lördag 22 oktober 2016

Augustpriset 2016: gissningar och förhoppningar på de nominerade

Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely johanna
På måndag får vi äntligen veta vilka som nominerats till Augustpriset i år. I år kommer tillkännagivandet att äga rum på kvällstid istället för en presskonferens vid lunch och allmänheten har bjudits in. På det hela positivt, jag slipper ta en semesterdag för att kunna vara på plats vid presskonferensen. Däremot försvinner mitt försprång att hinna till biblioteket på eftermiddagen och låna de böcker jag inte redan äger för att läsa in mig innan vinnarna tillkännages en månad senare. När jag satte mig och gick igenom utgivningskataloger från hösten 2015 till hösten 2016 från Svensk Bokhandel inser jag att året som gått har inte varit ett vanligt år för mig. Jag har börjat läsa mycket mer skönlitteratur för vuxna (något jag tidigare varit rädd för och trott mig inte förstå, en lång historia), men jag har även läst mycket översatt. Detta gör att jag inte har lika bra koll på Barn- och ungdomskategorin som jag brukar och skulle vilja då det är den kategori jag brukar bevaka mest och brinner mest för.

Kriterierna för att nomineras är följande:
  • Boken skall vara skriven på svenska språket. Boken får alltså inte vara en översättning. Svenska skall vara originalspråket.
  • Boken skall vara en originalutgåva, oavsett format, med andra ord får innehållet inte tidigare ha varit publicerat i bokform.
  • Boken får vara utgiven tidigast den 19 oktober 2015 och senast den 23 oktober 2016.
  • Boken måste finnas i handeln senast v. 43, 2016.
Så till vilka titlar jag tror och hoppas på. Jag kommer att inleda listorna med de titlar jag hoppas på och sedan gå över till de jag kanske inte nödvändigtvis hoppas på men tror kommer att nomineras med hänvisningar till att de har varit en snackis både hos kritiker och läsare. Vi vet redan nu hur många titlar som har lämnats in till jurygrupperna att ta ställning till: sammanlagt har 447 titlar skickats in, skönlitterära klassen 149 titlar, fackboksklassen 150 titlar och barn-och ungdomslitteratur 148 titlar. 

Barn- och ungdomsböcker
  • Du, bara av Anna Ahlund
    Om inte denna bok blir nominerad kommer jag att bli så oerhört besviken. Det är en av de bästa böcker som gest ut i år. Mer än så tycker jag inte behöver sägas.
  • Noel och den magiska önskelistan av Janina Kastevik
    Vilken otroligt fin bok för mellanåldern detta är. Tonaliteten och persongalleriet är så skickligt utmejslade och jag tyckte hemskt mycket om den. Mellanåldern brukar tyvärr ha det kämpigt gentemot bilderböckerna och ungdomsböckerna.
  • I mitt namn: en bok om att vara trans av Moa-Lina Olbers Croall
    En oerhört viktig bok som fyller ett stort hålrum i den svenska bokutgivningen som lyfter erfarenheter och tankar om att vara en transperson.
  • Veckan före barnbidraget av Elin Johansson och Ellen Ekman
    Bilderböckerna brukar nomineras antingen för dess tematik eller för bildspråket. Den här boken tycker jag prickar in alla rätt på båda områdena. Dess text är både viktig och rolig och bildspråket är uppfriskande modernt.
  • Slående fakta om hjärtat av Lena Sjöberg
    Och ska vi ha en bilderbok vars bildspråk är helt out standing så vinner Lena stort. Hennes böcker är både vackra för ögat och passar i så väl bokform som inramat på väggen.
  • Jack av Christina Lindström
    Förra året vann Jessica Schiefauer med När hundarna kommer. Där var tematiken kärlek och nazistiska rörelser. Jack är både lik och olik den boken och jag vet inte om det ligger den i fatet. Synd i så fall för det är en stark berättelse som förtjänar en nominering.
  • Ingen normal står i regnet och sjunger av Sara Ohlsson
    Äntligen är Sara aktuell med en ny bok vars språkliga nivå är helt enastående och som ger boken vars innehåll också är superbra en skjuts fram till pallplats gällande ungdomsböckerna från i år.
  • Gudarna av Elin Cullhed
    Så till en av två böcker som är mitt dåliga samvete i år böcker jag verkligen sett fram emot men inte hunnit läsa innan nomineringarna blir kända. Den här boken har jag inte hört annat än gott om så jag tror och hoppas på den som en av de nominerade.
  • (M)ornitologen av Johanna Thydell
    Samma sak gäller denna bok, har inte hunnit läsa men Johanna håller alltid hög klass och har bra berättelse så jag tror och hoppas även på denna.

