fredag 29 april 2016

Kväll och barn- och ungas läsning

När jag ändå är igång och skriver inlägg som har blivit liggandes ett tag så fortsätter jag med den kväll om barn- och ungas läsning som följde seminariet #Boken2016 som hölls på eftermiddagen den 18 februari. Det ska sägas redan från början att det blev en lååååång kväll, jag var riktigt mör redan när vi började efter att ha suttit och lyssnat sedan kl 13 och det här evenemanget började kl 18.30. Vi fick förvisso mat i magen emellan evenemangen men huvudet var trött och intrycken många. Om det blir ett liknande evenemang nästa år bör arrangörerna (Svenska Förläggarföreningen och Bokhandlareföreningen) dela upp evenemangen på två olika dagar eller lägga dem morgon och eftermiddag inte eftermiddag och en sen kväll.
Kvällen inleddes med en kort inledning där vi hälsades välkomna, sedan höll den nya Läsambassadören Anne-Marie Körling ett anförande. Hon pratade om hur det går att bredda barn- och ungas ordförråd genom läsning och Körling är en varm förespråkare för högläsning så hon pratade även om det och vikten av att fortsätta läsa högt även i vuxen ålder. Hon berättade även om en klass som gick med sin lärare till lokala boklådan där eleverna själva fick botanisera bland utbudet för att vi besökets slut få välja en bok var hem till sig själv. Detta istället för att alla i klassen skulle få samma bok som kanske inte ens intresserar hälften.

Efter Läsambassadören berättade Katarina Jeansson om Stiftelsen Boken i Sverige och hon visade bland annat det här klippet om dyselexi.


När dessa två inledande punkter var över så inleddes den radda med förlagspresentationer som sedan varade resten av kvällens. Jag är något splittrad över vad jag tyckte om dem. Det var väldigt oproportionerligt i hur mycket tid de olika förlagen fick, otydligt att de var uppmanande att prata om för typ av böcker (de hade uppenbarligen inte fått välja detta själva) och hur väl de klarade av att hålla den tid de fått tilldelat. De två stora förlagen Bonnier Carlsen och Rabén & Sjögren hade mest tid till sitt förfogande. Så här såg laguppställningen ut:

Rabén & Sjögren- 30 min
Alfabeta- 10 min
Berghs- 10 min
Opal- 10 min
B. Wahlströms- 15 min
Lilla Piratförlaget/ Gilla böcker- 15 min
Natur & Kultur- 10 min
En bok för alla/ Hippo- 10 min
Bonnier Carlsen/Semic- 40 min

När förlagen höll sina presentationer och ju längre kvällen gick blev det för mig oklart vem målgruppen de pratade inför var. Var det bibliotekarier, bokhandlare, inköpare, journalister eller helt enkelt kollegor? För nästan efter varje förlags presentation så försvann det lite folk (de som hållit sina prestationer gick hem). Jag visste inte heller vad jag skulle göra med de boktips jag fick. Det var som på säljkonferens, så som jag förmodar att en säljkonferens går till, förlagen presenterar kommande utgivning för säg bokhandlare. Frånsett att de här inte fokuserade endast eller alls på kommande utgivning utan på olika teman som humor, serier eller fantasy. För egen del hade det varit spännande att höra mindre av varan uppradande av olika titlar och mer fokus på kanske en kampanj som förlagen haft med fokus på att få barn och unga att läsa mer, ett författarskap hos förlaget som är spännande att lyfta upp eller kanske ge förslag på hur det går att arbeta med en/några titlar kring ett tema. Men då hade det kanske varit en nyckelingrediens att veta vilka som var inbjudna att komma och lyssna. Eller så är det så att publiken var väldigt homogen av en viss typ av målgrupp och att jag som bokbloggare/allmänt intresserad av den här typen av litteratur som var svarta fåret och inte fick ut så mycket av kvällen. Jag avslutar med en liten bildkavalkad från kvällen.
Rabén & Sjögren (t.v) och Alfabeta (t.h)

Opal (t.v) och B. Wahlströms (t.h)

Gilla böcker (t.v) och Natur & Kultur (t.h)

torsdag 28 april 2016

#Boken2016

Ett blogginlägg som har tagit ohyggligt lång tid på sig är det om seminariet #Boken2016 som hölls den 18 februari på Nalen i Stockholm. Det var Svenska Förläggarföreningen och Bokhandlareföreningen som bjöd in till en eftermiddag om marknaden, trender och analyser av bokförsäljningen under förra året. Nu har dessutom Förläggarföreningen publicerat alla talen/dragningarna så ni kan se dem själva här nedan. Jag kommer därför inte att skriva några referat av vad som togs upp utan snarare gå in på mina reflektioner av det som sades. Jag direktrapporterade via Twitter den dagen så under hashtag #Boken2016 kan ni läsa fler realtidsuppdateringar från mig och andra som var där.


Moderator för dagen var Per Strömbäck och han inledde med att hälsa välkomna. Det var knökfullt i stora salen på Nalen och det var nästan som att vara på Augustgalan frånsett att det nästan inte var några författare på plats, men annars kryllade det av förläggare, redaktörer, förlagschefer och press-/marknadsfolk.


Likt förra året presenterade Erik Wikberg statistik om bokbranschen. Glädjande sus i lokalen när Erik berättade att försäljningen gått upp och om jag inte missminner mig applåder när det visade sig att barn- och ungdomsböckerna är de som står för den största ökningen. Dessvärre har böcker för unga vuxna tappat något och böcker för 9-12 åringar gått upp jämfört med föregående år och jag minns hur glada många av oss var i fjol när det var tvärtom. Storytel är vinnaren på marknaden för strömmade böcker med sina otroligt höga siffror på 200 000 kunder. Jag satt på samma rad som Printz Publishinggänget och de hade all anledning att dra på smilbanden när vi fick se topplistorna och deras böcker låg mycket bra till speciellt på pocketlistan. 

