fredag 30 juni 2017

Sommartips 2017: Saker att läsa

Det tredje och sista inlägget handlar om saker ni kan läsa i sommar. Sommaren är för mig synonymt med att ha tid att läsa. På sommaren hinner jag läsa både tjocka böcker, tunna noveller, längre reportage och artiklar på ett sätt som jag inte gör när jag jobbar. Hjärnan är mer öppen och benägen att ta in saker i längre sittningar än annars och jag älskar det. Min semester står strax för dörren och då ska jag läsa som bara den. Här kommer lite lästips till er.


Årets bok 2017
Vill du ha ett läsprojekt som heter duga i sommar då kan du läsa alla tolv böcker som är nominerade till Årets bok. Själv kommer jag försöka beta mig igenom högen så gott det går innan den 20 augusti för då är det sista dagen att rösta. Om du vill veta vilka böcker som är nominerade och kanske få lite inspiration till vilken eller vilka titlar du kan börja med så kan du titta på klippet där jag presenterar böckerna lite närmre.
Vända hem
En bok som jag verkligen hade hoppats skulle nomineras till Årets bok var Vända hem av Yaa Gyasi. Det är inte bara en av de bästa böcker jag har läst i år utan även en av de bästa någonsin. Vi får följa två halvsystrar och deras ättlingar i sju generationer från 1600-talet till modern tid. Dessa två halvsystrar känner inte till varandra. Den ena systern gifter sig med en vit man som arbetar på ett fort där slavarna hålls fångna innan de deporteras till USA. Och den andra systern säljs som just slav till Amerika. Livsödena vi får följa i denna debut är hjärtskärande, vackra, onda, kärleksfulla, magiska och intrikata. Jag pratar varmt om den här boken varje tillfälle jag kan för den är suverän. Passar superbra att bokcirkla kring så om du vill läsa något inför boksamtal till hösten alternativt få fler i din närmaste krets att läsa samma bok och prata om under sena sommarkvällar är det här boken för dig.

En tryckare på Blue Moon Bar
I Dagens Nyheter (DN) är det traditionsenligt en sommarföljetong. Årets är dock ingen som intresserar mig så jag tänkte om fler känner som jag så tycker jag att vi skapar vår egen följetong istället. Här kommer den annars kanske lite svåra genren krönikesamlingar in i bilden. Det är svårt att läsa en sådan samling i ett svep och då är det ju ett superbra sätt att ta en om dagen till frukost eller när ni nu brukar läsa sommarföljetongen. Jag tycker att vi tar och läser Hanna Hellquist samlade krönikor, En tryckare på Blue Moon Bar, från just DN och läser dem i sommar. Tyvärr har Hanna slutat skriva för tidningen och det här är ett bra sätt att få lite mer Hanna i ditt liv, för det är en redig bok med massor med krönikor som räcker längre än semestern det lovar jag.
Novellix-sommarfyra
Noveller är även de ett bra komplement till alla de där tegelstenarna till böcker som du kanske planerat att plöja i sommar. De går fort att läsa men kan vara nog så fulla med innehåll. Här har vi förlaget Novellix som kan förse dig med massor av noveller i fickformat som är deras slogan. I slutet av maj så släppte de fyra noveller om att vara ung och de kommer jag att ta med mig på semestern. Men det finns många fler än så att sätta tänderna i och en liten fågel har viskat i mitt öra att de från och med imorgon kommer att ha rea på noveller på sin hemsida så håll utkik där.

Tidningen Vi
En tidning som har massor med intressant läsning är Tidningen Vi. Om du inte klarar dig på senaste numret (och det gör du inte sommaren är lång) så kan jag rekommendera dig både att läsa artiklar på deras hemsida. Eller så kan du gå till biblioteket och låna så många av de äldre numren som ditt bibliotek tillåter. Perfekt för en stund på stranden, i hängmattan eller när du sitter med fötterna i ett fotbad för att mjuka upp förhårdningarna efter allt barfotaspring.


