarn av Christin Ljungqvist (köpte Kaninhjärta bokrean så jag tänkte sluka dem båda i vår)
  7. En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru (kommer i pocket i vår)
  8. Inte helt hundra av Caroline Hainer
  9. Välkommen ut på andra sidan av AnnaMaria Jansson
  10. Torka aldrig tårar utan handskar- Sjukdomen av Jonas Gardell (har både del ett och två står olästa i bokhyllan)

onsdag 13 mars 2013

Under ytan

Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna
I förra veckan var jag på en förhandsvisning av Hallwylska museets nya utställning som heter Under ytan. Den behandlar det onämnbara vid förra sekelskiftet. Här ställs allt ifrån korsetter, nattplagg och plagg för gravida kvinnor ut samt matiga och intressanta texter om olika saker som var tabu att tala om. Det verkar vara en väldigt komplett och intressant utställning med många rum att besöka samt intressanta texter som både går att läsa själv och andra om går att lyssna på. Under kvällen jag och min syster var där så var det så mycket folk att det var svårt att känna att jag verkligen har sett utställningen. Så det kommer garanterat att bli ett nytt besök när det är mindre folk och jag har mer tid på mig. Vem vet kanske blir det lika många besök som Dräkter från Downton Abbey. Den såg jag hela fem gånger.

Håkan Hellström

Det känns som det är väldigt mycket Håkan Hellström i vår. Två böcker med kopplingar till hans musik ges ut. Den ena är Ge mig arsenik av Klara Krantz (Alfabeta) och den andra är Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg (Gilla böcker).

Sen såg jag hos Tonårsboken att det kommer en film med utgångspunkt från Hellströms musik med det passande namnet Känn Ingen Sorg. Här kommer trailern och jag håller med Tonårsboken jag längtar också till juli. 

tisdag 12 mars 2013

Reas barnkultur ut?

Idag läste jag en mycket intressant, skrämmande och tankeväckande debattartikel i Dagens Nyheter skriven av Pia Huss. Den heter Barns behov reas ut och handlar om satsningar på barnkultur. Främst var det kultur till yngre barn som behandlades. Jag tycker att det är skrämmande och tragiskt att det satsas mindre resurser numera på barn- och ungdomskulturen för som debattartikeln påpekar har barn rätt till kultur enligt Barnkonventionen.
”… respektera och främja barnets rätt att till fullo delta i det kulturella och konstnärliga livet och skall uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter för kulturell och konstnärlig verksamhet samt för rekreations- och fritidsverksamhet”. (Artikel 31)
För egen del ser jag att kultur kan vara en sådan viktig del till en ung människas skapande av ett eget jag och det går att lära sig så mycket från kulturen, både om sig själv och sin omvärld. Därför kan det få förödande konsekvenser om vissa barn inte ges möjlighet att ta del av den kultur som finns i vår omgivning. Det ska inte spela någon roll var du växer upp, vad dina föräldrar/vårdnadshavare har för intressen eller hur mycket pengar som finns i hushållskassan. Alla barn och unga ska kunna ta del av kultur i alla dess olika former. Jag hoppas att det kommer fler inslag till den här debatten för det är enligt mig ett otroligt viktigt ämne. Inte minst längtar jag till det Barnkultursymposium som är nästa vecka.

Bokcirkel del 1

Jag har haft bokcirkel om boken Igelkottens elegans med min kompis Hanna. Hon bor numera i Dalarna så vi har kört våra träffar via Skype vilket har funkat finfint. Vi delade in boken i två delar och hade vår första träff vid ca 130 sidor och den andra med resten av boken. Jag hade innan första träffen skrivit en lista med saker som jag tänkt på, stört mig på, undrade över, tyckte om och ville prata mer om.

Vi höll på i ungefär 1,5 timme båda gångerna och hann avhandla en hel del under tiden. Vid första träffen hade vi inte bestämt upplägget utan pratade mest utifrån mina anteckningar då jag var så ivrig att visa att jag nu läst en vuxenbok minsann och att jag hade tankar kring denna bok. Andra träffen hade vi båda två, utan den andres vetskap, letat upp bokcirkelfrågor. Dessvärre var vi båda rätt besvikna på dessa frågor då de kändes för allmängiltiga. Så till nästa gång ska vi försöka leta upp frågor till den bok vi valt mer specifikt.