Om det fanns anledning att vara munter när Erik pratade om statistik var det kanske något dystrare när Jonas Arnberg från Svensk Handel redogjorde för hur marknaden ser ut. Han lyfte att jo visst så ökar försäljningen men lönsamheten går inte upp. Jag tycker att det var intressant och delvis sorgligt det han berättade om att kunder idag har vants med reor och kampanjer att vi inte är beredda att betala fullpris längre. Vad kommer det här att få för konsekvenser? Vi fick även veta tidigare att en stor del av försäljningen sker hos webbokhandlarna och där är det ju alltid lägre pris än i fysisk bokhandel.

Precis som förra året blev det även i år en internationell utblick, i år stod Andre Breedt för den utblicken. Jag började dessvärre att bli lite trött i huvudet och kaffet hade kommit ett föredrag för sent så jag zoomade ut lite under detta pass och har därför inte så mycket att komma med gällande reflektioner. 

Näst på tur var Johan Kleberg som är VD på Adlibris. Han pratade om konsument- och köpbeteende på internet. Det var väldigt intressant att lyssna på honom och han fick med säkerhet den längsta applåden när han propagerade för att Augustpriset och dess barn- och ungdomskategori ska delas i två och var beredd att gå in med pengar om det krävs för att detta ska bli verklighet. Jag återkommer till detta senare. En annan sak som Johan lyfte var att det är svårt att konvertera mobilsurfandet till köp och de flesta surfar in på Adlibris via mobilen. Jag tänker mig att många likt mig går in där via mobilen för att jämföra priser men att vi när vi ska köpa därifrån gör det via datorn. 

Vi var många som blev upplyfta när Johan pratade om att dela barn- och ungdomsböckerna till två Augustpriskategorier men den förhoppningen tog just den kategorins juryordförande Åsa Warnqvist död på i sitt anförande. Åsa menar på att det ges ut för få ungdomsböcker i relation till barnböckerna för att det ska vara befogat att ha dem i två olika kategorier vilket jag inte alls håller med om är ett argument som håller för att låta det vara kvar som det är. I övrigt pratade hon om att de mindre förlagen ökar på sina marknadsandelar och det tycker jag som de mindre förlagens sympatisör är roligt. Det går apropå Augustpriset att se detta tydligare än på vuxensidan när det gäller bredden bland nominerade förlag, då är det inte de två jättarna som dominerar på samma sätt. 


Efter ännu en kaffepaus var det dags för lite internationell spaning med en kommentar från Oren Teicher. Då var jag inte ensam om att fiska upp mobilen och börja kolla av flöden i sociala medier, det tar på krafterna att sitta så här länge och lyssna. Det jag tar med mig som positivt från Orens föredrag var de mindre boklådornas styrka och att dessa tider av olika flöden av information är det av största vikt att det finns kunna personer som kan göra olika urval så även i bokfloran.

Innan vi avslutade så kom det en paneldiskussion och framtidsspaning av Moa Elf Karlén (Leopard förlag), Maria Hamrefors (Akademibokhandeln), Katarina Jeansson (Dillbergs bokhandel) och Håkan Rudels, (Bonnierförlagen). De pratade föga förvånande om spridningen bland förlagen när det gäller de titlar som säljer mest, priser på böcker samt bokrean. 

Dagen avslutades med en sammanfattning och reflektion av företrädare från arrangörerna de två föreningarna för branschen. 

Till nästa år, för jag hoppas att det blir ett seminarium även nästa år, hoppas jag att det kommer med fler kvinnliga talare och inte bara Åsa eller på slutet i panelen. Flera av talarna i år är samma som förra året och de måste mest stor säkerhet ha kvinnliga motsvarigheter som kan komma och tala. Och för att vi ska vara alerta och orka med hela eftermiddagen, flytta kaffepausen till ett pinnhål tidigare än i år så har ni oss nöjda och glada hela eftermiddagen. Den som vill läsa hela rapporten som seminariet utgick ifrån går det bra att göra det här, länk.

onsdag 27 april 2016

Bokfrukost hos Rabén & Sjögren om serier

I början av april var jag hos Rabén & Sjögren för en bokfrukost som främst handlade om serier och deras kommande utgivning inom ramen för deras seriesatsning. Frukosten inleddes med Mats Strandbergs nya bok som heter Monster i natten som är otroligt fint illustrerad av Sofia Falkenhem. Mats och Sofia berättade om hur de gått tillväga när de skapat boken och om alla influenser som går att hitta både i text och bild. Sofia är väldigt inspirerad av Familjen Adams till exempel och Mats har inspirerats mycket av Steven King. De träffades på en middag under en Bokmässa och Mats bad sedan Sofia att illustrera hans bok som handlar om en liten kille som förvandlas till en varulv, något som ligger Mats varmt om hjärtat (varulvar alltså). Mats berättade om hans kärlek till skräcken och om hur den har fungerat som tröst för honom under uppväxten bland annat. Att se skräck tillsammans med andra speciellt som kille ger en ett sätt att få vara rädd och visa det öppet. En annan stor influens i boken är serien Twin Peaks och det här är första boken i en planerad trilogi (som vanligt numera är alla goda ting tydligen tre). För den som vill höra Mats prata lite om boken kan lyssna på inslaget nedan från Kulturnytt i P4.

