tisdag 15 december 2015

Lucka 12: Julie Otsuka och Marilynne Robinson

De två författarsamtal i höst på Internationell Författarscen på Kulturhuset Stadsteatern som jag tyckte bäst om var de med Julie Otsuka och Marilynne Robinson. Dessa två författare hade jag kunnat sitta och lyssna på hur länge som helst. De är så kloka och välartikulerade, båda två väna och lugna och allt utom självupptagna trots att samtalen kretsar kring dem själva och deras skrivande. Julie Otsuka samtalade med Andreas Ekström och han var en bra samtalspartner som var lyhörd och intresserad, Marilynne Robinson å andra sidan samtalade med Per Svensson och han var inte lika klockren då han hade fullt upp med att tänka ut nästa fråga och inte fångade upp och ställde följdfrågor på det Marilynne sa vilket var synd för det fanns mycket mer att utveckla i det hon sa.

Julie Otsuka berättade om sina inrutade skrivritualer på samma fik i 20 år, hon lärde oss om postorderbrudar och om japaners historia i USA. Det märktes att stora delar av åhörarskaran läst och verkligen uppskattat hennes böcker. Alla var på tårna, lyssnade uppmärksammat och intresserat. Hon berättade att nästa bokprojekt handlar om att simma och ett exalterat sus gick genom salongen. Det här är dock en författare som tar god tid på sig att skriva så vi får nog vänta lite till.

Marilynne berättade om sitt liv som lärare och om hennes elever som gått vidare till att bli framgångsrika författare. Hennes böcker och något som intresserar henne är den kristna tron och det kristna samhällets värderingar och moral. Hon pratade om sin serie fristående delar och den mest aktuella Lila. Även här var det stor publik och det var knäpptyst och koncentrerat.

Båda författarna hade en redig signeringskö efter samtalet och jag är så glad att jag fick möjlighet både att tacka dem för samtalen, få bok signerad och även berömma Marilynne för hennes fina samtal med president Obama som The New York Reveiw of Books har publicerat både i tal och skrift.
Jag hoppas att dessa två samtal spelades in och förr eller senare dyker upp i den nystartade podcasten Författarscenen. Om ni inte redan har hittat till den kan jag verkligen rekommendera ett utforskande. Det finns flera intressanta samtal både från nutid och lite längre bak i historien. Perfekt lyssning i juletid sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.