onsdag 30 augusti 2017

Astrid Lindgren-konferensen

Bilden har jag lånat från astridlindgrenkonferens.se
Den 14 november på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm hålls för första gången en konferens om läsning och hur det länkas samman med självständigt tänkande. Namnet på endagskonferensen som förväntas bli en årlig företeelse är Astrid Lindgren- konferensen och det är med avstamp i hennes författarskap och demokratiska värderingar som konferensen bygger på. Programmet är digert och mångfacetterat. Under dagen går det att lyssna på talare från såväl humaniora som naturvetenskap, det är debattörer, konstnärliga ledare, författare och forskare som deltar. Konferensen arrangeras av Saltkråkan AB, Rabén & Sjögren, Astrid Lindgrensällskapet i samarbete med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) och Kulturhuset Stadsteatern.

Konferensen vänder sig till alla som är intresserade men kanske främst för lärare och deras skolledare, personer som arbetar med barnkultur på olika sätt. Arrangörerna hoppas även på politiker, förläggare, opinionsbildare och människor som arbetar inom media på olika sätt.

Temat på årets konferens är läsning, tänkande och medborgarskap och det känns högst aktuellt men även oerhört intressant. Just den 14 november har betydelse så tillvida att det är Astrid Lindgrens födelsedag och i år är det 110 år sedan hon föddes.

Det jag tycker är intressant är nyläsningarna av några av Astrid Lindgrens böcker som kommer att ske. Hur går det att tolka dessa böcker idag? Farnaz Arbabi (konstnärlig ledare på Unga Klara) kommer att göra en nyläsning av Astrid Lindgrens krigsdagböcker, Ann-Helén Laestadius (författare) av Madicken och Elisabeth Åsbrink (journalist och författare) av Mio min Mio.

Lena Andersson (debattör och författare) ska prata om hur läsning och tänkande hänger ihop. Philip Pullman (författare) i sin tur ska djupdyka i vart berättandet är på väg. Tomas Alfredsson (regissör) och Jesper Waldersten (konstnär och satiriker) ska fokusera på berättandet genom bild. Milad Mohammadi (statsvetare, jurist och föreläsare) fokuserar i sin föreläsning på vad en medborgare är.

Den mer evidensbaserade delen av konferensen står Armita Golkar, Ola Rosling och Anton Landehag för. Armita Golkar (forskare i psykologi) ska prata om kognitiva nycklar till tänkande, rationalitet och läsningens betydelse. Ola Rosling (en av grundarna till stiftelsen Gapminder) i sin tur kommer berätta om faktabaserad världssyn. Och så till sist Anton Landehag (från Ungdomsbarometern) ger oss en bild av dagens unga, morgondagens medborgare.

Efter alla föredrag och samtal delas Astrid Lindgren-priset ut och det blir även ett mingel.

Jag hade hemskt hemskt gärna gått och lyssnat men dessvärre har jag inte råd med biljettpriset just nu. Hoppas att någon annan går och rapporterar så jag får höra hur det var. Biljetterna är nu släppta och om du bokar innan 15 september är de lite billigare. Ordinarie pris är 1995kr och bokar du tidigt kostar biljetten 1695kr.

söndag 27 augusti 2017

Johannas topp 5: vecka 34

Vi börjar närma oss slutet på augusti och snart är hösten här. Ett faktum som de som älskar sommaren inte vill att vi höstvurmare ska prata om. För egen del ser jag verkligen fram emot att alla kulturevenemang ska dra igång igen efter sommaruppehållen så jag välkomnar hösten med öppna armar. Jag tänkte skaka liv i punkten med min veckovisa topplista, där jag tipsar om saker ni kan lyssna/titta på, läsa och förkovra er i.


1. Dansprogrammet So You Think You Can Dance (USA) har genom åren gett mig mängder med musiktips. Under de första avsnitten av nuvarande säsongen spelades Julia Michaels låt Issues och jag föll direkt för den. Så veckans musiktips blev givetvis den.

2. Under min första semestervecka plöjde jag radioserien från UR som heter Jobba, sova, dö. Det kan tyckas paradoxalt att jag vid tiden jag skulle vila från jobbet valde att helt gå upp i temat arbete, för jag lyssnade på avsnitten intensivt under två dagar.

3. Innan sommaren hade flera av oss bokbloggare en diskussion om bokbloggens eventuella död. Jag snubblade sedan över ett blogginlägg om bokbloggandets förväntningar och verklighet (obs på engelska). Den är mycket intressant och jag kan känna igen mig i mycket det som skrivs.

4. Det är helt otroligt att jag har missat det eminenta humorinslaget Utkantssverige som sänds i Godmorgon världen i P1. Men detta har jag tagit igen under semestern och som jag har skrattat. Inslagen låter precis som vanliga inslag från olika platser i Sverige men de har en sådan tvist och parodin är klockren. Nu är säsongen precis slut men det går att lyssna på alla avsnitt från tidigare säsongen där poddar finns samt i Sveriges Radio Play.