Efter Sofia och Mats tog Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson plats på scen. De skapar Katten Nils tillsammans och de berättade hur den processen går till med vem som skriver text, vem som ritar och vem som färglägger. Johanna skriver, Joakim ritar och sen färglägger Johanna det hela. Katten Nils går även som serie i Kamratposten men har nu fått en egen serieroman och fler är på väg reda i vår. Sen gick Johanna av scenen och ersattes av Mårten Melin. Mårten och Joakim har nämligen gjort serieromanen Välkommen till Skogsbingelskolan tillsammans.
De har en ett långt samarbete bakom sig då de träffades när de båda jobbade ihop på Bamse. Deras nu gemensamma serieroman är även en del i introducerande av serier för åldersgruppen 9-12 år, tidigare har förlaget satsat på serier för barn i åldrarna 6-9 år. Det är Mårten som skriver texten och sedan ritar Joakim. Den som läst Mårtens trilogi Förvandlad, Jag är Love och Pixis bok kommer att känna igen både skolan och en del av karaktärerna i den här serieromanen. Jag var lite star struck under den här frukosten, för det första så var Mats Strandberg där och innan frukosten började kom Mårten fram och hälsade på mig. Han kom ihåg mig från när vi setts på ett annat evenemang om sex i barn- och ungdomsböcker. Jag fick möjlighet att säga att jag gillade även bok två, Mycket mer än en puss, och han gav mig serieromanen han skulle prata om och var så snäll att han signerade den också.

Näst sist ut denna morgon var förläggare Josefin Svenske som pratade om den amerikanska serieromanen Roller Girl av Victoria Jamieson som kommer på svenska i vår. Förutom att se det här klippet fick vi även träffa två hemliga gäster.

Morgonens hemliga gäster var nioåriga Majken och Nadja. De kör rollerderby och berättade för oss hur sporten går till, vad som är roligast med att utöva den, vilka skydd som behövs och var hur coola som helst. De svarade på frågor från publiken och fick morgonens längsta och varmaste applåd.
Sist ut var redaktören Fabian Göransson som berättade om Knas som är en antologi tror jag med svart humor för barn där flera namnkunniga serieskapare medverkar.

För den som gillar serier både för barn och vuxna och har vägarna förbi Stockholm nästa helg vill jag passa på att tipsa om Stockholms Internationella Seriefestival som sedvanligt hålls på Kulturhuset Stadsteatern 7-8 maj. Och den 3 maj har Svenska Barnboksinstitutet en halvdag om serier.

söndag 24 april 2016

Nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2016

Bilden har jag lånat från norden.org
Under Bokmässan i Bologna fick vi veta vilka 13 som är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Det är två författare från Sverige med bland dessa 13 nominerade och det är Hanna Gustavsson med Iggy 4-ever och Frida Nilsson med Ishavspiraterna. Både dessa författare nominerades också till Augustpriset i höstas. Jag håller min tumme för Hanna för jag tycker hennes serieroman är fantastiskt bra. Så här ser listan över de nominerade ut:

Danmark

  • "Magnolia af Skagerrak", Bent Haller och Lea Letén (ill.), Høst & Søn 2015
  • "Da Gud var dreng", Sankt Nielsen och Madam Karrebæk (ill.), Høst & Søn 2015
Det samiska språkområdet
  • "Čerbmen Bizi – Girdipilohta", Marry Ailonieida Somby och Biret Máret Hætta (ill.), Davvi Girji, 2013
Finland
  • "Koira nimeltään Kissa", Tomi Kontio och Elina Warsta (ill.), bilderbok, Teos, 2015
  • "Dröm om drakar", Sanna Tahvanainen och Jenny Lucander (ill.), Schildts & Söderströms, 2015
Färöarna
  • "Stríðið um tað góða grasið" , Bárður Oskarsson, Bókadeild Føroya Lærarafelag (BFL), 2012
Grönland
  • "Aima qaa schhh!", Bolatta Silis-Høegh, Milik Publishing, 2014
Island
  • "Koparborgin", Ragnhildur Hólmgeirsdóttir, Björt, 2015
  • "Sölvasaga unglings", Arnar Már Arngrímsson, Forlaget Sögur, 2015
Norge
  • "Mulegutten", Øyvind Torseter, Cappelen Damm, 2015
  • "Krokodille i treet", Ragnar Aalbu, Cappelen Damm, 2015
Sverige
  • "Ishavspirater", Frida Nilsson, Natur & Kultur, 2015
  • "Iggy 4-ever", Hanna Gustavsson, Galago, 2015


Vinnaren presenteras den 1 november under en prisceremoni som hålls i Köpenhamn och vinnaren får 350 000 danska kronor.

Johannas topp 5: vecka 16

Tänk att vi har närmat oss slutet av april redan! Det är söndag och därmed dags för min lilla topplista. Vädret den här veckan har varit mycket regn och moln och jag har därmed fått ställa in flera av mina promenader vilket känns i kroppen som börjar bli rastlös. Läsningen har gått trögt och stressen i kroppen och knoppen gör att det mest blivit titta och lyssna den här veckan.


  1. Den här veckans musiktips står Prince för. Det var så sorgligt att motta nyheten att han har gått ur tiden blott 57 år gammal. Förutom den berömda badkarsscenen i Pretty Woman kopplar jag samman Prince med regn, ett lila regn. Kvällen när nyheten om hans bortgång kablades ut över världen så regnade det här i Stockholm. Därför blir veckans låt så klart Purple rain.


  2. Veckans humorinslag bistår Gurra med när han imiterar 50 dialekter från söder till norr på 12 min. Titta och se om han tar med din hemdialekt. Den jag är uppväxt med kommer ca 6.48 in i klippet. Blir helt varm i hjärtat och saknar Sörmland lite extra.


  3. Politik i bokhyllan från SVT Forum har jag tipsat om tidigare, eminenta Tara Moshizi brukar programleda och det brukar vara intressanta böcker som tas upp. Nu senast gästade Jenny Lantz som förutom att vara redaktör för antologin 179 år av ensamhet även är aktuell med en bok om modeindustrin som heter Modets död (tyvärr har det förlaget ingen information om boken uppe än).

