tisdag 31 maj 2016

Vill läsa sommaren 2016

Bilden har jag lånat från svb.se
Imorgonen är det första juni och därmed är sommaren här! Jag tänkte inleda denna sommar med ett inlägg om de böcker som ges ut i sommar och som jag vill läsa. Det var en hel del som fångade mitt intresse i Sommarens böcker som ges ut av Svensk Bokhandel. På läslistan finns både ungdomsböcker och vuxenböcker.

Bilderna har jag lånat från rabensjogren.se
Rabén & Sjögren
Ett av de förlag som verkligen levererar vad gäller ungdomsböcker/YA i år är Rabén & Sjögren. De har flera debutanter under året, gamla favoriter ger ut nytt och de översätter intressanta böcker. I sommar vill jag läsa Som hund, som katt av Per Nilsson och Du, bara av Anna Ahlund. Den sistnämnda har jag redan hunnit läsa och recension kommer i veckan.

Bilderna har jag lånat från lillapirat.se och nok.se
Lilla Piratförlaget och Natur & Kultur
Att vara en transperson är ett tema som är populärt i år och det tycker jag är fantastiskt bra så att mångfalden bland huvudpersoner blir breddat och fler kan identifiera sig men även få nya perspektiv. Hos Lilla Piratförlaget kommer George av Alex Gino och hos Natur & kultur kommer I mitt namn av Moa-Lina Olbers Croall.

Bilderna har jag lånat från modernista.se och hippobokforlag.se
Modernista och Hippo Bokförlag
En favorit är Morgan Matson och i sommar översätter Modernista hennes bok Sedan du försvann. Perfekt sommarlovsläsning. Janina Kastevik är äntligen tillbaka med ny bok och den heter Noel och den magiska önskelistan. Den har redan fått finfin kritik och jag ser fram emot att läsa den.


Bilderna har jag lånat från massolit.se och forum.se
Massolit Förlag och Forum bokförlag
Fyra böcker med fina omslag men väldigt olika innehåll. Hon bad om det av Loiuse O'Neil handlar om det tunga ämnet våldtäkt. Det är en bok som hyllats otroligt mycket utomlands och jag har läst på flera ställen att det är en bok som behöver läggas ner med jämna mellanrum för att den är tungläst samtidigt som den är välskriven. Denise Rudberg är tillbaka med en flärdfull bok som inte kallas chick lit utan chic lit, den heter Disa och är första boken i en planerad serie som heter SthlmQueens. Jenny Colgans böcker har fått så otroligt fina omslag av Hanna Larsson. I sommar kommer Sommar på strandpromenaden och dessutom ges hennes tidigare bok Det lilla bageriet på strandpromenaden ut i pocket. Jag tänker mig att de tre senare böckerna blir en perfekt läsning under en solig dag på stranden och den första en bra bok till höstens första bokcirkel för där finns det säkerligen massor att prata om.

Bilderna har jag lånat från forum.se och harpercollinsnordic.se
Forum bokförlag och HarperCollins Nordic
Romance funkar det att läsa året om har jag lärt mig men jag tänker mig att fler kanske hittar till det under sollediga dagar. Två böcker som jag ser fram emot att läsa i sommar är också två vars omslag är nästan löjligt lika. Jo jag vet att förlagen ofta gör snarlika omslag för att du som läsare lättare ska hitta till böcker genom att tänka att den där boken påminner om en annan som du läst och gillat. Men Simona Ahrnstedt som nu kommer med sin tredje bok på Forum, En enda risk,  har haft är inte den som kopierar här utan det är HarperCollins Nordic som med Lina Forss bok Arvtagerskan gör nästan en kopia på den estetik som används på Ahrnstedts omslag. Nåväl jag vill läsa dem båda!

Bilderna har jag lånat från printzpublishing.se
Printz Publishing
Kärlek och feelgood är två teman som jag starkt förknippar Printz med. I sommar ger de ut två böcker som kombinerar detta med mat och koma. Mat och kärlek i Minnesota av J. Ryan Stradal handlar om en far som lämnas ensam med parets lilla dotter och fostrar henne i matkonsten kort därefter dör han men kärleken till maten lever kvar. Jag är här av Clélie Avit handlar om Elsa som hamnar i koma och om Thibault som av en slump hamnar inne på hennes rum och som sedan pratar med henne. Boken beskrivs som en moderna törnrosasaga. Perfekta semesterböcker dessa två!