Skönlitteratur för vuxna
  • Aftonland av Therese Bohman
    Det här känns inte bara som den mest givande boken att bli nominerad men även för att vinna. En fantastisk bok vars språk imponerade på mig och då är jag en person som inte bryr mig om språk i böcker.
  • Allt om eld av Daniel Boyaciogly
    En poesisamling brukar det vara med bland de nominerade i den här kategorin. Jag hoppas på Daniels bok inte bara för att kvotera in en poesisamling utan för att den är så jäkla bra.
  • Tripprapporter av Tone Schunnesson
    Nu kommer vi till de böcker jag tror nomineras, ännu en bok som hyllats till skyarna men som jag ännu inte hunnit läsa.
  • Världens vackraste man av Lena Ackebo
    En favorit i serieform hos många och hennes skönlitterära debut togs varmt emot och hyllades.
  • Dagar utan ljus, nätter utan mörker av David Norlin
    En debutant och det är alltid skoj om någon sådan kommer med bland de nominerade.
  • De polyglotta älskarna av Lina Wolff
    Ännu en kritikerfavorit som jag gissar på för att kunna säga sen, jag sa ju det. :-)

Fakta

  • Flickan och skammen av Katarina Wennstam
    Jag hoppas på flera starka sakprosatitlar i år. Jag vill att de som nominerar ska bränna till, visa oss hur det ser ut i landet idag och ge oss nya perspektiv. Allt detta prickar Katarina in i sin senaste bok.
  • Sverige en (o)besvarad kärlekshistoria av redaktörerna Lejla Hastor och Nivin Yosef
    Förra året hoppades jag på Svart kvinna, i år hoppas jag på denna antologi som verkligen ger oss något nytt och tidigare outgivet.
  • Bildning- då, nu, sen
    Ännu en antologi som i dessa tider av faktaresistens och åsiktsbubblor visar på att både individen och samhället behöver bildning. En motivering så god som någon.
  • Tackla hatet! av Rebecka Bohlin
    I dessa dagar är det många som får utstå både hat och hot för att de uttrycker sina åsikter i det offentliga rummet. Denna bok kan hjälpa till på individnivå likväl som behövlig läsning på en högre nivå (arbetsgivare och politiker). Ett brinnande ämne med en angelägen bok. 
  • Varje dag är en vårdskandal av Sebastian Lönnlöv
    På SVT går just nu en serie om hemtjänsten och detta är en bok på samma tema men från en annan vinkel. Både ger oss en bild av hur vi tar hand om våra äldre medborgare.
  • Den längsta kampen av Martin Gedin
    Nu när vi om allt går som det ska kan få bevittna när USA väljer sin första kvinnliga president är det fint att vi har en så gedigen biografi om Hillary Clinton. Perfekt då att nominera denna bok så att fler får upp ögonen för den.

Som vanligt hoppas jag på en bra spridning gällande vilka förlag som kommer att finnas representerade. Det är skoj om det inte bara är de två jättarna utan även de mellanstora- och små förlagen i och med att nomineringarna ger en skjuts i försäljningen. Bäst brukar de lyckas med barn- och ungdomskategorin och kanske även fakta men i skönlitteratur för vuxna är det mest jämt skägg mellan Bonniers och Norstedts. Nu inleds Augusthösten på allvar och jag är mycket förväntansfull, det här är hundra gånger roligare än Nobelpriset. Räkna med fler inlägg i fråga fram till slutet av november när vi vet vilka som vinner.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med: det vore konstigt om "Du, bara" inte nomineras! Jag måste läsa om Noel snart, har varit intresserad sedan du läste och gillade. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr nominerades ingen av dem, men du måste ändå läsa boken om Noel :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.