onsdag 6 mars 2013

Ge mig arsenik

Jag hade en föreställning om vad Klara Krantz debutroman Ge mig arsenik skulle handla om. Sen läste jag den och möttes av något helt annat. Det visade sig vara mycket djupare och mer invecklat än jag väntat mig. Jag vet inte var ifrån jag hade fått mitt första intryck av boken men jag blev väldigt glatt överraskad. Det här var en suverän debut och jag är så glad att jag fick möjlighet att läsa den.

Boken handlar om Elisabeth, hur hon snor en anteckningsbok med en svart panter på och hennes liv får på sätt och vis en ny vändning. Numera är hon inte längre Elisabeth, numera är hon Elsa, ett geni, en författare och en superhjälte. Denna Elsa sitter hellre i sin saccosäck än är i skolan. Hon har just funnit Håkan Hellström och hans första platta (som för övrigt spelades flitigt hemma hos mig under dagarna när jag läste boken). Där finns Katarina, mamman och pappan och lillasyster Sara. Men även Maria som är kvar på Öland där Elisabeth/Elsa växte upp. Boken handlar om Elsas önskan att skriva den där romanen, hur skolan bara är ett nödigt ont för ett geni och den fladdriga läraren Anders. Den handlar även om kärlek, vänskap, svek från alla möjliga personer och om att vara ung och på väg in i en ny fas i sitt liv. Och det är de sista sakerna där som tog mig med storm och som gör att jag tycker hemskt mycket om boken. Inget är enkelt, inget är svart eller vitt och det är nyanseringrna som Klara Krantz beskriver så väl.

Dessutom var jag på releasefesten för boken igår och då fick jag möjlighet att träffa författaren. Hon läste även ur boken och sjöng en sång hon varit med och skrivit själv. Nu är det bara att vänta på nästa bok, men tills dess tycker jag att ni ska läsa den här.
Tack till Alfabeta för recensionsexemplaret och inbjudan till releasefesten.

7 kommentarer:

 1. Får mig att associera till "Två ting äro vita - oskuld och arsenik". Är det så det menas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej den är en referens till en låt av Håkan Hellström som innehåller den textraden. Vilket beskrivs i boken och hela den är en stor hyllning till Hellström och hans debutskiva.

   Radera
 2. Vad roligt! Och gud vad kul att hon sjöng på releasefesten också :) Passar ju verkligen boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ett roligt inslag och ovanligt för en bokrelease att författaren sjunger. Har du läst klart den?

   Radera
  2. Ja verkligen! Ja det har jag gjort :) Här är recensionen - http://www.litteraturmagazinet.se/klara-krantz/ge-mig-arsenik/recension/lm. Tyckte också att den var riktigt bra!

   Radera
 3. Nyfiken på denna bok och tycker det känns trist att jag inte kunde gå på releasefesten med tanke på att jag bor i Skåne :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit Alexandra! Jag tycker verkligen att du ska läsa boken för den var riktigt bra.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.