söndag 13 mars 2016

Johannas topp 5: vecka 10

Så går en vecka från vårt liv och kommer aldrig åter. Inte meningen att vara deppig. Den här veckan har solen skinit flera gånger. Det är vår i luften och jag har för första gången på länge läst riktigt mycket, både böcker och artiklar. Det är söndag så här kommer sedvanligt min topplista:

  • Den här veckan har jag återupptäckt en favorit, Birdy. Hennes pianospel och röst är så fantastiska. Jag valde en av hennes tidiga låtar, som var covers på både kända och mindra kända låtar.
  • Förra veckan var jag som sagt och såg Den E Vi Dramaten och då uppträdde Maxida Märak. Så den här veckan vill jag tipsa er som missat tv-serien om henne och hennes syster Mimie som finns på SVTplay och heter Sápmi sisters. Vi får inte bara bekanta oss med dessa två coola systrar utan lär oss också mycket om dem samiska kulturen och traditionen samt om samers situation idag. Du kan se hela serien om fyra avsnitt genom att klicka här, länk.
  • I veckan kom antologin Sverige- en (o)besvarad kärlekshistoria. Den handlar om att vara kvinna som kommit till Sverige som invandrare men att nu vara så mycket mer än det. Jag vill verkligen läsa den och räknar med stor igenkänning trots att jag inte har invandrat utan är född i Sverige men ändå tas för invandrare ofta och vill ses som mer än mitt ursprung. Glädjande publicerade Dagens Nyheter ett utdrag ur boken i helgen. Texten är skriven av Elnaz Baghlanian (tillträdande litterär chef på Bokförlaget Atlas) och heter Åtta sorters kakor.


  • Jag och en kompis började att prata om spoken word och hur mycket vi gillar det. Efter att ha skickat länkar till ett gäng poeter som vi gillar upptäckte jag en tjej som heter Sara Kay. Jag lyssnade på ett gäng av hennes dikter men fastnade mest för hennes TEDtalk som heter If I should have a daughter... Hon framför en av sina dikter men pratar också om spoken word, vad det har inneburit i hennes liv och om feminism.
  • Svenska Dagbladet hade en så himla fin och bra intervju med Jessica Schiefauer för lite sen. Där pratar hon om sitt skrivande, om senaste boken När hundarna kommer och om filmatiseringen av sin andra bok Pojkarna. Jag har ju inte läst Pojkarna ännu (!!!) och är så glad för min ena bokcirkel ska läsa den och sen gå och se filmatiseringen ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.