tisdag 21 juni 2016

Storytel Original

Förra veckan så hälsades jag och ett fåtal andra välkomna till en exklusiv pressfrukost där Storytel Original lanserades. Det var Gustav III som var värd under morgonen och han guidade oss genom nyheterna, samtalade med författarna och visade trailers. Storytel Original är en ny ljudbokssatsning i serierform hos Storytel. Det är ljudböcker som är skrivna exklusivt för Storytel och är ämnade att vara ljudböcker och inte tryckta diton. Böckerna släpps som en serier tänk dig en motsvarighet i videoformat hos Netflix och varje serie är 10 avsnitt på en timme var. Under morgonen presenterades de fyra första böckerna som kommer nu i sommar. När 2016 är slut förväntas förlaget ha släppt ca 20 serier. Och som en brasklapp meddelades det under frukosten att även om de fyra första böckerna alla är skrivna av män och endast en är inläst av en kvinna så kommer det att komma böcker både skrivna och upplästa av kvinnor. Det får vi ju verkligen hoppas att de lever upp till sen också.
Första boken ut att presenteras var Gustav III checkar in. Den är skriven av Christian Holmqvist och inläst av Fredrik Berglind. Och hela den här serien finns redan släppt så den kan ni redan nu lyssna på. Andra boken att presenteras är ett sci-fi drama skriven av bröderna Joakim och Jesper Ersgård och heter Svart stjärna. Den är inläst av Stefan Sauk. Den släpps den 5 juli.
Daniel Åberg har skrivit Virus och den läses in av Disa Östrand. Serien släpps 12 juli. Sist ut var Vargland skriven av Björn Olofsson och inläst av Lennart Jähkel. Den släpps 21 juni så där har ni något att lyssna på i midsommar om ni vågar. Under morgonen fick vi lyssna till både författare och uppläsare som berättade om skillnaden att skriva en bok som ska tryckas primärt kontra en bok som blir ljudbok direkt. Någon beskrev att det behöver vara lite mer cliffhangers så att lyssnarna ska vilja lyssna på nästa avsnitt. Uppläsarna pratade om skillnaden mellan att läsa in en ljudbok och att spela teater (de är alla skådespelare). Lennart Jähkel avslöjade till exempel att han läser fel massor med gånger när han läser in ljudböcker. Stefan Sauk tycker att han kan använda sitt fulla register när han läser in ljudbok precis som på teatern.
De fyra böckerna/serierna som presenterades den här morgonen är kanske inget jag skulle lyssna på. Så jag blev glad när det pratades om att det även kommer att komma feelgood och andra typer av romaner. Det är ett intressant projekt och jag tänker att det kommer precis rätt nu till semestrarna. När vi gick fick vi en så otroligt generös goodiebag, i den låg ett par sprillans nya hörlurar från Urbanears. Tack för en trevlig frukost och den fina gåvan Storytel!  

2 kommentarer:

 1. Det här tycker jag är väldigt intressant. Betyder det att vi kommer se mer att exklusivt innehåll på de tjänster som finns för ljudböcker? "Den här boken av författare XX kommer endast att finnas här" på samma sätt som man försökt i musikvärlden? "Endast på Storytel!" Fast det kanske är så redan, jag har noll koll på ljudboksvärlden egentligen.

  Och det här med att man måste skriva mer cliffhangers - har aldrig reflekterat över att det skulle behövas mer i ljudböcker, det är ju en jättespännande tanke. Undrar om man som författare därför måste tänka mer i de banorna framöver om man vill att boken ska funka både i tryck och som ljud, och är det nåt dåligt? Lär ju finnas mycket åsikter om det där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är den första svenska satsningen på exklusiva böcker direkt för streaming. Men med tanke på att Storytel nu köpt Norstedts så blir det nog än mer av den varan och då hakar nog Bonniers på med sin tjänst BookBeat.

   Det var nog inte behov av cliffhangers för att det var ljudbok så mycket som för att det är i serieformat.

   Radera