fredag 21 oktober 2016

Bladen Brinner: lanseringsfest

Det är snart exakt en månad sedan podcasten Bladen Brinner äntligen hade premiär. Det var Bokmässans första dag och jag satt på första tåget från Stockholm på väg ner till mässan och lyssnade. Sedan dess, den 22 oktober, har det kommit tre avsnitt och för en vecka sen var det lanseringsfest på Dieselverkstadens bibliotek i Sickla. 
Bilderna är tagena av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Det var en vanlig torsdag och jag var festklädd redan på jobbet, full av förväntan inför kvällen. Det hela påminde lite om Bokmässan så till vida att jag visste att jag skulle få träffa ett gäng bokbloggare och instagramkompisar och att det skulle bli författarsamtal. Kl 19 slogs portarna upp och det var så fint ordnat med snacks- och drinkbord, det fanns en scen och snabbt fick vi veta att det skulle delas ut goodiebags innan vi gick hem. Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo, som har podden, gick runt och hälsade och vi minglade alla runt tillsammans med både författare, förlagspersoner, bibliotekarier, bokbloggare och allmänt entusiastiska barn- och ungdomsboksälskare. När vi hade minglat ett tag klev Lisa och Johanna upp på scenen, hälsade välkomna och berättade lite om podden så här långt och tankarna med den. Sedan delades vi in i lag och det blev dags för bokquiz.
Varvat med quizfrågorna blev det författarintervjuer på scen. Först ut var Pernilla Gensén aktuell med Dagbok för utvalda: Jennas första. Hon berättade om hur det är att skriva i dagboksform, att skriva om en mamma som kanske inte är rakt igenom sympatisk (tydligen ovanligt men uppfriskande enligt Johanna och Lisa) och om att skriva en lång serie med böcker kontra skriva manus till en TV-serie. Efter Pernilla var det Måns Jonassons tur att ta plats på scen. Han är aktuell med programmeringsböckerna Bygg ditt eget dataspel och Koda bus och dataspel!. Jonas berättade om hur han själv lärde sig att koda, om hans hemliga mission att få barn att sitta mer framför datorn och om hur hans böcker kan få föräldrar och barn att få mer kvalitetstid genom att de vuxna läser högt ur böckerna för barnen och samtidigt lär sig själva att koda och förstå vad det är deras barn ägnar sig åt Det sistnämnda var något som Lisa kunde skriva under på att det fungerade. Näst sist ut var en riktig ikon, nämligen Ulf Stark. Han är i höst aktuell med en diktbok för barn som heter Djur som ingen sett utom vi (med illustrationer av Lina Bondestam). Tillsammans med Johanna pratade han om det här med att många ryggar tillbaka för poesi och inte tror sig förstå det. Detta menar han är opåkallat och att inte alls sant, att många förstår lyrik mycket bättre än de tror. Och sist ut var debutanten Matilda Salmén aktuell med boken Uppe bland molnen som är en bilderbok om döden och vad som händer när vi där. Matilda skev den till sitt barn när hennes egen morfar gick bort, om jag minns rätt.
Hur gick det i quizet kanske ni undrar nu? Jo tack det gick väldigt bra, mitt lag vann! Vi fick innan vi gick hem finfina bokkassar. Jag fick Matildas bok, Uppe bland molnen och Nicola Yoons bok Ingenting och allting samt en mellanåldersbok som mitt eminenta sällskap för kvällen Mimmi aka Lipsillen på Instagram fick till sina barn. Det var en väldigt trevlig kväll och det är så skoj att podden nu är igång och sänder avsnitt varannan torsdag. 

2 kommentarer:

  1. Wow, det verkar ha varit en riktigt bra och boknördig kväll! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt trevligt! Har du lyssnat på något/några av avsnitten än?

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.