5. När jag läste Ett litet liv av Hanya Yanagihara behövde jag något att varva med då läsningen var riktigt påfrestande bitvis. Jag letade då upp serien This Is Us och tänkte att den skulle fungera bra som komplement till den gråtfest läsningen innebar. Det var en redig missbedömning för gråtfesten fortsatte. Men låt inte detta avskräcka er för serien är så oerhört bra och gripande. Nu har trailern för säsong två kommit och jag längtar så till nya avsnitt.

fredag 25 augusti 2017

Mina fyra favoritböcker så här långt i år


Det har gått lite mer än halva året och jag tänkte berätta vilka mina fyra favoritböcker har varit så här långt. Jag längtar än mer efter hösten nu och alla spännande böcker som kommer ut då och som ska komplettera denna lista.

Vilka böcker är dina favoriter så här långt i år?

tisdag 22 augusti 2017

Svenska vs engelska bokomslag

Jag såg ett klipp på YouTube i somras där Ariel Bissett (Kanada) pratar med Charli (Nya Zeeland/England) om brittiska kontra nordamerikanska omslagen och vilka de gillar bäst. Då började jag att titta i mina hyllor och plockade fram de böcker jag har i svensk översättning samt de engelska originalen. Så jag tänkte att vi skulle prata lite om bokomslag. För egen del är det inte alltid jag gillar originalomslagen bättre än de svenska. Och som Ariel och Charli pratar om så skiljer sig de brittiska/australienska omslagen från de nordamerikanska där de brittiska oftare är tecknade och de nordamerikanska har foton. När det gäller dessa föredrar jag oftast de nordamerikanska speciellt när det är ungdomsböcker/YA. Jag vet inte vad det är men med översatta ungdomsböcker är jag oftare missnöjd med omslagen än vid deras svenska diton.

På översta raden föredrar jag det svenska omslaget till Hustrun av Meg Wolitzer och det brittiska omslaget för Ett litet liv (det svenska och amerikanska har samma omslag) och det nordamerikanska för Ingenting och allting av Nicola Yoon. Det svenska omslaget har dock växt i mina ögon med tiden för från början gillade jag inte det alls men nu tycker jag att det är rätt fint.

Rad två: Jag har det brittiska omslaget för The Hate U Give av Angie Thomas och det gillar jag inte alls. Så här vinner det svenska men i jämförelse med det nordamerikanska så vinner det senare. Den moderna tolkningen av Stolthet och fördom vid namn Sanning och skvaller som Curtis Sittenfeld gjort tycker jag har snyggast omslag på engelska och i det här fallet det brittiska. Det nordamerikanska omslaget och det svenska är lika varandra något men båda går bort för min del. Vända världen rätt av Jennifer Niven tycker jag fick ett bedrövligt svenskt omslag även om det brittiska inte är så roligt i sig men det är bättre än det svenska (vilket jag verkligen hoppas inte straffar boken för innehållet är helt fantastiskt).

Tredje och sista raden: Finns det en finns det flera av Mhairi McFarlane har snyggast omslag på svenska. Jag gillar verkligen alla de svenska omslagen på hennes böcker som HarperCollins Nordic gett ut. Det svenska omslaget vinner även över det engelska när det gäller Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum. Och det tredje och sista omslaget är även det snyggast på svenska och boken heter Bibliotek av Ali Smith. Det är just kopplingen till de gamla korten längst bak i biblioteksböcker som så smart illustrerar boken jag gillar mest.

Vilka av dessa omslag föredrar du och hur känner du inför engelska kontra svenska omslag vid översättningar?

lördag 19 augusti 2017

Vad blev läst under semestern?


Nu är det slut på semestern och därmed också min bloggpaus. Jag tänkte mjukstarta bloggandet igen med ett inlägg om vad jag faktiskt läste under semestern. Innan jag tog en paus la jag upp ett klipp med min planerade läsning. Planer och verklighet överensstämmer inte alltid och om ni vill veta vad jag läste till slut kan ni se det i klippen här ovan.

Hur har er semester varit? Läste ni något bra?

Vill bara påminna om att det är två dagar kvar att rösta på Årets bok, så skynda er att göra det. Vad jag förstår är det tajt i toppen så alla röster räknas extra mycket just nu.

måndag 7 augusti 2017

Vinn biljetter till filmen Farväl Europa


Jag har fått ett gäng fribiljetter till filmen Farväl Europa som jag får lotta ut. Filmen har premiär nu på fredag den 11 augusti och biljetterna går att lösa in i hela landet och även efter premiären. Tre (3) vinnare får två biljetter var. Det enda du behöver göra för att vara med och tävla är att tipsa om en film du gillar och lämna din mejladress så jag kan kontakta dig om du vinner.

Tävlingen är öppen till på söndag kväll då jag drar en vinnare.

Update: Tävlingen är avslutad och vinnarna har fått ett mejl. Tack alla som var med och tävlade.