Om ni har tips på saker jag kan läsa på i sommar får ni gärna lämna dem i en kommentar nedan!

Sommartips 2017: Saker att titta på

Det andra inlägget i denna miniserie med kulturtips handlar om saker att titta på. Kanske är det så att det kommer att regna lite under semestern, du kanske bara behöver ta en paus inomhus i soffan eller så reser du och vill ha lite sällskap. Här nedan finns det både längre serier att plöja, kortare klipp. Det är både dokumentärt och hittepå, samhällsaktuellt och kulturellt. Håll till godo!
Skam
Såklart går det inte att förbise den fantastiska norska ungdomsserien Skam. I helgen sändes det sista avsnittet i Norge och i början av veckan gick det att se men svensk text på SVT. Det blev fyra säsonger totalt och det är nästintill omöjligt att inte plöja en hel säsong minst åt gången. Min favorit är säsong 2 och det sista avsnittet på säsong 4. Så för er som missat detta är det bara att börja beta av avsnitt för avsnitt, säsong för säsong. Och för oss som redan sett är det fritt fram att titta på favoritklippen igen och igen (eller ja så länge de ligger upp på NRK/SVT).


Hip-hop Evolution

Netflixdokumentärserien om hip-hopens historia, Hip-hop Evolution, fängslade mig enormt när jag såg den för några veckor sedan. Vi tas med till allra första början och jobbar oss sedan fram mot idag i fyra avsnitt. Jag är en stor musikentusiast och jag gillar en mängd olika musikstilar. När det gäller hip-hop tillhör jag de som föredrar den äldre hip-hopen. När det var stort fokus på samhällsproblemen snarare än sexistiskt. Som tur är har den svenska hip-hopen idag tagit mig tillbaka till det jag föll för hos hip-hopen. Även om du själv inte lyssnar/t så mycket på hip-hop tycker jag absolut att du kan ta och se serien ändå. Den berättar mycket om USAs historia, om musikhistoria i allmänhet, om mode, om politisk aktivism och så om kärleken till musik.


Bokprovningen
En gång om året sammanställer Svenska Barnboksinstitutet (SBI) en sammanställning av barn- och ungdomslitteraturen under föregående år. Däri ryms trender och spaningar kring olika teman som framträtt, som är värda att uppmärksammas och diskuteras. Vid två tillfällen dagarna efter varandra bjuds allmänheten in att komma och lyssna på SBIs personal som berättar om Bokprovningen. Sedan åker dessa föredrag på turné land och rike runt. Dessutom har vi turen att det brukar filmas varje år och sedan sändas i Kunskapskanalen och finnas tillgängligt på UR Samtiden/UR Play. Alla ni som har barn, arbetar på bibliotek eller i skolan, ni som är intresserade och ni som inte är intresserade borde alla ta del av Bokprovningen. Det förefaller som om många har en väldig massa åsikter om barn- och ungdomslitteraturen men långt ifrån alla har på fötter i vad som ges ut, hur det ser ut kring vissa frågor och annat tyckande som görs om dessa böcker riktade till den yngre delen av befolkningen. Genom Bokprovningen får ni bättre koll och vem vet kanske kommer ni över till vår sida, den som outtröttligt kämpar för barn- och ungdomslitteraturen.


Bokhyllan
Akademibokhandeln har under våren lanserat en serie som heter Bokhyllan. Där får vi komma hem till kända svenska författare som visar oss sin bokhylla, pratar om böcker som de minns/tycker om/ogillar osv. Det är ett ypperligt tillfälle både att få se hur författarna har det där hemma men också för att få massor av boktips. Jag gillade personligen Ellen Ekman, Karin Bojs, Elisabeth Åsbrink och Majgull Axelsson bäst.
Nationen
Ännu en dokumentärserie är Nationen som gjordes av UR. Här får vi lära oss mer om den svenska historien och kanske främst den del av vår historia som vi vanligtvis inte pratar om/lyfter upp/är stolta över. Här är det folkbildning när det är som bäst av Public Service. Avsnitten är på 28 minuter och det är nästan säkrast att sprida ut ditt tittande lite för att inte bli allt för nedstämd.Även om detta kanske inte är den muntraste av tips så är det ett viktigt tips och jag anser att ledigheten både ska innehålla förströelse och sådant som får hjärncellerna att arbeta lite men kanske på ett annat sätt än när vi arbetar.


