tisdag 21 juni 2016

Bokfrukost hos Natur & Kultur maj 2016

Ännu en bokfrukost som jag har missat att blogga om är den som var hos Natur & Kultur i maj. Det var fem författare inbjudna och det var så lyxigt att Yukiko Duke var moderator och samtalsledare. Medverkande författare var Lena Ackebo, Elin Unnes, Negra Efendic, Madeleine Bäck och Kristoffer Leandore.

Lena Ackebo är serietecknaren som nu debuterar som romanförfattare. Hon gör det med boken Världens vackraste man, den handlar om två medelålders systrar som har en skakig relation men ändå bestämmer sig för att åka på semester ihop till Mallorca. Den ena är en introvert person och den andra mer social. Har bara hört bra saker om den här boken.

Elin Unnes är rockjournalisten som nu skriver trädgårdsböcker. Hon är aktuell med boken Herbariet och den handlar bland annat om blommor kan kommunicera med varandra. Elin och Yukiko pratade om växters känslor, om att blommor kan skrika av smärta och andra saker som får dem att ni vara lite rädda för växter både hemma och vid kolonilotten. Deras samtal fick mig att bli mycket sugen på boken, dessutom har den helt enastående fotografier i sig.

Mycket gripande berättelse om flykt stod Negra Efendic för när hon berättade om sin flykt till Sverige som liten. Hur det var att vara ny i landet, att lära sig språket och om tillhörighet. Boken är dessutom skriven väldigt tillgängligt så att många olika människor alltifrån läsvana till ovana och de som nyligen lärt sig svenska ska kunna läsa. Boken heter Jag var precis som du.

Den författare som jag såg mest fram emot att få lyssna på var Madeleine Bäck. Hennes bok Vattnet drar är det inget som ogillat och flera personer som vanligtvis inte läser skräck har ändå gillat den massor. Jag som själv är från en lite bruksort tänker mig att det kommer att vara en hel del igenkänning. Boken ligger mycket högt upp i min läshög och jag räknar med att få den läst i sommar. Egentligen vill jag vänta med den för det är den första boken i en planerad trilogi (ett grepp som jag är riktigt less på) och slutet ska vara skrivet så att du vill läsa nästa del NU och då kommer det vara så långt tills del två kommer 2017. Men nyfikenheten att få läsa tar över så jag läser nog i sommar ändå.

Sist ut var Kristoffer Leandore som är aktuell med boken De försvunna böckernas bibliotek. Den handlar om en berättare som tar oss med på en resa bland idag olästa författare och deras verk samt litteraturens historia.

Det var väldigt trevligt att få komma på frukost hos Natur & Kultur. De har en så fin lokal att vara i högst upp i deras hus. Dessutom skoj att få komma på en frukost för vuxenböcker, jag brukar annars mest få inbjudan till barn- och ungdomsboksförlag.

4 kommentarer:

 1. Yukiko Duke är ju bara så bra! På allt hon tar sig för känns det som.. Bäck läste jag för inte länge sedan, ruggigt bra.. Leandors ligger nyinköpt i sommarläshögen och Efendic ser jag fram emot att läsa längre fram. Kul kunna gå på förlagsfrukost och roligt få ta del av den här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon är så proffsig och bra så det var en riktig lyx att hon modererade den här frukosten. Och jag ser fram emot Vattnet drar, tänker att den får läsas dagtid så jag kan sova om nätterna. :-)

   Radera
 2. Det är så tråkigt med alla dessa bokfrukostar tycker jag. Tänk på alla oss som måste börja arbeta klockan 8!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det men målgruppen för sådana här frukostar är oftast press, bokhandlare och bibliotekarier och de går helst på morgonen innan deras verksamheter ska öppnas och inom ramen för sina tjänster. Därför oftast bloggevent ligger på kvällarna.

   Radera