Bilderna har jag lånat från brombergs.se och albertbonniersforlag.se
Brombergs förlag och Albert Bonniers Förlag
Chris Cleave är äntligen tillbaka med ny bok och den heter Alla hjältar är förlåtna. En av mina favoritkrönikörer (och personer i allmänhet) är Hanna Hellquist. I sommar kommer en samling med hennes krönikor som heter En tryckare på Blue Moon Bar.

Är det någon av dessa böcker som du vill läsa eller har du tips på någon annan bok som ges ut i sommar?

söndag 22 maj 2016

Johannas topp 5: vecka 20

När det här inlägget publiceras befinner jag mig som sagt i London och firar min födelsedag som var igår. Veckans topplista innehåller uteslutande feministiskt innehåll. Jag tänkte att vi skulle boosta oss lite. Hoppas att ni får en fin söndag!

          
  1.  Det som nästan kan ses som en feministiskt nationalsång är väl Beyoncés låt Run the World (Girls). Jag är faktiskt inte ett så stort fan av henne med den här låten gillar jag.

  2. En av mina stora feministiska förebilder är Caitlin Moran och hon har varit med på en topplista för inte allt för länge sedan men det går inte att få för mycket av Caitlin så här kommer ett av mina favoritsamtal med henne. Det är från Internationell Författarscen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm från 2012 när hon samtalar med Jan Gradvall.


  3. Eftersom detta är en kärleksfest med feministiskt tema går det inte att inte ta med ett av de bästa TED-talks på temat med en av mina stora favoriter nämligen Chimamanda Ngozi Adichie och hennes föredrag som heter We should all be feminists.

  4. I vintras gick jag en studiecirkel på ABF Stockholm som behandlade både nagellack och feminism. Tidningen Arbetet skrev en artikel om cirkeln jag tycker att ni ska läsa artikeln och sedan även lyssna på det poddavsnitt som gjordes av Julia Skott om just nagellack som yours truly medverkade i. För det är väldigt intressant att titta på relationen mellan skönhet/yta och feminism.

  5. Min nya idol är Roxane Gay och i veckan snubblade jag över hennes föredrag samt samtal på PEN World Voices från början av maj. Det handlar om vikt, feminism och såklart om Beyoncé.

måndag 16 maj 2016

Nu är kampanjen igång!

Klockan har passerat 10.00 och det innebär att kickstarterkampanjen för Bladen Brinner är öppen och igång. Nu kan vi alla vara med och stötta podden så att den kan bli verklighet. Du kan skänka från 100kr och uppåt och det finns (för den som tycker det är viktigt och skoj) en mängd "gåvor" som tack på de olika nivåerna. Till exempel:
  • 250kr och uppåt- en snygg tygkasse
  • 400kr och uppåt- bland annat få gå på invigningsfesten
  • 2000kr och uppåt- ditt namn blir namnet på en karaktär i en kommande bok av antingen Johanna eller Lisa
  • 4000kr och uppåt- homeparty, Lisa eller Johanna (du får välja vem) kommer hem till dig och dina vänner och pratar om böcker och skrivande
Vi har till den 16 juni på oss att skänka pengar och målet är att komma upp i 60 000kr. Vad ska pengarna gå till? Jo dels att själva få betalt för sitt arbete men även kunna betala frilansare så som klippare, tekniker etc. Här har du länk till kampanjen, länk

söndag 15 maj 2016

Johannas topp 5: vecka 19

Det är en speciell vecka både den som just nu tar slut och den som börjar imorgon Det är nämligen min sista vecka som 20åring. På lördag nästa vecka fyller jag 30år något som jag ser väldigt mycket fram emot för då känns det som om jag blir vuxen på riktigt, inte längre ung vuxen och allt det där. Det allra bästa med nästa vecka är dock att jag ska fira min födelsedag i min absoluta favoritstad nämligen London. Jag åker med min syster på fredag och kommer hem igen måndag veckan efter så fyra dagar blir det. Då ska jag köpa böcker så det står härliga till, titta på folk och bara njuta. Nästa söndags topp 5 blir därför ett tidsinställt inlägg så var inte oroliga det blir ett inlägg som vanligt. Men nu ska vi ta tag i veckans lista och tips:

      
  1. Den låt jag lyssnade mest på förra året enligt min årslista från Spotify är Say you love me med Jessie Ware. Jag fullkomligt älskar den låten, lyssnar på den så gott som dagligen och när jag vill bli tröstad, få sjunga av mig lite, lyftas upp eller bara lyssna på riktigt bra musik så spelar jag den här. Den är bra både i liveversion och från skiva.

  2. Imorgon kl 10.00 kör kickstarterkampanjen igång för Bladen Brinner (ÄNTLIGEN!). Peppa er själva genom att läsa både debattartikeln från Lisa och Johanna på SVT Opinion och den artikel om podden som Svensk Bokhandel skrev. Sen ställer ni klockan på 10 och skänker så mycket pengar ni bara kan så att den här podden kan bli verklighet.

  3. I veckan var feministiska ikonen Roxane Gay på Sverigebesök. Jag var på både Babelinspelningen (avsnittet sänds ikväll missa inte det) och lyssnade när hon var på Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern. Babelinspelningen var bra och gav en riktig försmak inför torsdagens samtal. Jag kommer blogga mer om samtalet i veckan men som uppvärmning får ni titta på hennes TED-talk där hon pratar om att vara just en bad feminist.


  4. Ett av mina favoritband Kent ska som bekant lägga ner i slutet av året. Deras sista skiva släpps nästa vecka och i höst kommer de att turnera. I Sveriges Radio går just nu Kentpodden. Det är en podcast i 15 avsnitt som behandlar en skiva per avsnitt. Den anklagas för att vara en stulen idé och den är ruskigt lik Lundellbunkern (numera nedlagd och återuppstånden med med helt annat ämne). Jag har lyssnat på alla sex avsnitt som släppts så här långt och jag har så blandade känslor gentemot podden. Jag älskar bandet, skivorna och musiken och det är riktigt roligt när vi får höra vilken annan musiks om spelades när den aktuella skivan släpptes för att få en kontext. Däremot och detta smärtar så att skriva för jag vill verkligen inte vara en person som sprider hat eller otrevligheter varken på internet eller away from keyboard, men jag har otroligt svårt för de tre programledarna. Den ena gillar inte ens Kent och gnäller mest över det mesta och de andra två har jag svårt för utan att kunna sätta fingret på varför. Ändå lyssnar jag och ändå vill jag tipsa om podden för det är ändå så härligt att få djupdyka i Kents musik.


  5. Jag fortsätter att tipsa om booktubers som jag gillar och den här veckan har vi kommit till Sanne som har kanalen Booksandquills. Hon kommer från Nederländerna, bor numera i London och jobbar med sociala medier på Penguin (drömmen!).