Om ni har tips på saker jag kan titta på i sommar får ni gärna lämna dem i en kommentar nedan!

Sommartips 2017: Saker att lyssna på

Snart är det dags för både bloggen och mig att gå på semester. Det ska bli oerhört skönt med ledighet. Inför sommaruppehållet tänkte jag passa på att tipsa er med saker att lyssna och titta på samt saker att läsa. På så sätt kanske ni klarar er tills jag är tillbaka med mina tips igen i augusti. I detta första temainlägg kommer jag att tipsa om saker ni kan lyssna på. Kanske behöver ni sällskap under tiden ni arbetar i trädgården/diskar/städar/flyttpackar/kör bil eller vad det nu kan vara som gör att ni är upptagna med händerna och ögonen på annat håll.
Bilden har jag lånat från norstedts.se
Bakom boken #17 Ferrantefeber
Många världen över tycks ha drabbats av Ferrantefebern och nu i sommar kommer den fjärde och sista boken ut på svenska. Jag personligen kämpade mig igenom första boken förra sommaren och nu i sommar ska jag läsa bok nummer två då den är nominerad till Årets bok och som ambassadör tänker jag försöka läsa alla de nominerade böckerna. (Glöm inte att du kan vara med och rösta, röstningen stänger 20 augusti så du har hela sommaren på dig att läsa och sen rösta) Förra helgen lyssnade jag på avsnitt 17 av podden Bakom boken (produceras av Norstedts och Rabén & Sjögren) som handlade om just Elena Ferrante. Det är ett mycket bra och intressant samtal programledaren Daniel Sjölin har med förläggaren Gunilla Sondell och översättaren Johanna Hedenberg om de fyra böckerna, dess succé, styrkor och hur det är att arbeta med en författare som skriver under pseudonym. Lyssningen gjorde mig riktigt sugen på att fortsätta läsa böckerna och det känns skönt. Jag kan varmt rekommendera podcasten i övrigt, det finns många fina och intressanta samtal som ni kan lyssna på i sommar.
Bilden har jag lånat från sverigesradio.se
FEJK
En av mina absoluta favoriter bland folkbildare är Anna Charlotta Gunnarson. I sommar är hon tillbaka tillsammans med Maja Åström och deras radioprogram som heter FEJK. Med start imorgon den 1 juli och sedan fyra lördagar framåt ska de lära oss kritiskt tänkande. Detta genom att de tar sitt avstamp i falska fakta i populärkulturens värld. Jag tycker att det här låter hur spännande och intressant som helst och tänker mig att detta är något som flera generationer kan lyssna på. Varför inte lyssna tillsammans och sedan ha något att prata om kring middagsbordet, i skuggan av ett parasoll eller under tågluffen. Programmet kommer att sändas klockan ett på lördagar men kommer även finnas tillgängligt både på Sveriges Radio och URs hemsidor och där appar finns.

Akademikerjävlar
Vi fortsätter på radiotemat här, en dokumentärserie som jag verkligen fastnade för var Akademikerjävlar som görs av Tendens i P1. I tre delar samtalar Mia Blomgren som gjorde den hyllade serien Dom kallar oss white trash med människor som hörde av sig till henne efter den serien som sändes 2012. Igenkänningen var skyhög för mig som kommer från arbetarklassen, flyttade från min lilla bruksort direkt efter gymnasiet för att läsa på universitet och bli något. Det är en väldigt tillgänglig serie att lyssna på och kan ge något både till er som läst på högskola/universitet och ni som inte har gjort det. Själv ska jag ta mig ann serien som Akademikerjävlar utgår ifrån nu i sommar för den är säkerligen lika tankeväckande. Här får ni alla tre delar serverade direkt:






Bladen brinner
I ärlighetens namn känner jag mig lite tom nu sedan kickstarterkampanjen för Bladen brinner tog slut första juni. Att få prata om den podden och få fler att hitta till den är ett mission som jag gladeligen utför. Så därför passar jag på att tipsa er om podden så att ni kan lyssna i kapp någon missat avsnitt eller hitta till den om ni aldrig lyssnat förut. För som tur är kommer podden tillbaka i höst för de lyckades få ihop pengar till 1,5 säsong till. Dessutom går det att på sajten lyssna på extramaterial och det länkar jag till här nedan är samtalet mellan Johanna Lindbäck och nyligen avlidne Ulf Stark. Ni hittar podden där appar finns, lyssna bums!


Staden
Kanske kan ni/vill ni inte resa bort i sommar. Då kan jag tipsa om podcasten Staden. Lyssna på den och det känns som om ni reser runt hela världen (utan att släppa ut en massa koldioxid eller lämna balkongen). Podden handlar om arkitektur och om hur städer har byggts. Här får du både historia, kulturhistoria, sociologi, kulturgeografi och arkitekturhistoria på ett lättillgängligt och informativt sätt. Jag har lärt mig massor om både städer jag trodde mig känna till väl och de jag aldrig varken varit i eller hört talas om. Staden programdels av Dan Hallemar och Håkan Forsell, den förstnämnde är chefredaktör för Arkitektur och den sistnämnde är urbanhistoriker och författare. Det är Sveriges arkitekter och tidningen Arkitektur som producerar podcasten.



Om ni har tips på saker jag kan lyssna på i sommar får ni gärna lämna dem i en kommentar nedan!

söndag 25 juni 2017

Är bokbloggen död?

Jag har under en längre tid funderat mycket på statusen för bokbloggen och bokbloggandet. Det är inte bara jag i bokbloggarsfären som har dragit ned på bloggandet. Flera bokbloggare har gått över till Twitter och/eller Instagram. Så såg jag den här notisen i DN Kultur i slutet av maj signerad Kristina Lindquist och tänkte att då var det inte bara jag som har märkt av förändringen.

Själv har jag dragit ned på mitt bloggande då det ledde till att jag brände ut mig. Det var som mitt obetalda deltidsjobb och jag kunde lägga ned motsvarande en halvtidstjänst i veckan på att gå på evenemang och sen blogga om dem på kvällar/nätter. Och då har jag redan en stressig heltidstjänst på mitt "riktiga" jobb. Jag hittade till bokbloggargängets motsvarighet på YouTube som kallas för BookTube för drygt ett år sedan. Där pratar folk om böcker, gör litterära enkäter, visar upp böcker de köpt/fått etc. En stor anledning att jag fastnade för denna form av bokbloggande (vloggande) var för att de pratade om böcker som inte har nått Sverige än, jag tittar nästan uteslutande på vloggare från Storbritannien och USA. Jag kunde bli lite less på att att samma böcker valsade runt på alla bloggar jag läste och i vissa fall skrev bloggaren inte mer än baksidestexten och en rad om vad hen själv tyckte. BookTube har inte blivit lika stort i Sverige som det är utomlands och flera av de svenska booktubers som finns pratar engelska för att få en större följarskara. Förutom vloggande om böcker har vi poddande. Även här är det litterära poddandet större utomlands än i Sverige men det finns en hel del litteraturpoddar även på svenska. De som jag känner till har dock inte primärt varit bokbloggare innan de började podda utan hoppade direkt till poddande när de ville prata om böcker de läst.

Så har vi det här med Instagram och det Kristina skriver om i sin notis. Där upplever jag att det mest är fokus på bokomslag och snygga bilder. På inget sätt är jag undantaget detta, jag lägger själv mycket tid och möda på att ta så fina bilder jag kan på böcker (även om det inte är mitt enda fokus på mitt instagramkonto). Men jag kan sakna det där djupet i samtalen om böcker som vi har i bloggsfären som inte blir samma sak på Instagram. Det är inte texten som är viktigast där utan bilden. Förr såg jag mitt instagrammande om böcker som ett komplement till min blogg där jag skrev längre texter och mer utförligt. Det finns flera som ingår i gruppen bookstagrammare som inte har en egen blogg också utan endast håller sig till Instagram som plattform.