  4. För att fortsätta på modespåret, en av mina stora modeidoler är klädhistorikern Tonie Lewenhaupt. Hon har donerat plagg till Röhsska museet i Göteborg under 20 år och nu är hon aktuell med en utställning som heter Bara det bästa. Jag har sett flera modeutställningar på Röhsska och de är verkligen duktiga på att göra bra utställningar så jag sörjer lite att jag inte kommer ha möjlighet att åka ner till Götet i vår och se den här utställningen. Förhoppningsvis kommer jag iväg och kan se den i höst, för utställningen pågår till 30 december. 

  5. Jag har inte engagerats i Teaterprogrammet så värst på sista tiden och det känns trist för jag gillar verkligen det. Men för några veckor sedan var Jenny Andersson med, hon är regissör och skulle ha regisserat Hamlet som åtta dagar innan premiär ställdes in. Vi får inte svar på varför i programmet för det kan hon inte prata om ännu men det var ändå väl värt att lyssna för hon pratar om en massa annat spännande och jag har nu blivit riktigt intresserad av att se något mer som hon har gjort. Dessutom det hon valt ur radioarkivet gav mig gåshud. Lyssna ni också!

måndag 18 april 2016

Tips inför Kulturnatten 2016

Bilden har jag lånat från kulturnattstockholm.se
På lördag 23 april går Kulturnatten av stapeln i Stockholm. Mellan kl 18-00 äger en rad gratis kulturevenemang rum runt om i stan och inte bara innerstaden. Staden färgas lila och du har möjlighet att både besöka ställen du vanligtvis inte går till men även utöva konst och det bästa av allt är att det inte kostar någonting. Programmet är gediget och det finns som sagt massor att göra under kvällen och natten. Jag har valt ut lite godbitar som jag vill tipsa er om och så visar jag min lista med det jag ska gå på. Ett år fick jag tipset med att välja ut tre saker som jag verkligen inte vill missa och så tre saker till som vore roliga att hinna med om jag hinner och så en reservlista med tre ytterligare evenemang. Förutom detta tips och bekväma skor rekommenderar jag er att välja med omsorg rent geografiskt. Slösa inte tid på att åka kors och tvärs utan ta saker lite mer strategisk på så sätt kan du maximera kvällen/natten. Här kan du läsa hela programmet, länk. Varsågoda här kommer mina tips:
  • Stockholms Konserthus
    Lyssna på ett gäng olika konserter under kvällen, allt ifrån orgelmusik till blåsensemble
  • Terrassen vid Hötorget
    Gå på konst- och designmarknad uppe Hötorgsterrassen
  • Nationalmuseum @Konstakademien
    Gör dina egna konstsmycken i stora ateljén under namnet Jewellery Hack mellan kl:17-21
  • Kulturhuset Stadsteatern
    Jag rekommenderar att gå och se utställningen om Vivian Maier- In her own hands i Galleri 5
  • Kungliga Operan
    Se öppna repetitioner när Kungliga Baletten repeterar Alice i underlandet (kl:18 och 19.30) och filmvisningen av Julia & Romeo (kl:20)
  • Unga Klara
    Se föreställningen Vad ska du ha mig till? med efterföljande samtal
  • Playhouse Teater
    Vid två tillfällen under kvällen spelas föreställningen Allt som är underbart, en pjäs direkt från New York (kl:18 och kl:21)
  • Thielska Galleriet
    Intendent Patrik Steorn introducerar utställningen Olof Sager-Nelson och hans samtida kl:18-18.30 och kl:22-22.20
  • Nobelmuseet
    Lär dig allt om Nobelbanketten av bl. a florist och krögare kl:19.30
  • Stadshuset
    Det kommer finnas en mängd olika visningar under kvällen, för barn, om Nobelfesten, på engelska och med fokus på konst och arkitektur för att nämna några
  • Sven-Harrys Konstmuseum
    Passa på att ta en titt in i Guldhuset och se nya utställningen Swedish Art: Now
  • 10-tal
    För den lyrikintresserade är det en helkväll om poesi med närvarande poeter hela kvällen
  • PUNKTmedis
    För dig som är mellan 13-19 år så missa inte när Cleo uppträder live under kvällen
  • Dramaten
    För den som gillar Shakespare så kommer skådespelaren Ruben Sallamander att iklädd tidsenlig mundering att hålla i ett quiz (kl:20-20.30)
  • Radison Blu Strand Hotel
    Tillsammans med Bonniers förlag Forum kommer en rad aktuella författare att samtala om sina böcker under kvällen, vilka de är är ännu oklart dock

    Olof Sager-Nelson och hans samtida
    Olof Sager-Nelson och hans samtida
    Olof Sager-Nelson och hans samtida
Och så här ser mitt program ut för kvällen:
  1. Jag börjar med att kl:18.00 gå och se föreställningen Vad ska du ha mig till? på Unga Klara.
  2. När jag ändå är på plats i Kulturhuset ska jag återigen gå och se Vivian Maier- in her own hands för den är så himla bra.
  3. Sedan springer jag bort till Kungliga Operan och hoppas få plats när de visar filmvisningen Julia & Romeo kl:20.
  4. Varje år har jag missat att besöka Thielska Galleriet så det är super att de har en sen introduktion så jag hinner dit. Där ska jag lyssna på när Patrik Steorn ger en introduktion till deras aktuella utställning Olof Sager-Nelson och hans samtid samt se själva utställningen.
  5. Om jag hinner avslutas kvällen uppe på Hötorgsterrassen och marknaden som är där. 

söndag 17 april 2016

Johannas topp 5: vecka 15

Tänk jag nu har kört min topplista varje söndag sen 17 januari. Det är som jag sagt förut ett favoritinlägg att skriva och jag samlar tipsen under veckan som går och det här är ett bra sätt att tipsa om saker som kanske inte passar in i någon annan typ av tipsinlägg. Den här veckan blir det mycket om ord på olika sätt inser jag när jag hade topplistan framför mig i anteckningsboken. Det blir en låt vars text är så himla bra, en författare som älskar ord, två tips från en branschtidning som bevakar de som lever på ord nämligen bokbranschen och så om åldersindelningar. Hoppas att ni får en fin söndag.

