lördag 5 november 2016

Monstret i natten

Bilden har jag lånat från rabensjogren.se
Det var när jag såg illustrationerna och omslaget till Monstret i natten av Mats Strandberg som jag blev riktigt sugen på att läsa boken. Skräck är ju annars inte min kopp te direkt. Illustrationerna står Sofia Falkenhem för och hon har gjort ett fantastiskt jobb. Flera av bilderna skulle jag vilja rama in och jag kunde sitta och titta på vissa uppslag länge för att ta in alla smarta detaljer. Jag läste boken efter att jag hade varit på en bokfrukostRabén & Sjögren där Mats och Sofia var med och pratat om boken. De nämnde båda två sin kärlek till skräcken och gav diverse exempel som även finns med som ledtrådar och fina detaljer i boken. Jag säger inte vilka de är utan tycker att ni ska läsa boken och själva försöka hitta dem.

Förutom de snygga illustrationerna är Monstret i natten en himla fin kapitelbok textmässigt för mellanåldern, 6-9 år. Vi får följa Frank som precis fyllt nio år och har kalas hemma i trädgården som inga jämnåriga kommer på. Frank har inga kompisar men han har sina böcker, granntanten Alice och hennes hund Uffe. Det är Alice och Uffe plus mamma, pappa och lillebror som utgör skaran på kalaset. Det där ödesmättade kalaset som förändrar allt. För under kalaset inleds förändringen när Frank blir ett monster.

Mats Strandberg har skrivit en historia om en pojke som visar oss läsare hur det är att ha en hemlighet, hur det är att inte passa in men att också hitta sitt gäng, om hur vänskap över generationsgränserna kan se ut och om att hitta sig själv. Det är en tät berättelse som det inte går att lägga ifrån sig fören den är utläst och då ville jag genast läsa om den. Monstret i natten är både sorglig, hoppfull och spännande samt läskig på ett sätt som till och med jag klarar av.

De mellanåldersböcker jag har läst på senaste tiden har alla tre handlat om just ensamma pojkar som försöker hitta sin väg, finna sig själva i en omvärld som just förändrats i grunden för dem. Jag tyckte hemskt mycket om Jan i Jan Svensson av Johanna Lindbäck, Noel i Noel och den magiska önskelistan och jag tycket om Frank i den här boken. De slår alla an något hos mig och jag har tänkt mycket på dem sen jag läste dem i somras. Medan de två förstnämnda är fristående böcker utan uppföljare kan jag glädjande nog hänga mer med Frank. I september kom del två om Frank och den heter Monstret på cirkusen och den måste jag ta och läsa snart. För jag vill verkligen veta vad som händer med Frank och fortsätta att titta på Sofias fantastiska illustrationer. I april nästa år kommer den tredje delen Monstret och människorna och ni vet den som väntar på något gott...

4 kommentarer:

 1. En underbar bok! Som bibliotekarie älskade jag förstås porträttet av bibliotekarien i boken ;) Längtar efter nästa del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev så glad jag fick andra delen med posten igår, ska nog läsa den i helgen.

   Radera
 2. Läste Monstret i natten nyligen och gillar den verkligen! Monstret på cirkusen är minst lika bra! Ser framemot nästa del!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den bra? Jag längtar också efter nästa del, som lyckosamt kom med posten igår.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.