Det finns nu två saker som jag skulle vilja att vi pratar om:
  • Att lägga upp en bok på Instagram eller skriva kort om den på Twitter är det att göra skäl för sitt mottagna recensionsexemplar? Förr var det att skriva ett blogginlägg som var motprestationen i utbyte att få ett gratis rec.ex. Men när nu fler och fler överger bokbloggandet hur räknas motprestationen då om vi tar i beaktning att dessa texter inte brukar vara lika utförliga som på en bokblogg?
  • Är bokbloggen på väg att dö ut eller har den redan det?
    Kanske är det bara jag som i och med mitt eget nedtrappning av inlägg som känner så men jag upplever att luften lite har gått ur bokbloggarmaffian i bloggform och att det numera innefattar även eller än mer sociala medier och då främst Twitter och Instagram. Det finns fortfarande en uppsjö av bloggar men det känns mer utspritt och mindre sammanhållet än det var förr. Nu handlar det mer om att ta fina bilder på böcker än att prata om själva texterna och vad vi tyckte om dem. 
Det vore väldigt intressant att höra hur ni andra tycker och tänker. Lämna gärna en kommentar och sprid inlägget om ni vill så att fler kan vara med och diskutera. 

onsdag 7 juni 2017

Lässvacka


Jag har hamnat i en lässvacka och vet inte hur jag ska ta mig ur den. Någon som har tips på hur jag kan komma igång med läsningen igen?

söndag 4 juni 2017

Johannas topp 5: vecka 22

Det har varit en utmattande vecka på många sätt. Det stora landet i väst har dragit sig ur ett klimatavtal. Det har skett terrordåd både nära och långt bort. Själv dras jag med sjukdom efter sjukdom och känner mig riktigt låg för tillfället. Men på den positiva sidan så gick kickstarterkampanjen för Bladen brinner i mål i torsdags. Över 400 personer stöttade podden och det blir nu en och en halv säsong till. Ingen förutom Lisa och Johanna är gladare än jag över detta. Över till mina tips så här i elfte timmen, för snart är söndagen till ända.

1. Mo vann brittiska The Voice tidigare i år. Jag har lyssnat mycket på hans EP senaste tiden och en favorit där är covern på The Ambassadors låt Unsteady.


2. På lördagar har jag något som jag kallar för #poddlördag. Då lyssnar jag på poddar och oftast diskar/stryker/städar jag samtidigt. Igår var inget undantag och då lyssnade jag på ett mycket intressant samtal mellan Toni Morrison och Junot Dìaz. Det kommer från favoriten New York Public Library och deras samtal som oftast blir poddar efteråt.


3. För dig som vill lära dig lite mer om klassiker och deras författare kan jag verkligen rekommendera en kanal på YouTube som heter The School of Life och deras spellista om litteratur. Där håller jag på och betar av deras informativa och föredömligt korta klipp om författare från förr. Nu senast såg jag avsnittet om Virginia Woolf. 


4. På Netflix finns det en dokumentärserie om design och kreativitet som heter Abstract- The Art of Design. Jag fullkomligt älskar denna serie och tittade på tre avsnitt på raken när jag hittade den i helgen. Avsnittet behandlar en kreativ gren i taket. Jag har sett avsnitten om fotografen Platon, den grafiska designern Paula Scher och inredningsdesignern Ilse Crawford. Jag sparar mig lite nu för jag vill inte att serien ska ta slut och jag inte ska ha några avsnitt kvar.


5. En av de bästa poddarna om musik är Gradvall som görs av Jan Gradvall för Sveriges Radio. Ett av de senaste avsnitten gästas av Mapei och det kan jag verkligen rekommendera er att lyssna på.