Det som har varit så roligt med den här bokcirkeln är att jag har lagt märke till så mycket fler detaljer i boken än när jag bara läser för egen del. En annan sak är också att när jag väl har pratat om boken så kan jag höra mig själv säga saker som låter snarlikt att analysera, dra kopplingar och reflektera. Allt detta har ju jag trott att jag inte kan. Jag är så uppfylld av känslan av denna erfarenhet och ser fram emot vårt nästa val av bok. Den här gången har vi satsat på en hyllvärmare, nämligen Vita tänder av Zadie Smith.
Bilden har jag lånat från bokus.se

måndag 11 mars 2013

Författarsamtal upphöjt i fyra

 Bilderna har jag lånat från kulturhuset.stockholm.se och från bibliotek.stockholm.se
Förra veckan var det tre bokreleaser på rad. Den här veckan ska jag på fyra författarsamtal. Veckan böjar med ett samtal mellan Tomas Andersson Wij och Karolina RamqvistTeater Brunnsgatan Fyra. På tisdag är det en träff med Ester Roxberg och Valle Wigers på Medborgarplatsens bibliotek. Dagen efter är det äntligen dags för På djupet med Jonas Hassen KhemiriKulturhuset. På torsdagen ska jag tillbaka till Kulturhuset och gå på deras nya programserie som heter Release me. Kvällen till ära är det Ulrika Kärnborg, Johanna Langhorst, Maria Sveland,Therése Söderlind och Goran Vojnović som är gäster.

söndag 10 mars 2013

Igelkottens elegans

Bilden har jag lånat från bokus.se
Portvakten Reéne är en utåt butter och tvär dam som inte tycker om att umgås värst mycket med folk. Men bakom lyckta dörrar förkovrar hon sig i kultur av olika slag. Hon döljer detta för omvärlden med en dåres envishet. I samma hus bor Paloma, hon ska snart fylla 13 år och då ska hon sätta eld på familjens våning samt ta livet av sig. Hon är överintelligent och tycker även hon om att hålla sig undan sällskap. Så flyttar herr Kakuro in i huset där Reéne jobbar och Paloma bor och allt kommer att ändras.

Igenkänningsfaktorn i boken Igelkottens elegans av Muriel Barbery  var hög i den här boken och jag kunde tro det eller ej känna igen mig i en vuxenbok. Reéne älskar kultur men hon känner att den delen av sig själv ska hållas dold. Även om jag är öppen med att jag högaktar kultur i alla dess former kan jag ändå känna igen hur jag håller tillbaka med denna information. Speciellt då jobbet ligger jag lågt där det så ofta kommer kommentarer och pikar när jag berättar om en utställning jag sett, en bokrelease jag varit på eller en föreställning jag tyckte om. Men jag känner också igen mig i hur kultur kan trösta, lyfta upp, muntra upp, stimulera och vara otroligt vackert.

Jag tyckte om miljön som beskrivs i boken. Allt från Reénes lilla portvaktslägenhet till den stora svulstiga våningarna, vari en av dessa bor Paloma i och i en annan herr Kakuro. Det hela känns väldigt franskt, bohemisk och jag kan nästan höra musiken från en sådan där karusell med hästar som åker runt och upp och ner spelas i bakgrunden. Jag la ifrån mig boken fler gånger då jag inte ville att den skulle ta slut.

Paloma och hennes självmordstankar samt tron att hon är överintelligent får inte så mycket utrymme i boken och även om jag inte tycker att just denna del av berättelsen är superintressant skulle jag gärna ha läst mer om henne och hennes utveckling hon går igenom. Detsamma gäller herr Karkuro, han kommer in i berättelsen för sent och jag hade velat att han om Paloma och Reéne hann umgås mer innan boken tar slut.I övrigt är det här en bok som bäst beskrivs som mysig och fin och hur den visar på att vi inte alltid är de vi utger oss för att vara och att en person kan ha flera lager.

