tisdag 30 januari 2018

Vårens böcker 2018

I skrivande stund har ett tunt snötäcke lagt sig över Stockholm men inne är det vår för bredvid mig står en vas med tulpaner och jag ska nu fokusera på vårens bokutgivning. De första titlarna från vårens lista har nu börjat komma från tryckerierna och upp på hyllorna i bokhandeln. Vid första genomgången av Svensk Bokhandels katalog med vårens böcker tyckte jag att det var få titlar jag var sugen på i vår. Vad skönt tänkte jag sen då hinner jag läsa klart det jag har kvar från höstens utgivning. Men så läste jag katalogen igen, fick tips lite här och där i digitala kanaler och så växte listan till över 40 titlar. Här kommer så de böcker som jag ser fram emot att läsa i vår, utan inbördes ordning eller utefter utgivningsdatum.
Norstedts
Hos Norstedts följer Agnes Lidbeck upp sin debut Finna sig med nya boken Förlåten. Augustprisvinnaren Johannes Anyuru kommer med en essäsamling som heter Strömavbrottets barn. Bloggaren Clara Lidström har tillsammans med Erica Dahlgren skrivit boken Hjälp jag är utmattad. Den Israeliska författaren Dorit Rabinyans bok Alla floder flyter mot havet kommer nu på svenska och författaren själv kommer på Sverigebesök.

Polaris och Forum bokförlag
Problematiska familjerelationer är något jag ofta dras till och Helga Flatlands bok En modern familj känns som en bok helt i min smak. Den bok jag ser allra mest fram emot i vår är De dödas sång av Jesmyn Ward. Boken vann ett av de finaste litteraturpriserna i USA förra året och det gjorde att jag hörde och såg boken överallt bland de amerikanska konton jag följer i sociala medier. Sen vill vi såklart läsa en bok som kräver näsdukar nära till hands då tårarna lär rinna och vad jag förstår är Himlen tillhör oss av Luke Allnutt en sådan bok.

Etta förlag och Natur & Kultur
Ung kvinna reser ensam, blir bestulen på allt nästan omedelbart och antar sen en ny identitet. Tänker att Där dykaren lämnar sina kläder av Vendela Vida blir en perfekt bok att krypa upp i soffan med när vintern övergår i vår. Det är alltid roligt att upptäcka nya författarskap och debutanten Elin Willows är en sådan upptäckt. Hennes debutroman Inlandet har jag redan hunnit läsa och den är helt fantastisk. Favoritförfattaren Katarina von Bredow är tillbaka med en ny trilogi för mellanåldern, numera har hon bytt förlag, och hennes böcker vill jag aldrig missa. Den första boken heter Ellinor.

Albert Bonniers förlag
Hos AB är det de översatta böckerna som väckt störst läslust hos mig i vår. De har en fin lista i vår och bland de översatta titlarna finns en hel drös med prisbelönta böcker. De fyra böcker som jag är mest sugen på att läsa är Ormen i Essex av Sarah Perry (hon kommer till Sverige senare i vår), tegelstenen 4321 av Paul Auster (tänkte ta och läsa min första bok av honom nu i vår), Kvinnan i fönstret av A.J Finn (lyckades förläggaren Helena sälja in till mig helt briljant) och så Hunger av Roxane Gay (denna har jag redan läst genom att lyssna på ljudboken som hon läser in själv).

Rabén & Sjögren
Ellen Ekman (illustrationer) och Elin Johansson (text) är tillbaka med en ny bok tillsammans den heter Hemma hela sommaren. Sofia Nordins nya bok är inte en dystopi utan en samtidsroman om vänskap och sorg och den heter Allt ska brinna.

 
Lavender Lit och Vox by Opal
Jenny Han ges åter ut på svenska och den här gången har Lavender Lit tagit över stafettpinnen. Trilogin som börjar med Till alla killar jag har gillat riktar sig till lite yngre tonåringar än den förra serien men det tror jag inte hindrar YAälskare att läsa den. Senare i vår kommer boken med snyggaste omslaget i vår, Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed. Vox fick en bra start med två debutanter som mottogs med fin kritik. I vår följer de upp detta med en ny debutant, Linnea Dahlgren som skrivit Dagen du förstörde allt. Norska författaren Liv Marit Weberg har skrivit Livet i en skokartong och även den står på min att läsa-lista i vår.
Lovereads
För alla som älskar romance kommer äntligen nystartade imprintet Lovereads första titlar. I vår får vi fyra böcker: Förbannade kärlek av Colleen Hoover, Grejen med kärlek av Julie James, Chefen av Vi Keeland och 30 dejter på 30 dagar av Sarah Title. Jag är sugen på att läsa alla fyra titlar och kommer kunna läsa en romancebok i månaden i vår.
Gilla böcker och Bonnier Carlsen
Karl Modig ger ut sin andra roman och det brukar vara ångestfyllt att följa upp sin debut. Han har lyckats skriva en suverän bok som jag redan har hunnit läsa och den heter Döden är inget skämt. En annan ungdomsbok från Gilla i vår är Hatar alla utom dig av Allison Raskin och Gaby Dunn. Författaren till Tusen gånger starkare Christina Herrström är ärnligen tillbaka med en ny roman. Den heter Tionden våningen och jag längtar så tills jag får läsa den.
Brombergs och HarperCollinsNordic
Begreppet influencer är relativt nytt men fenomenet har funnits länge, det innebär inflytelserika personer. Men numera är det vanligt att företag använder sig av inflyteslerika personer inom olika sektorer som ett led att marknadsföra sina produkter/tjänster i ett annat format än genom en klassisk annons. Nu kommer boken Yrke: influencer av Linda Hörnfeldt. Maria Maunnsbach debuterar med boken Bara ha roligt som är en relationsroman. En av de yngsta författarna att debutera måste vara Ebba Hyltmark som fortfarande går på gymnasiet. Hon debuterar med boken Alla suger och det är ingens fel. Den sista boken i detta långa inlägg är ännu en romancebok och det är Vi hade ju bara en paus av Lindsey Kelk.

