måndag 18 maj 2015

Det här är tydligen världens bästa barnböcker

Idag publicerade SVT Kultur nyheten om att världens bästa barnböcker har utsetts. Det är brittiska litteraturkritikern Jane Ciabattari på BBC som fått i uppdrag att ta fram en lista på de bästa barnböckerna genom tiderna utgivna på engelska. Resultatet blev det här:

1. EB White – ”Fantastiska Wilbur” (1952)
2. CS Lewis – ”Häxan och lejonet” (1950)
3. Maurice Sendak – ”Till vildingarnas land” (1963)
4. Lewis Carroll – "Alice i Underlandet” (1865)
5. Louisa May Alcott – ”Unga kvinnor” (1868)
6. Antoine de Saint-Exupéry – ”Lilla prinsen” (1943)
7. AA Milne – ”Nalle Puh” (1926)
8. Roald Dahl – ”Kalle och chokladfabriken” (1964)
9. Ursula K Le Guin – ”Trollkarlen från Övärlden” (1968)
10. Madeleine L'Engle – ”Ett veck i tiden” (1962)
11. Laura Ingalls Wilder – ”Lilla huset på prärien” (1935)

Jag kan förstå att listan ser ut som den gör när hon har att förhålla sig till att det ska vara böcker utgivna på engelska. Men att rubriceringen hos SVT blir världens bästa, som om det anglosaxiska är världen. Min enda kommentar är suck. Suck för att det är sådant fokus på det anglosaxiska, europeiska och vita författarskapen jämt. Och suck för att det bara är gamla böcker som kom med på hennes lista. Jag hade gärna sett en lite mer blandad lista, både vad gäller var författaren kommer ifrån och när böckerna gavs ut. För kom igen det här kan väl inte bli sista ordet och den slutgiltiga listan över världens (just det världens) bästa barnböcker?!

8 kommentarer:

  1. Alltså oj. Herregud. Är mållös. Det här att den västerländska kulturen alltid ses som överlägsen alltså... Det är ju PINSAMT (inte för att jag själv är så bra på det heller, men jag gör inte anspråk på att visa upp något som är allmängiltigt heller). Och så, vadå, det har inte gjorts några böcker som platsar på topp tio efter -68?! Har vääääldigt svårt att tro det, speciellt med tanke på att förmodligen ingen av dessa klarar moderna krav på genus- och rasifieringsanalyser...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte varför det alltid ska bli så mycket nostalgi och bara väljas gamla böcker. De hänger liksom inte alltid med när det gäller tex. genus och rasism och då är det trist att de är de böcker som hyllas och lyfts upp.

      Radera
  2. Oj. Känner mig ungefär som Anna verkar känna sig. Jag funderar på hur många av de där böckerna som skulle gå hem hos barn idag. Och att kalla det "världens" bästa böcker var ju verkligen att ta i, det verkar ju inte ens vara grundtanken att listan skulle handla om det? Som tillägg till Annas tillägg om genusanalyser har väl själva synen på barn ändrats en hel del genom åren. Den grejen lär väl inte finnas med i denna åldrade lista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det verkar vara SVT som döpt om det hela till världens bästa böcker. Men i deras värld kanske det anglosaxiska/Europeiska är världen :-/

      Radera
  3. Fast ngra där tycker jag är fantastiskt bra och håller på alla sätt än idag som Alice, Kalle, Vildingarna, Unga kvinnor. 😊 Men bäst ever sånt man aldrig kanske ska säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst finns det de som håller än. Bara märkligt att det alltid är gamla klassiker som kommer med på liknande listor, att det ska vara så mycket nostalgi.

      Radera
  4. Jag förstår inte hur Lilla huset på prärien kunnat bli så stor heller...och var är Michael Ende på en sådan här västerländsk lista?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.