tisdag 10 maj 2016

De nominerade till Årets bok

Förra tisdagen var jag inbjuden till frukosten där vi fick veta vilka som nominerats till Årets bok som är ett nytt litteraturpris instiftat av Bonniers Bokklubbar. Först hälsades vi välkomna med en färggrann frukost och sedan gick vi snabbt vidare till att få veta vilka 12 titlar som nominerats. Böckerna som nominerats ska ha getts ut mellan maj 2015 och april 2016 och även om priset är instiftat av Bonniers Bokklubbar så är det ett pris öppna för alla böcker och från alla svenska förlag, böcker skrivna av både svenska och internationella författare men med svensk översättning i så fall. Priset är ett folkets pris och det är allmänheten som röstar fram en vinnare till skillnad från många andra priser som har en jury som utser vinnaren. Från och med 3 maj till och med 28 augusti kan vi röstar och hur många gånger som helst (!!!) vilket är något jag ställer mig skeptiskt till, tycker att en röst per person hade varit mer rättvist. Tänk där att en internationell författare eller svensk med för den delen som kanske inte är lika duktig på att samla sin fanskara kan ha mycket svårare att vinna än de som till exempel är populära i sociala medier och snabbt kan skapa en vallfärdning till röstningsurnan. Vi kommer att få veta vem som tar hem det hela på Bokmässan i september. Det är redaktörerna på Bonniers Bokklubbar som har valt ut de nominerade titlarna.
Vad vinner då vinnaren? Förutom äran och en fin bokstavsstatyett så är prissumman på 30 000kr och det förlag vars bok vinner föräras även de med en statyett. Och vilka är det då som nominerats jo följande 12 titlar är det:
  • Ljuser vi inte ser- Anthony Doerr (Bookmark Förlag) 
  • Gånglåt- Elin Olofsson (Wahlström & Widstrand)
  • Stora små lögner- Liane Moriarty (Albert Bonniers Förlag)
  • Min fantastiska väninna- Elena Ferrante (Norstedts)
  • En hemlig plats- Tana French (Albert Bonniers Förlag)
  • Snövit ska dö- Nele Neuhaus (Albert Bonniers Förlag)
  • Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter- Elizabeth Gilbert (Massolit Förlag)
  • Millenium 4, Det som inte dödar oss- David Lagercrantz (Norstedts)
  • Det är något som inte stämmer- Martina Haag (Piratförlaget)
  • Kärlek sökes- Carin Hjulström (Forum Bokförlag)
  • Arvet efter dig- Jojo Moyes (Printz Publishing)
  • Simma med de drunknade- Lars Mytting (Wahlströms & Widstrand)
Även om alla förlag har lika stor chans så är det ändå hälften av de nominerade titlarna som kommer från Bonnierförlagen och två från Norstedts. Så på så sätt liknar det den skönlitterära klassen till Augustpriset där jättarna får flest nomineringar. Men när det gäller vem som vinner detta tror jag att det blir Printz Publishing eller Piratförlaget som tar hem det nr det gäller Årets bok. Jag satsar mina pengar på antingen Arvet efter dig (Jojo Moyes) eller Det är något som inte stämmer (Martina Haag). Det är de två böcker som jag tror har en bredast förankring bland de som kan tänkas rösta. Min fantastiska väninna (Elena Ferrante) är för nyutgiven för att ha en chans och är nog än så länge en kritikerfavorit även om jag tror att det kommer att bli en stor publiksuccé säg tills efter sommaren. Personligen har jag inte läst någon av de nominerade och går helt på yta när jag säger att jag hoppas på Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter för det är det snyggaste omslaget bland det nominerade. Här kan du läsa mer samt rösta, länk. Och här kan du titta på när varje bok presenteras och får sin motivering uppläst, länk.

Vem tror du tar hem vinsten och vem kommer du att rösta på?

måndag 9 maj 2016

Snart dags att stödja Bladen brinner

Den 16 maj drar kickstarterkampanjen igång för att se till att podden Bladen brinner ska bli verklighet. Det är en podcast som görs av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck och den kommer uteslutande handla om barn- och ungdomslitteratur (hör jag ett ÄNTLIGEN och AMEN?!). Nu kan vi se en film där Lisa och Johanna pratar om podden. Jag ser så otroligt mycket fram emot detta och minns när jag sa till dem båda på en releasefest att jag ville höra en podd med dem om just barn- och ungdomslitteratur. Då hade Johanna slutat som läsambassadör och Lisas podd Allt vi säger är sant hade sänt sitt sista avsnitt. Nu är detta snart verklighet och i höst räknas första avsnittet rullas ut. Nu hjälps vi åt och ser till att podden kan bli verklighet!

söndag 8 maj 2016

Johannas topp 5: vecka 18

Den här veckan har jag inte bloggat någonting och jag vacklar något gällande huruvida jag ska fortsätta att blogga eller inte. Jag har en lång lång lista med sådant som är obloggat och väntar på att bli inlägg och innan den listans alla punkter är strukna så fortsätter jag blogga men sen får vi se. Under veckan har jag förutom att lapa sol suttit i soffhörnet och lyssnat på olika booktubers, mer om det nedan, och virkat bokfodral. Här kommer veckans topplista:
          
  1. En av de absolut vackraste låtar och tolkningar är när José González sjunger Heartbeats. Så den här veckan tipsar jag om hans låt, lyssna och njut.

