tisdag 9 april 2013

Release me: Kamp och försoning

I onsdags förra veckan var jag om min kompis och tillika kulturkoftskompanjon Rebecca på Kulturhuset i Stockholms och deras nya satsning, Release me. Temat för kvällen var kamp och försoning. Det var en helt fantastisk kväll med intressanta samtal, otroliga författaruppläsningar, härlig stämning och ännu fler fina adjektiv. Vi satt kring små bord med levande ljus och till det tog Rebecca och jag ett glas vin och sedan var det bara att luta sig tillbaka och njuta.

Kvällen började med ett samtal mellan moderatorerna Jenny Lindh och Oscar Ekström och författarna Valle Wigers (God natt,oktober) och Sven Olov Karlsson (Porslinsfasaderna). De fick beskriva sina böcker och sedan handlade samtalet om hur de förhöll sig (böckerna alltså) till temat för kvällen kamp och försoning. Det som var intressant här var vad många beröringspunkter de båda författarnas böcker hade.

Efter pausen läste Karin Ström lite ur sin novell Stamtavla. Den läste jag som en del i min julkalender i december. 

Det sista samtalet var det mellan Jenny, Oskar och författarna Annakarin Thornburn (Jag biter i apelsiner) och Caroline Hainer (Inte helt hundra). Även här presenterades böckerna för att sedan övergå till ett samtal om att lämna och bli lämnad samt typen av bok som heter relationsroman och begreppet tvåsamhet och viken roll den spelade i böckerna.

+ Det som var bra med kvällen var variationerna i samtal och högläsning. En annan bra sak var att samtalen fick ta tid och det kändes inte stressat eller som om de klämt in för mycket i körschemat. Författarna fick tid att både tänka efter innan de svara på frågorna men även att de kunde utveckla sina resonemang.Att författarna själva fick läsa ur sina böcker gjorde att jag ville läsa alla de jag inte redan läst.

- Det som var mindre bra var att alla böcker som det pratades om avslöjades det viktiga detaljer ur (spoilers) vilket gjorde att både jag och Rebecca kände att det nästan var ett krav att ha läst böckerna innan för att inte få en förstörd framtida läsning.

Jag kommer garanterat att gå på vårens sista event i serien som går under namnet Release me: Död och liv den 2 maj kl 19.00-21.30. Om ni vill läsa mer om kvällen så har det bloggats om den på Besökarna-bloggen (en blogg av besökare till Kulturhuset). Extra kul var det att förlagen Gilla böcker, Novellix och X Publishing var på plats och att jag kunde hälsa på dem. (De andra förlagen som hade författare närvarande var också där men dem känner jag inte).

2 kommentarer:

  1. Åh vad kul att ta del av lite kulturevenemang. Jag måste verkligen bli bättre på det :) . Kram Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns säkert många fina evenemang även i Eskilstuna så du kan gå på lite kulturevenemang. :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.