söndag 28 januari 2018

Jag lanserar mitt kulturella nyhetsbrev

Från och med januari i år och en gång i månaden kommer jag att skicka ut ett nyhetsbrev med mina bästa kulturtips. Det kommer innehålla teater, musik, serier/film, utställningar och boktips med mera. Första nyhetsbrevet kommer nästa vecka och om du är sugen på att prenumerera kan du skriva upp dig här. LÄNK

Nyhetsbrevet kommer innehålla en del tips på evenemang i Stockholm men huvudfokus är kulturtips som du kan ta del av oavsett var du bor. Jag är mycket peppad på detta och ser fram emot att köra igång. Idag är det svårt att nå ut i allt brus, algoritmer gör att våra flöden ser så olika ut och dessutom uppdateras flödena snabbare än vi mäktar med att ha koll på. Många uppdateringar i sociala kanaler når aldrig sina följare. Därför ville jag satsa på en kanal som garanterar att mina kulturtips når mina följare och dessutom kommer i komprimerad form. Ni som har följt bloggen ett tag kommer känna igen formen då det i mångt och mycket liknar mina listor som jag hade på söndagar med Johannas topp 5.

söndag 14 januari 2018

Min enda läsutmaning i år



I år kommer jag bara att ha en läsutmaning och den går perfekt i min önskan att läsa mer av de böcker som redan står i bokhyllorna men aldrig blir lästa. I det här klippet pratar jag om utmaningen. Kommer ni att ha någon utmaning gällande läsandet i år?

torsdag 11 januari 2018

Vilka böcker var bäst 2017?


Jag summerar bokåret 2017 och pratar om mina favoriter från förra året. Vilka böcker tyckte ni bäst om?

onsdag 10 januari 2018

Nytt år och nya tag

God fortsättning till er kära läsare. December var en kämpig månad för mig och det var egentligen dumt att dra igång en julkalender, jag lyckades inte slutföra den och det resulterade i dåligt samvete under större delen av min julledighet. Nu har jag bestämt mig för att sluta ha dåligt samvete och ta nya tag. Jag börjar med en summering av 2017 och sen berättar jag om planerna för 2018.

Under förra året fick jag vara med om massor med roliga saker inom det kulturella. Jag fick vara bloggambassadör för Årets bok och Augustpriset, var med i TV, podd, tidning och stå på scen i direktsändning. Jag hade möjlighet att intervjua världskända författare. Det har varit galor, fester, bokreleaser, en mängd pressevent och författarsamtal. Jag blev jurymedlem för ett litteraturpris och startade en YouTube-kanal.

I år behöver jag få en bättre balans mellan mitt vanliga arbete och alla kulturella evenemang och uppdrag för att inte bränna ut mig igen. Jag hoppas få mer tid till läsningen och känna mindre press på att hålla igång alla mina kanaler (blogg, Twitter, Instagram och YouTube). Jag gillar att nå ut med kulturtips till människor och det är det som driver mig att ha alla dessa kanaler och jobba på den plattform som jag har.  Ett sätt att uppnå det är att starta ett nyhetsbrev och där samla mina kulturtips (på så sätt minska antalet uppdateringar i de olika kanalerna). Det är svårt att nå ut idag med alla algoritmer och överfulla flöden där uppdateringar inte alltid når ens följare och det gör att jag känner mig nödgad att lägga upp ofta för att nå fram. Mer information om nyhetsbrevet kommer nästa vecka.

Det vore hemskt skoj att få fler uppdrag inom kultursektorn, som att moderera och leda (författar)samtal, kanske till och med en podcast eller liknande. Vid uppdragsförfrågningar går det bra att mejla mig.

Jag hoppas att ni alla får ett bra 2018!