  1. Erik Lundins låt Suedi är bra både rent rytmisk men texten ger mig gåshud och stor dos identifikation. Erik vann en grammis för Årets textförfattare i vintras och det förstår jag verkligen. Jag har lyssnat på den här låten och hela ep:n med samma namn väldigt mycket senaste tiden. Vanligtvis lyssnar jag mest på kvinnliga svenska hiphopartister så det tog lite tid för mig att hitta till Erik Lundin.  

  2. Just nu gästbloggar Cecilia Knutsson, publicistisk chef på Rabén & Sjögren hos Svensk Bokhandel. Hon har hunnit vara både på bokmässa i Bologna och London och rapporterat om vad de gör på mässorna, däremellan mellanlanda på kontoret och funderat kring barn- och ungdomsboksförfattare. När jag åker till London i slutet av maj blir det givetvis ett besök på Foyles vid Charing Cross efter att Cecilia har tipsat om det. Dessutom den typ av bakom kulisserna inslag som jag gillar bäst, följ med under en dag på ett förlag vilket vi fick både en och två gånger. Cecilia har även en privat blogg som heter Eller kanske inte.


  3. En författare som är känd för sin kärlek till språket är Jonas Hassen Khemiri och på Bokmässan i höstas så var hans seminarium givet att gå på. Under 45 min fick vi nöjet att lyssna till honom och höra om hans nya bok Allt jag inte minns.

  4. Tove Leffler (chefredaktör och VD på Svensk Bokhandel) skrev i sin sista krönika innan hon gick på föräldraledighet om förlag och sociala medier. Hon resonerar kring hur förlag kan använda sig av sociala medier för att marknadsföra sina böcker och då inte bara ge ut stora youtubers böcker. Jag som är kommunikatör till vardags, förlagsnördig och älskar sociala medier tycker att det var en intressant krönika och jag följer väldigt många förlag och håller koll på vad de gör i sociala medier. Vissa förlag är bättre än andra på att använda sociala medier för att marknadsföra sin utgivning, vissa har på senare tid anställt just digitala strateger och satsar på den digitala delen i sin marknadsföring. Har ni någon favorit bland svenska eller internationella förlag som ni tycker använder sociala medier på ett bra, inspirerande, rolig eller smart sätt?

  5. Vi avslutar på ett humoristiskt vis med Jenny Lindhs roliga svar i Dagens Nyheter igår om åldersindelning på böcker och kontrar med de indelningar som finns för barn- och ungdomsböcker med att åldersindela vuxenböcker.

tisdag 12 april 2016

Tips inför Stockholms litteraturmässa

Bilden har jag lånat från litteraturmassan.se
På fredag är det äntligen dags för första upplagan av Stockholms litteraturmässa. Det är en gratis litteraturmässa som äger rum på Kulturhuset Stadsteater i Stockholm. Invigningen är på fredag och under lördagen går det att lyssna på ett gäng olika programpunkter eller köpa böcker från någon av de 60 utställare. Alla utställare får exakt lika mycket utrymme bland bokborden oavsett hur stort förlaget är vilket är en spännande och rättvis inställning om vi jämför med Bokmässan där jättarna också har de största montrarna. Det finns något för alla åldrar då de olika biblioteken i huset har program riktade till olika åldersgrupper. Så detta är något ni kan ta med er barn till. Du kan läsa hela programmet här, länk. Jag har valt ut några av de programpunkter som jag inte tycker att ni bör missa:

Fredag 15 april
  • Invigning 17.00-19.30 i Foajé 3
    Ardalan Esmaili, Pablo Leiva Wenger och Oscar Töringe läser ur Alejandro Leiva Wengers pjäs Författaren. Sedan blir det samtal med Alejandro, En Bok För Alla delar ut pris för läsfrämjande insatser och Hanna Riisager läser ur sin diktsamling För Kvalia.
Lördag 16 april
  • Athena Farrokhzad och Svetlana Cârstean samtalar om sin bok Trado
    11.15 - 12.00 i Foajé 3
  • Att vara skrivande i Norrland
    Samtal mellan Elin Olofsson och Malin Nord, Pernilla Berglund är moderator.
    12.15- 13.00 hos Biblioteket Plattan
  • Sveriges roligaste litteraturkritik
    Panelsamtal mellan kritikerna Viola Bao, Hanna Nordenhök och Björn Kohlström. Anna Hallberg är moderator. 14.15- 15.00 hos Biblioteket Plattan
  • Samtal om texter ut antologin Sverige- en (o)besvarad kärlekshistoria
    Elnaz Baghlanian och Nisha Besara som medverkar i  samtalar med Sara Nyström om sina texter.
    17.15- 17.45 i Foajé 3
  • Dystopi och dystopi i litteraturen
    Camilla Sten och David Norlin samtalar tillsammans med moderator Jessica Schiefauer.
    18.00- 18. 45 i Foajé3
Jag kommer att vara där ev på fredagen men garanterat under lördagen. På Twitter kommer ni kunna följa mig i realtid och så kommer det ett blogginlägg nästa vecka som är mer utförligt. Det ska bli väldigt spännande och jag välkomnar verkligen detta.

söndag 10 april 2016

Johannas topp 5: vecka14

Nu känns det verkligen som om våren är här på riktigt. Vädret är som det brukar i april med ömsom sol och ömsom regn. Jag tar långa promenader nästan oavsett väder numera och lyssnar på en mängd med podcast.Veckorna går fort och nu är det redan söndag igen. Ps. glöm inte bort att tävla om boken Superkrafter. Jag drar en vinnare imorgon bitti.