Om resten av Sekwas utgivning är lika fin som den här kommer jag vara ett fan för resten av livet för det här var så bra läsning!

fredag 8 mars 2013

Releasefest nummer tre

Veckans sista releasefest var den fört Ester Roxberg och hennes andra roman vid namn Fågelhuset. I en dessvärre väldigt stökig lokal (det var musik på för tok hög nivå som spelades) men med väldigt trevligt sällskap firade vi släppet av Esters ny bok.

Det bjöds på både författaruppläsning och livemusik med gruppen OLD. I mitt sällskap knaprade vi godisägg, fick våra böcker signerade och hade allmän trevligt. Dessutom fick jag möjlighet att prata med Karin som är en av förläggarna på förlaget och det var väldigt roligt. Jag är som bekant ett stort fan av X Publishing.

Jag köpte Esters första bok Antiloper också för den har jag inte läst. Den har just kommit ut i pocket. Nu har jag två böcker framför mig och dessa kommer att läsas i april. Och det blir mer Ester Roxberg men mer om det nästa vecka.

torsdag 7 mars 2013

Kärleken- En fest för feministerna

I onsdags kväll var jag på Södra Teatern med en drös andra feminister. Det var både en releasefest för Maria Svelands nya bok Hatet och en fest för feminismen och feministerna. Kvällen började inne på stora scen inne på Södra Teatern med att Mian Lodalen var värd för kvällen och en efter en äntrade fantastiska feministiska förebilder scenen och höll tal/sjöng/spelade upp en sketch. Jag skattade, grät och kände mig allmänt upplyft i en salig blandning. Efter festen på scen fortsatte kvällen med dans och musik men efter att ha varit på ledarskapskurs hela dagen tog jg mig hem tidigt och sov. Fantastiska Bianca Kronlöf hade premiärvisning av sitt senaste klipp denna gång tillsammans med Tiffany Kronlöf. Det kan ni se här. Länge leve feminismen!

onsdag 6 mars 2013

Ge mig arsenik

Jag hade en föreställning om vad Klara Krantz debutroman Ge mig arsenik skulle handla om. Sen läste jag den och möttes av något helt annat. Det visade sig vara mycket djupare och mer invecklat än jag väntat mig. Jag vet inte var ifrån jag hade fått mitt första intryck av boken men jag blev väldigt glatt överraskad. Det här var en suverän debut och jag är så glad att jag fick möjlighet att läsa den.

Boken handlar om Elisabeth, hur hon snor en anteckningsbok med en svart panter på och hennes liv får på sätt och vis en ny vändning. Numera är hon inte längre Elisabeth, numera är hon Elsa, ett geni, en författare och en superhjälte. Denna Elsa sitter hellre i sin saccosäck än är i skolan. Hon har just funnit Håkan Hellström och hans första platta (som för övrigt spelades flitigt hemma hos mig under dagarna när jag läste boken). Där finns Katarina, mamman och pappan och lillasyster Sara. Men även Maria som är kvar på Öland där Elisabeth/Elsa växte upp. Boken handlar om Elsas önskan att skriva den där romanen, hur skolan bara är ett nödigt ont för ett geni och den fladdriga läraren Anders. Den handlar även om kärlek, vänskap, svek från alla möjliga personer och om att vara ung och på väg in i en ny fas i sitt liv. Och det är de sista sakerna där som tog mig med storm och som gör att jag tycker hemskt mycket om boken. Inget är enkelt, inget är svart eller vitt och det är nyanseringrna som Klara Krantz beskriver så väl.

Dessutom var jag på releasefesten för boken igår och då fick jag möjlighet att träffa författaren. Hon läste även ur boken och sjöng en sång hon varit med och skrivit själv. Nu är det bara att vänta på nästa bok, men tills dess tycker jag att ni ska läsa den här.
Tack till Alfabeta för recensionsexemplaret och inbjudan till releasefesten.

Slangbellan

Bilden har jag lånat från uraxforlag.se
Jag hade ju skrivit en lapp som påminnelse att jag skulle blogga om det här dagen efter det tillkännagavs men glömde ändå bort det. Det jag yrar om är årets pristagare av Slangbellan. Det är ett pris för bästa debut av en författare som skriver för barn och ungdomar. I år gick priset till Klara Persson för hennes bok Molly & Sus. Stort grattis och vill ni läsa en smakbit ur boken så kan ni klicka er in till Boktjuven.

tisdag 5 mars 2013

Bokmånad: Februari

Februari var en bedrövlig läsmånad och det har jag ju redan ventilerat både här och här. Det blev ynka två böcker lästa förra månaden. Förhoppningsvis blir det bättre under mars då temat för övrigt är noveller.

