fredag 30 januari 2015

#Boken2015

På eftermiddagen igår var jag tillsammans med vad som kändes som hela Förlagssverige på ABF och seminariet som Förläggareföreningen tillsammans med Bokhandlareföreningen anordnade som handlade om Bokbranschen 2015, marknaden, trender och analyser. Det var en otroligt givande eftermiddag och jag är så glad att jag som bloggare fick vara med och lyssna. Bok- och förlagsbranschen är något som intresserar mig otroligt mycket. Det är inte bara det att jag sorterar mina böcker hemma i bokhyllorna efter förlag istället för storleks- eller bokstavsordning utan jag är väldigt intresserad av hur branschen är konstruerad, fungerar, dess villkor och förmåga att förändra samhället.

Utgångspunkten för seminariet var rapporten som släpptes samma dag som heter just Boken 2015- marknaden, trender och analyser. Det är en rapport som handlar om bokförsäljningen, analyser av marknaden i sig och i stort samt vilka trender som går att utläsa. Du kan läsa rapporten i sin helhet genom att klicka här. Samma dag kom siffror om att julhandeln räddade bokhandeln förra året, att Akademibokhandeln gick med vinst för första gången på flera år och det som ökade mest var barn- och ungdomsböckerna när det gäller försäljningen förra året. Till min förvåning fick vi veta att den fysiska bokhandelns försäljning går upp medan internetbokhandeln går ner. Jag trodde att det var internetbokhandlarna för hela slanten numera, men gläds över att så inte är fallet, heja de fysiska boklådorna. Jag som vurmar mest för böcker för tonåringarna och de unga vuxna fick se glädjande siffror på att böcker för dem går upp i försäljning. Jag hoppas innerligt att förlagen ser det och därmed satsar stort och börjar ge ut mer böcker för även de äldre barnen och inte bara bilderböcker och för segmentet 9-12 år. Mer ungdomsböcker/YA till folket!!!
Vi fick höra Jonas Arnberg från Svensk Handel tala om försäljning, lönsamhet, lågprishets, e-handeln och reor. Trots att försäljningen går upp så ökar inte lönsamheten vilket kan kopplas samman med de låga priser som numera pressas fram som jag förstod det. Det var väldigt intressant när Jonas tog upp att det nästan alltid är reor i butikerna (både fysiska och e-handeln) numera och han lyfte att det måste gå att locka in kunderna till butikerna utan rea. Lars Winkler gjorde omvärldsanalys och visade oss exempel på hur bokhandeln ser ut i Norge och England. Det var upplyftande och jag fick en stor längtan efter London i allmänhet men framför allt boklådorna där. För som Lasse lyfte fram så är de på exempelvis Waterstone's i London otroligt duktiga på skyltning och då inte av bästsäljarna som här i Sverige. De skyltar med det oväntade och från backlisten (äldre titlar), vilket leder till oväntade köp utan att för den skull vara impulsköp.  Det är bara det att kunderna får hjälp att hitta bland utbudet.

Det här med backlist och en boks livslängd var något som sedan togs upp i paneldiskussionen. Jag tycker att det är så synd att en bok tycks leva i ca 3 månader numera. Detta samtidigt som det ges ut så otroligt mycket böcker och trycket om uppmärksamhet för titlarna är hårt. En bok kan hamna i skuggan oförtjänt för att det är ett surr kring någon/några andra titlar precis då och den får inte lika stor spridning och uppmärksamhet som den förtjänar. Sen kan den ses som gammal skåpmat fast den bara är kanske ett halvår gammal och då har alla redan gått vidare till något annat, något nytt. Jag tänker mycket på detta när det gäller recensionsexemplar och hur dåligt samvete jag får om jag inte hunnit läsa och blogga om ett rec.ex till recensionsdatum. Jag tänker att förlaget vill ha så mycket buzz som möjligt då kring boken. Samtidigt som jag kan önska att om en bok recenseras säg ett halvår efter att den kommer ut kan börja leva i dagsljuset igen och att böcker kan få längre livslängd än några futtiga månader på så sätt. Det är inget fel på en bok bara för att den kom för fem månader sedan och inte igår. Jag förstår ju att min lilla blogg inte kan leda till att det börjar snackas om en bok och den får nytt liv så jag ska kanske bara rätta in mig i ledet och hålla mig till recensionsdatumet.

Det var som sagt en mycket lärorik eftermiddag med många nya insikter och jag är så glad att jag fick vara med på ett hörn. Det var också intressant att se vilka det är som jobbar på förlagen (majoriteten är vita om inte uteslutande och om deltagarna där är representativa för helheten), vilka det var som fick komma till tals (huvudtalarna var alla utom en medelålders män, kvinnorna fick komma in på slutet i paneldiskussionen men inte som enskilda talare) och vilken syn på framtiden de har. Bokbranschen har väl haft kris synonymt med sig en längre tid nu? Men jag tycker mig skönja en optimism inte minst efter idag. Och det känns välkommet för detta är till viss del företag vilka som helst men det är dels företag med ett enormt samhällsansvar som kan både fostra, vidga vyerna och lära människor nya saker.

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg! Roligt att du var där, måste ha varit intressant att lyssna på.

    SvaraRadera
  2. Det var väldigt intressant seminarium. Roligt att du gillade inlägget.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.