  • Den här veckan kom Lalehs nya singel Bara få va mig själv. den har sedan dess gått flitigt på repeat hemma hos mig. Det är en underbar låt och videon är inte fy skam den heller.

  • Dagens Nyheter hade i helgen en fin artikel om Tensta Gospel Choir. De firar 20 år i år och har fostrat flera av våra stjärnor så som Seinabo Sey, Kristin Amparo, Sabina Ddumba, Lykke Li och Mapei. I höst kommer de att ha en spelning på Kungliga Operan för att fira jubileet.
  • Vi fick i veckan veta vem som får ALMA-priset i år, Meg Rosoff och med anledning av det vill jag dela med mig av två läsvärda artiklar. Den första handlar om ungdomsbokens status och där intervjuas Jessica Schiefauer av SVT. Den andra handlar om en mindre trevlig del av Rosoffs syn på mångfald och representation inom litteraturen och har publicerats hos Book Riot. Länk till artikel ett och länk till artikel två.
  • I fredags sändes äntligen dokumentären om spoken word-kollektivet Revolution Poetry på SVT. Under en timme får vi bekanta oss med grundarna bakom, hur de jobbar, lyssna på talangfulla poeter och lyssna på tankar om framtiden. Jag är ett stort fan och går ofta och lyssnar när de olika poeterna från kollektivet uppträder. Det var en fin dokumentär, det enda jag har invändningar mot var alla gånger som olika poeter framförde sina verk i dokumentären så var det utan namn och titel, hade gärna velat veta vad poeterna hette åtminstone. Och sedan var det synd att det var så pass mycket om grundarnas konflikter gentemot varandra, hade gärna sett mer fokus på det de och de anslutna poeterna gör. Dock är detta helt klart en sevärd dokumentär som nu ligger på SVT Play för den som har missat. 
  • Vi avslutar den här veckan med en favorit i repris. Malcolm London framför sin dikt High School Training Ground på en TED-konferens om skolan.

fredag 8 april 2016

Book haul- Bokpaket från Harper Collins Nordic


Det kom ett paket med posten (älskar bokpaket) från Harper Collins Nordic/Harlequin. Det innehöll böckerna Kärlek på öppet hav och Med Albert i baksätet. Tack så hemskt mycket Harper Collins Nordic!

Vackra omslag

Veckans utmaning hos Kulturkollo är att välja ut ett (eller flera) bokomslag som vi tycker är fina. Jag blev lite kallsvettig när jag först trodde att jag bara skulle få välja ett men sen läste jag vidare och såg att jag fick välja fler än ett. Så det här är mina favoriter när jag gick igenom min boksamling här hemma.
Boken om Mademoiselle Oiseau av Lovisa Burfitt och Andrea de La Barre de Nanteuil
Hausfrau av Jill Alexander Essbaum
Paradisbaden av Akli Tadjer
Huset mittemot av Alex Haridi
Ibland bara måste man av David Levithan
Liv efter liv av Kate Atkinson
Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler
När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

Jag inser att jag dras till blommiga, blå/turkosa/beiga eller svarta omslag. 

torsdag 7 april 2016

Prisutdelning av Slangbellan 2016

Tisdag var en dag full av avslöjande av vinnare. Först var det ALMApriset runt lunch och på kvällen delades Slangbellan ut. För första gången var jag närvarande på prisutdelningen och det var en trevlig tillställning. Vid femtiden var det lite mingel uppe i Författarnas hus på Drottninggatan. Kort därefter satte vi oss och lyssnade på samtal med de tre nominerade författarna innan vi runt sextiden fick veta vem det var som vunnit. De nominerade var, Sara Lövestam med Som eld, Alex Haridi med Huset mittemot och så Elisabeth Östnäs med Sagan om Turid, Kungadottern. De tre författarna samtalade en och en med en person från BULT som står för Barn- och ungdomslitterära sektionen inom Författarförbundet  och är de som står bakom Slangbellan. Samtliga författare läsa efter pratstunden en passage ur sina böcker och det är alltid ett inslag jag tycker mycket om vid författarsamtal.
Först ut var Elisabeth Östnäs. Med en magisterexamen i religionshistoria dras Elisabeth till historia och historiska berättelser. När hon skrivit färdigt boken visste hon inte att det var en YA fören förlaget berättade det för henne. Hon var först orolig att förlaget inte skulle vilja ge ut de efterföljande två böckerna i serien, då första boken slutar lite väl öppet. Det ville förlaget som tur var göra och nästa bok i serien kommer nu i maj och den sista delen i november i år.
Efter henne var det Sara Lövestams tur. Hon berättade om att det var när hon var ute i skärgården tillsammans med sin sambo som hon fick inspiration till boken. Just då var hon mitt uppe i att skriva en vuxenbok när den här ungdomsboken kom in i hennes liv. Hon inspirerades av sambons erfarenhet av att vistas ute i skärgården och de två världarna av olika klasstillhörigheter gjorde sig påmind. Sambon Annie ligger till grund för karaktären Anna i boken och hon är den av de två karaktärerna som har det mindre bemedlat.
Sist ut var Alex Haridi. Han skriver manus för TV när han inte skriver böcker och han berättade att först var tanken att Huset mittemot skulle bli långfilm men sedan kom språket emellan och det visade sig att historien passade bättre som roman. Under samtalet pratade de om vad det är för typ av bok Alex har skrivit, är det en thriller, fantasy eller deckare. Detta var även en fråga som jag ställde mig innan läsningen. Denna fundering kommer nog av att boken börjar med ett självmord och ett öde hus. 
När pratstunden med författarna var över blev det en kort paus innan de så äntligen berättade vem som vunnit årets Slangbella. Och vinnare är...Elisabeth Östnäs för Sagan om Turid, Kungadottern. Ett stort grattis till Elisabeth! Förutom en prissumma på 30 000kr får vinnaren ett fint diplom och en alldeles egen slangbella. Elisabeth testsköt med den på ceremonin. Här nedan är alla tre nominerade författare.

tisdag 5 april 2016

Meg Rosoff får Almapriset 2016

Bilden har jag lånat från alma.se
Nu är det officiellt vem det är som får Almapriset i år. Det har tilldelas barn- och ungdomsboksförfattaren Meg Rosoff från USA, numera bosatt i Storbritannien. Hurra en ungdomsboksförfattare, det är inte ofta jag får jubla så. Motiveringen lyder:
Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap.
Meg har skrivit sju stycken ungdomsböcker, tre bilderböcker samt en vuxenroman.
How I live now utgiven på svenska av Brombergs förlag och sedan även av En Bok För Alla med titeln Så har jag det nu
Just In Case  utgiven på svenska av Brombergs förlag med titeln Justin Case
What I was utgiven på svenska av X Publishing med titeln Den jag var
The Bride's Farewell
Moose Baby utgiven på svenska av Argasso bokförlag med titeln Älgbarnet
There Is No Dog utgiven på svenska av X Publishing med titeln I begynnelsen var Bob
Picture Me Gone

Meet Wild Boars
Wild Boars Cook
Jumpy Jack and Gogily

Jonathan Unleashed

I en av mina bokcirklar läste vi 2014 hennes debutbok How I live now.  När jag läser min recension slås jag av att det jag ogillade är det som juryn lyfte upp som hennes styrkor. Även om jag inte var så förtjust i just den boken är jag ändå öppen för att läsa mer av henne. Till min glädje hittade jag Den jag var i bokhyllan som jag köpte när X Publishing hade gravöl. Nu ångrar jag att jag inte köpte I begynnelsen var Bob också som även den är skriven av Rosoff. De böcker som X publishing gav ut förvaltas nu av Gilla Böcker så de går att köpa. När jag frågade om boktips på Twitter nu i samband med presskonferensen fick jag tips om Älgbarnet samt The Bride's Farewell så de två skriver jag också upp på läslistan.
Almapriset delas ut i Stockholms Konserthus den 30 maj, dock är det endast inbjudna som får gå då. Men allmänheten kan redan nästa vecka gå till Svenska Barnboksinstitutet och lyssna på ett samtal om årets pristagare. 14 april kl 18.00-19.30 och det är gratis. Förra året hade Kulturhuset Stadsteatern en kväll med fjolårets pristagare som var gratis och öppet för alla. Förhoppningsvis blir det repris på detta evenemang även i år.

Lyssna på inslaget om Almapriset från P1 Kultur

söndag 3 april 2016

Releasefest för Superkrafter- på gott och ont

Jag blev bjuden på Karl Modigs releasefest för hans debutbok Superkrafter- på gott och ont i veckan. Nere bland valven på nedervåningen till en bar på Södermalm minglades det både i och utan maskförklädnad. Det var väldigt speciellt och samtidigt roligt att stå och ha en seriös konversation om ljudböcker och kommande ungdomsböcker med förlagspersoner som samtidigt är förklädda till Batman. Förutom att mingla och dricka bubbel fanns det en frågesport att ta del av. Det var 10 frågor som alla på något sätt berörde superhjältar. Jag om min kompis Angelica var så stolta och nöjda med oss själva när Anna på förlaget sedan läste upp de rätta svaren senare under kvällen och vi hade alla rätt. Då ska det tilläggas att vi svarade på frågorna utan att googla fram rätt svar och därmed kom kunskapen från den gamla hederliga allmänbildningen.

Då det var väldigt mörkt i lokalen har jag inga bra foton från när förläggare Ada pratade med Karl om boken och hans skrivprocess. Som en person född på mitten av 80-talet blir jag alltid så självmedveten när det är en författare född på 90-talet. Jag blir lite nojig och tänker att vad har jag lyckats göra på mina år jämfört med den här unga personen. Jo jag vet jag har gjort en massa saker men grejen är den att jag ser nittiotalister som så väldigt små. Min lillasyster är född -89 och jag ser hennes som 12 år max och förvånas alltid att de som är födda på 90-talet och är ännu yngre än henne numera kan vara både myndiga, läsa på universitet och köra bil. Och tydligen hinna med att vara publicerade författare som Karl, han är nämligen född -94. Nog om min åldersnoja nu :-)

Boken handlar om Klara och Oscar som träffas av blixten och då får superkrafter. De är 17 år och på väg hem från en fest när detta händer. Klara kan framkalla smärta hos andra och Oscar kan kontrollera eld och nu gäller det för dem att lära sig att kontrollera sina superkrafter. För att återgå till den där frågesporten under releasefesten så fanns det fyra vinters i potten. Först var det två gäng med personer som gått samman till en grupp som lottades fram, sen vann min kompis Angelica och på sista vinstlotten stod mitt namn. Nu är det så att jag redan hade Karls bok som var en av vinsterna i påsen, tillsammans med en fin bilderbok och godis. Så därför tänkte jag nu lotta ut boken som är signerad av Karl till någon av er läsare.
Om du lämnar en kommentar nedan att du vill vara med och tävla samt berättar vilken superkraft du skulle vilja ha så är du med i utlottningen. Tävlingen avslutas nästa söndag och ni får gärna sprida ordet om tävlingen på er blogg eller i sociala medier. Lycka till och may the Force be with you!

