fredag 8 maj 2015

Bokfrukost hos Rabèn & Sjögren

Bilderna är tagna av och tillhör mig Sincerely Johanna
Igår var jag på vårens sista bokfrukost hos Rabén & Sjögren. Det gick att liknas vid ett uppsamlingsheat med blandad kompott av böcker. Det var som vanligt sex författare med och vi fick bilderbok, faktabok, antologier, kokbok och ungdomsböcker presenterade för oss.

Först ut var Ulf Stark som tillsammans med Eva Eriksson är aktuell med boken Sommar i Stora Skogen. Det är en uppföljare till Jul i Stora Skogen. Ulf beskrev boken som en blandning mellan Viktor Rydberg och Shakespeare. Boken tar upp teman som kärlek, tankar om döden och vänskap. Och det finns en så fin bröllopsscen som Ulf läste högt för oss som säger: "Lovar ni att ha roligt ihop och att trösta varandra när ni blir ledsna?" Så enkla och fina löften, jag tycker att det summerar väldigt fint vad ett äktenskap kan gå ut på. Ulf lyfte upp minskningen gällande föräldrar som läser högt för sina barn och hur han tycker att det är en av de finaste stunderna en förälder kan ha med sitt barn. Det blev så fint då när Ulf läste för oss, jag som vuxen kunde nästan sakna det här när mamma läste högt för mig.

Anna Ribbing och Mia Nilsson är aktuella med Engelska bildordboken. Det är deras tredje ABC-bok tillsammans. Den här gången är det engelska ord som får förklaringar genom illustrationer och de står Mia Nilsson för och Anna Ribbing står för texten. Anna lyfte hur svårt det var att göra urvalet av vilka ord som skulle komma med i boken. Och Mia fick i uppdrag att illustrera så som orden låter. Ett exempel var ladybird (nyckelpiga) som var illustrerad som en fågel i kvinnokläder, lady och bird.

Förläggaren Sofia Hahr presenterade de två antologier som kommit från tryck bara dagen innan. De handlar om livet i och utanför skolan och heter Bara för dig på Lågstadiet och Bara för dig på Mellanstadiet. I dessa två antologier har namnkunniga barn- och ungdomsförfattare/illustratörer skildrat livet i skolan. Boken om lågstadiet har 13 bidrag och är även illustrerad och den om mellanstadiet har 12 bidrag utan några illustrationer. Bidragen tar upp alla möjliga teman, allt ifrån kärlek, döden, uppbrott och önskan om att få ett husdjur. I höst kommer det även att finnas diskussionsfrågor till alla bidrag gratis för nedladdning på förlagets hemsida. Frågorna är skapade av lärare och vänder sig till andrar lärare som vill diskutera böckerna med sina elever. Jag vill läsa båda böckerna så fort det bara går trots att det var länge sedan jag själv gick i både låg- och mellanstadiet.

Energiknippet nummer ett Smilla Luuk berättade om sin nya bok som den här gången är en kokbok. Den heter Smilla lagar glutenfritt och till skillnad från den förra som fokuserade på bakning handlar den här om mat. Smilla fick inspiration till sin blogg Glutenfritt liv när hon såg filmen Julie & Julia och det förstår jag, jag vill också alltid starta ett projekt när jag ser den filmen. Det var tack vare sin blogg som hon fick ge ut sin första bakbok och bland de unga med celiaki är hon en stor idol och förebild.

Moa Eriksson Sandberg är aktuell med boken Paris, Lola & jag och det är en bok för 12-13 åringar. Moa testar ett lite nytt formspråk i form av ett mer poetiskt och avskalat språk som hon tyckte var både spännande och blev nöjd med. Hon gillar att skildra livet mellan barn och inträdet i vuxenvärlden och den här berättelsen bygger delvis på hennes egna erfarenheter av att som 12 åring åka till Paris. Boken har illustreringar och de liksom omslaget är gjorda av Moas man Erik Sandberg. Jag kan tänka mig att det uppstår ett akut sug efter att åka till Paris efter att både ha läst boken och tittat på bilderna i den.

Sist ut var Lina Stoltz som är aktuell med sin sjunde och tjockaste bok Du föll och jag för dig. Lina berättade att hon har jobbat så länge på den här boken att den redaktör som först fick se den har gått i pension sedan några år. Vissa saker är kanske värda att få ta sig sin lilla tid. Det är en kärleksberättelse och den strulige killen Jakob har en verklig förlaga i en av Linas tidigare elever. Hon behövde veta mer om droger och då kontaktade hon den här eleven och hand gick med på att berätta mer för henne. Nu sitter han på anstalt för rätt grova brott men han har fått läsa boken och han kunde se vissa likheter mellan sig själv och den fiktive killen. En sak var ett ärr på handen som både den tidigare eleven och Jakob har. Lina berättade att hon inte kan veta riktigt om det var en omedveten handling eller inte att ge Jakob i boken samma typ av ärr som eleven. Lina berättade även att de partier i boken som hon var mest nöjd med, speciellt kärleksscener, strök hennes redaktör med kommentaren to much. Nu är Lina glad att det ströks men då var det mindre kul att se sina scener krympas. Jag är otroligt sugen på att läsa boken och så snart jag får tid ska jag läsa den.

Ett stort plus var dels de nya större kopparna vi fick kaffe/te i, de innan var så små att de mest var en hutt medan de här var en mer vanlig storlek på, och dels att jag fick träffa flera fina bokbloggare och andra bokrelaterade personer. Vi fick dessutom katalogen med höstens utgivning med oss hem och jisses vad mycket bra de kommer att ge ut. Jag kommer att blogga mer om detta i början av juni när den stora höstkatalogen kommer från Svensk Bokhandel. Men ni som inte kan vänta kan läsa katalogen från förlaget själva här, länk.

4 kommentarer:

 1. Nu kan jag känna att redaktören gjordw lite fel när hen strök scenerna - för för mig fölm Du föll och jag för dig ganska platt, den blev aldrig riktigt ... häftig. Synd såmt där, men inte mycket att göra åt det :/
  Paris, Lola och jag verkar väldigt bra! Roligt att höra mer om den :)
  Och de där lågstadie- och mellanstadieböckerna tror jag kan vara en riktigt bra satsning ... skulle gärna kika i bägge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli intressant om jag håller med dig eller redaktören efter min läsning av boken :-)
   Jag är också sugen på Moas bok och på hennes nya formspråk. Jag hoppas få läsa antologierna mycket snart.

   Radera
 2. Trevligt att ses igår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det verkligen! Hoppas att vi ses snart igen och hinner prata mer.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.