måndag 20 april 2015

Nyheter och program hos Svenska Barnboksinstitutet i vår

Foto av: Pawel Flato
Det händer lite saker hos Svenska Barnboksinstitutet. Dels har institutet fått en ny styrelseordförande. Hon heter Kristina Rennerstedt och hon kommer nu senast från uppdraget som kulturråd i Washington. Kristina säger så här om det nya uppdraget:
- Sverige utmärker sig i världen med sitt stora och varierade utbud av litteratur för barn och unga. Det rimmar väl med vår tradition att se barn som egna individer med rätt att utveckla både sin fantasi och självständighet. I dessa strävanden är barns rätt till litteratur och läsning nödvändig. Och det är med stor glädje som jag tar mig an uppdraget att vara ordförande för Sbi. (från pressmeddelandet)
Och dels är det flera spännande programpunkter i en nära framtid. Det första är redan nu på  onsdag då det handlar om läsfrämjande projekt. Läsrörelsen och Bokhunden och Astrid Lindgren kommer att presenteras. Det hela pågår mellan kl 18.00-19.45 det är gratis och utan föranmälan. Programpunkten äger rum inom ramen för serien Tema barns läsning som Svenska Barnboksinstitutet har. Du kan läsa mer om kvällen här, länk.

Den 5 maj anordnas en halvdag om barn- och ungdomsserier. Tiden är mellan 13.00-17.00, fri entré och det är ingen förhandsanmäla. Dagen kommer att filmas och läggas ut på webben i efterhand. Så här ser programmet ut:
Program•13.00–13.15    IntroduktionÅsa Warnqvist, Svenska barnboksinstitutet
•13.15–14.15    Är serier läsfrämjande?Presentationer av serieforskarna Fredrik Strömberg (Malmö högskola) och Lars Wallner (Linköpings universitet)
•14.15–15.00    Läsfrämjande satsningar: projektet Serier i undervisningen
Johan Unenge, författare och serietecknare, samtalar med Jonas Lidheimer, projektledare på Egmont, Melinda Galaczy, svensklärare, och Piroska Bakran, mediepedagog och skolbibliotekarie
•15.00–15.30    Paus•15.30–16.15    Serieskapare samtalar
Fredrik Strömberg samtalar med serietecknarna Natalia Batista, Joakim Gunnarsson och Lena Furberg
•16.15–17.00     Branschsatsningar på serierOla Hellsten, Serieteket, samtalar med Josefin Svenske (Kolik/Rabén & Sjögren), Lisa Wibom (Wibom Books) och Lukas Björkman (Kamratposten)
Den 11 maj är det fokus på vad barn läser egentligen. Då medverkar en utgivningschef, en bibliotekspedagog, en bokhandlare och en skolbibliotekarie för att samtala om vad barn och unga faktiskt läser. Även denna kväll har fri entré och pågår mellan 18.00-19.30. Läs mer här, länk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar