tisdag 2 oktober 2012

Litteraturutredningen

Under Bokmässan redogjordes resultatet av Litteraturutredningen. Det jag fastnade främst för var att ungas läsförmåga sjunker, att det går att avläsa våra sociala skillnader i vårt läsande och vilka konsekvenser detta kan komma att få.
–"Sverige har varit en ledande nation när det gäller läsförståelse, men så är det inte längre. Vi halkar efter många länder i EU och OECD. Så får det inte vara! En sämre läsförmåga påverkar det abstrakta tänkandet och många skolämnen blir lidande. Vi måste vända den negativa trenden, sade Martin Ingvar och alla nickade bifall.
Utredningen visar att läsvanorna för befolkningen som helhet är stabila, men att det finns stora skillnader mellan olika grupper. Flickor läser mer än pojkar, kvinnor betydligt mer än män och högutbildade mer än lågutbildade. De ungas läsförmåga har minskat påtagligt under en lång följd av år." - www.kulturradet.se
Kulturnytt i Sveriges Radio P1 rapporterade även de om utredningen och där återgav de utredningens ordförande Tomas Lidmans resonemang om vikten av skolbibliotekarier och hur dessa skulle kunna vara en del av ett läslyft. Även Kulturnyheterna i SVT rapporterar om utredningen och läslyftet som ska rädda "förlorad generation". Anna på och dagarna går... tipsade om ett inslag där hon själv, Bokmania och Lyrans Noblesser talar om läsning och unga som jag tyckte var väldigt bra och intressant. Jag tänker att det här kan kopplas samman med läsambassadören som finns och heter Johan Unege som Boktjuven skriver mer om här.
                                                                    Lyssna: Barn och läsning   
För mig är det extremt svårt att tänka på min barndom utan böcker. Mina föräldrar har alltid läst mycket och introducerade mig och min lillasyster för böcker när vi var riktigt små. Det var godnattsaga, läsande på förskolan och barnprogram som handlade om böcker, besök på biblioteket och medlemskap i barnboksklubbar. Jag tyckte ibland som liten att nu mamma räcker det med böcker, jag ville inte ha fler men nu som vuxen är jag otroligt tacksam för att hon visade mig till böckernas värld. Tack vare böcker har jag fått ett rikt språk från unga år, upplevt världar långt utanför den lilla hemby där jag växte upp, lärt känna kompisar om så imaginära som jag fortfarande kan tänka på, och det har gett mig en förståelse för andra människor och sätt att leva sina liv och andra erfarenheter än mina egna. Tanken på att växa upp utan böcker känns svindlande och är det något jag inte kan leva utan så är det böcker. Jag önskar att alla barn och unga oavsett var de växer upp får möjligheten att botanisera bland böcker, bli lästa för, får drömma sig bort till en annan värld, samtala om det de läser och vidga sina vyer med böckernas hjälp.

6 kommentarer:

  1. Spännande att läsa dina tankar. Det är en viktig utredning. Nu gäller det att göra ngt bra. Jag var den i inslaget som tipsade om IT som lässtöd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ändrat i texten nu så det står er alla tre. Förlåt att jag missade det.

      Radera
    2. Lugnt! Det var inte menat att vara petig. Kul att du hörde inslaget och skriver om det här.

      Radera
  2. Håller med dig om läsningen - skulle inte vilja byta ut min läsning mot något! Tycker det är riktigt synd att färre ungdomar läser. Visst, film och TV i all ära, men läsning är något annat. Det kräver en annan koncentration och jag tror också man lär sig massor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det går så bra att komplettera de olika, både läsa en bok och sen se filmen etc. Att kunna läsa och allt som läsningen kan ge är ovärderligt.

      Radera
  3. Det känns jättetråkigt att det är så här och jag jobbar dagligen med att vända trenden :-) Just nu är jag jätteglad över att jag har ett gäng sexor och sjuor som flitigt lånar böcker ur vårt bokrum på jobbet.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.