  2. Caitlin Moran är sannerligen en inspirerande och klok person som jag kan lyssna på hur mycket som helst. Jag snubblade över hennes framträdande under Internationella kvinnodagen på Southbank Center och arrangemanget Woman of the World Festival. Hon pratar där om sin nya bok Moranifesto som kommer nu i vår. Jag både skrattade och grät när jag lyssnade.


  3.  Jag har som sagt fastnat för detta med booktubers, alltså personer som pratar om böcker på YouTube. Om en och en halv vecka åker jag till London och jag är dels på jakt efter boktips på engelska och dels så behöver jag jobba på min brittiska accent för just nu tror alla att jag är från USA då jag pratar extremt bred amerikansk engelska. En av mina favoriter just nu är Jen Campbell. Jag var och lyssnade på henne när hon var i Stockholm på besök hos The English Bookshop. Det finns mycket spännande och intressant att lyssna på på hennes kanal och jag kan varmt rekommendera ett vlogginlägg om representation som ni kan se här, länk.

  4. En annan stor idol förutom Caitlin Moran är Chimamanda Ngozi Adichie så vi kör hennes medverkan på Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern från 2013.


  5. Som bekant är jag ett stort fan av spoken word och jag blev så glad när jag hittade det här avsnittet av podden Ögonblicket med Mohamed El Abed som görs av Sveriges Radio där poeten Simon Matiwos. Han har vunnit Förenade Förorter som är en poesitävling för unga människor i Stockholms förorter. Det är ett öppenhjärtigt samtal som både inspirerar och rör en till tårar.

söndag 1 maj 2016

Johannas topp 5: vecka 17

Sköna maj välkommen! Nu ska väl våren ta och komma hit på allvar?! Maj är min favoritmånad men det är nog främst för att jag fyller år i maj och i år är det extra festligt för jag fyller 30 år och det ska firas genom att då åka till min absoluta favoritstad London. Men än är det ett tag dit och vi kör som vanligt lite kulturtips så här på söndagen.


  1. Jag, min syster och Miss E/What you readin var och såg Adele spela live i Stockholm i fredags. Det var en helt magiskt bra konsert och jag har fortfarande ont i halsen och är lite hes för jag sjöng med så högt. För att leva kvar i känslan fån konserten så valde jag hennes låt When we were young från senaste skivan 25 till den här veckans musiktips.

  2. I september förra året var ikonen Angela Davis på besök i Sverige och hon föreläste på Kungliga Konsthögskolan. Hundra år senare har nu högskolan äntligen släppt inspelningen av den föreläsningen så alla kan se den. Jag var där tillsammans med massor andra människor och kunde tyvärr inte se henne direkt utan fick sitta i ett angränsande rum och se på skärm men jag lovar att det är väl värt att titta/lyssna på henne. Det går inte att dela själva videon men följ länken för att se den på deras webb, länk.  

  3. Ett av de finaste författarsamtal jag var på förr förra året var det när David Grossman var på Sverigebesök och pratade om sin nya bok på svenska Fallen ur tiden. Den handlar om hur han förlorade och sörjer sin döde son. Nu kommer den att sättas upp på teatern men namnet Falla ur tiden, på Dramaten närmare bestämt, och fram till premiären i höst kommer det att bloggas om processen. Det kommer att vara regissör Suzanne Osten och dramaturg Jakob Hirwall som bloggar och jag tycker det är så intressant att följa resan och ser fram emot premiären i september.

  4. Och apropå bloggar så jag Svensk Bokhandel lyckats hitta ännu en bra gästbloggare. Nu bloggar Anna Frankl som är partner och litterär agent hos Nordin Agency. Hon har hitintills bloggat om tiden mellan bokmässan i London och den stundande LoveLetter Convention i Berlin, att svensk romance är det nya svarta, tiden efter romancemässan och avslutande reflektioner.

  5. På Bokmässan förra året hölls ett mycket intressant samtal om HBT i ungdomsboken. Deltar i samtalet gör Sara Lövestam och Sebastian Lönnlöv och Erik Titusson är samtalsledare.