UPDATE: Nu har jag äntligen dragit en vinnare och det blev Elivra.  Grattis!

Johannas topp 5: vecka 13

Det här blev en kort vecka och jag är lite veckovill men nu är det äntligen söndag. Påsken kom och gick, jag åt godis och läste en hel del och det fortsatte jag med under veckan. Tipsen nedan innehåller musik, litteratur och så samhällsengagemang. På sätt och vis det som driver och inspirerar mig mest här i världen. Det blir en ny favoritlåt men även om hur musik kan förändra världen eller underhålla dig en kväll. Ett nytt litterärt fenomen har nu nått Sverige genom översättning och så ett öppet brev. Håll till godo och ha en fortsatt fin söndag:

  • Just nu är livet väldigt tungt och då funkar musiken lugnande och tröstande för min del. Den här låten får mig att komma ner i varv och andas lugnare. Jag har spelat den på repeat den senaste tiden.
  • För några veckor sedan tipsade jag om Seinabo Seys framträdande på Grammisgalan och om hur mycket jag tyckte om det. I veckan sändes Edit: Parisa Amiri och då var just svart aktivism inom musikbranschen temat. Avsnittet är 30 min och då hinner de avhandla bl. a. Beyoncés uppträdande på Super Bowl, få en musikhistorielektion och prata om skillnaden mellan USA och Sverige. Det var ett väldigt bra och lärorikt avsnitt som jag tycker att alla kan titta på.
  • Få litteraturintresserade har den senaste tiden haft svårt att undvika fenomenet Elena Ferrante som är aktuell med första boken i en serie som heter Min fantastiska väninna. I Malou efter tio hade Malou tillsammans med Kristina Sandberg, Karin Andersson och Cecilia Hagen en bokcirkel om böckerna. Även fast jag själv inte läst böckerna tycker jag att det var väldigt intressant att lyssna på dem, speciellt Kristina och Karin (Malou pratade mest i mun på sina gäster vilket är ett minus).
  • Allas vår favoritfeminist Caitlin Moran skrev ett öppet brev till unga tjejer som hon möter på olika författarevenemang. Hon skriver om att de (vi) inte föds rädda och självhatande. Det var ett väldigt fint och läsvärt öppet brev. Du kan läsa det här, länk.
  • En av mina favoritartister är Tomas Andersson Wij. Jag var och lyssnade på honom när han intervjuade kända personer som han var intresserad av på Teater Brunnsgatan 4 får några år sedan. Så i höst hade han konsert/samtal med ett gäng artister på Scalateatern i Stockholm, men biljetterna var för dyra så jag gick inte och lyssnade då. Som tur var filmades dessa tillfällen och sänds nu på SVT under namnet Tomas Andersson Wij spelar med... Det är fyra program med premiär i fredags och gäster är i turordning Melissa Horn, Mauro Scocco/Andreas Kleerup, Sofia Karlsson och Jonathan Johansson. Första avsnittet var magiskt bra och det finns som tur var på SVT Play i en månad till. Här kan ni se ett klipp från avsnittet.

fredag 1 april 2016

Lite romance kanske?

Det var länge sedan jag bloggade om romanceböcker känner jag. Jag läser mycket romance däremot och nästan uteslutande på engelska nuförtiden. Så var jag inne och rekade lite bland månadens nyheter hos Harper Collins Nordic/Harlequin och hittade ett gäng böcker jag blev sugen på. Så nu kanske det engelska varvas upp med lite översatt men även svenskt originalutgivning. Ni missade väl inte tipset om att det nu finns en svensk podcast om just romance? Den heter Romancepodden och jag tycker verkligen att ni ska lyssna på den. Jag längtar redan till nästa avsnitt.
Vad var det jag hittade som jag är sugen på att läsa då? Jo, jag vill läsa följande böcker nu i vår:
I vår kommer en svensk känd författare under pseudonymen Samanta Olofsdotter ut med en historisk romancebok som heter Kärlek på öppet hav. Nu är ju inte jag ett fan av historisk romance men när det är en svensk författare så är jag villig att läsa ändå. Jag gillade ju Simona Ahrnsteds historiska böcker när de kom (och nu när jag läst mer romance är jag inte lika hård på den där punken med könsroller, det är extra svårt i just historisk romance). Det är Harlequins första bok av en svensk författare och mer kommer det senare i år.

I annat fall är det ju contemporary romance som jag gillar bäst och jag är riktigt sugen på Ett litet mirakel av Robyn Carr. Jag har läst flera av hennes böcker om orten Virgin River och tyckt om dem. Hennes böcker är trots sina drygt 350-360 ofta mycket lätta att läsa och brukar vara slut i ett nafs. Detta är en mycket produktiv författare och det är egentligen konstigt att jag inte har läst mer av henne.
Något som känns som väldigt länge sedan jag läste är Nora Roberts. En anledning till detta kan vara att med Roberts är det lite har du läst en har du läst alla. Det är mycket som kommer igen och därför brukar det gå ett tag mellan varven för mig. Nu var det som sagt ett tag sedan och jag har hittat en miniserie som jag blev sugen på. Den heter Calhounsystrarna och vad jag förstår så kommer det vara totalt fem böcker i serien. I dagsläget finns det endast två böcker utgivna på svenska men de andra är på väg, ser jag när jag kollar kommande utgivning hos webbokhandlarna. Den första boken heter I syrenernas tid och den andra heter Där blåklinten blommar och den kom ut nu i veckan. De andra tre heter Längtans lilja, Efter nattens regn... och En plats för kärlek
Dessutom verkar det som om Harlequin ska ge ut serien om Bröderna MacKade igen och med mycket snyggare omslag än sist. Först ut är Återkomsten. Detta var en serie som jag verkligen gillade.

Någon som har romanceboktips att dela med sig av?