Totalt antal lästa böcker: 2st 
Antal böcker lästa på engelska: 0st
Antal böcker lästa på svenska:
2st

Gul utanpå av Patrik Lundberg
Igelkottens elegans av Muriel Barbery (recension kommer i veckan).

måndag 4 mars 2013

Bokrelease upphöjt till tre

 
Den här veckan är det inte mindre än tre bokrelseaser som jag ska gå på.
Imorgon tisdag är det release för Klara Krantzs bok Ge mig arsenik. Den har recensionsdatum på onsdag så då kommer min recension av den. På onsdag är det en fest för feminister och bokrelease för Maria Svelands nya bok Hatet Södra teatern. Torsdag kväll är det X Publishing som har bokrelease för Ester Roxbergs nya roman Fågelhuset. Och förutom att få vara på bokrelease som alltid är trevligt ska det bli superkul att få träffa personerna bakom ett av mina absoluta favoritförlag.

söndag 3 mars 2013

Veckans skiva #1

Bilden har jag lånat från linneaolsson.net
Bokdivisionen undrade vad vi bloggare lyssnar på för musik och jag lyssnar på otroligt mycket musik. Så därför kommer från och med nu ett inlägg i veckan med musiktips. Det är konstigt egentligen för musik är den konstyttring som ligger närmast hjärtat men det jag bloggar minst om. Nåväl den här veckan väljer jag Ah! av Linnea Olsson. Jag var för övrigt och lyssnade på henne på Fasching i torsdags och det var helt otroligt bra. Klicka här om du vill lyssna på skivan, länk.

lördag 2 mars 2013

Vem ska jag följa?

Jag har blivit helt såld på Instagram och precis som på Facebook tycker jag allra bäst att där följa människor/organisationer/förlag/företag etc som har en kulturanknytning.

Så nu undrar jag vem jag bör följa där. Ge mig tips på era favoriter (det går bra med icke-kulturella tips också)!

fredag 1 mars 2013

Barnkultursymposium

Den 20-23 mars kommer det att på Stockholms universitet att hållas ett barnkultursymposium. I år har det temat Mycket väl godkänt? Vad är kvalitet i barnkulturen? Jag har faktiskt tagit semester för att kunna gå på detta då det är något jag brinner så starkt för. Och jag har en dröm att någon gång få arbeta med barn- och ungdomskultur eller kultur som riktar sig till den målgruppen. Därför tänker jag mig att detta är ett prefekt tillfälle att hålla mig uppdaterad om vad som är aktuellt inom fältet, vad forskningen och verksamma har att säga. Några av de programpunkter som jag ser mest fram emot: 

*Den goda författaren, Ulf Stark, författare

*Bra eller dåligt – vem bestämmer?
Ett panelsamtal om barnkultur, kritik och kvalitet med:
Pia Huss, kritiker och kulturjournalist i bl.a. Dagens Nyheter
Malena Janson, fil.dr., barnkulturskribent, red. för Film i skolan, Svenska Filminstitutet
Margareta Rönnberg, docent, barnkulturforskare och universitetslektor i filmvetenskap, Högskolan i Gävle
Moderator Karin Helander
*Hiphop! Vägen till unga i skolan
Johan Söderman, fil.dr., i musikpedagogik, lektor mot ungdomskultur, Barndoms- och ungdomsvetenskap, Malmö Högskola

*Ekonomiskt utsatta barns möte med barns kultur och barnkultur – en fråga om kvalitet?
Elisabet Näsman, professor i sociologi, Uppsala universitet

 


*Vad är kvalitet i barnteater?
Karin Helander, professor i teatervetenskap, föreståndare CBK

 


*”Jalla, vi ville kolla på teater” – Barns utsagor om och värderingar av teater
Ellinor Lidén, doktorand i teatervetenskap/CBK, rapport Skärholmspubliken

Symposiet är öppet för alla och gratis. För fullständigt program klicka här, länk