söndag 6 november 2016

Barn- och ungdomslitteratur i tidningar och digitala kanaler

Barn- och ungdomslitteraturen är nästan som på undantagstillstånd inom litteraturbevakningen i Sverige. Det ges ut massor med barn- och ungdomsböcker varje år, det är de böcker som lånas ut mest på bibliotek och säljs mest av bokhandeln. Politiker och andra viktiga personer pratar om att det är viktigt att barn- och unga läser, PISA-rapporter visar att läsförmågan och läsförståelsen hos barn och unga har gått ner. Ändå negligerar media och de som bevakar, skriver om litteratur och intervjuar författare barn- och ungdomsboksförfattarna och deras verk. Varje år och säsong konstaterar många av oss att Babel i SVT inte har med barn- och ungdomsboksförfattare. Dagens Nyheter har en sida på lördagar (i bästa fall) men den är ofta full med stora reklamrutor och det är två böcker som kan komma att recenseras. Jag lyfter DN för att det är den morgontidning som jag själv läser och prenumererar på. Hur det ser ut i andra tidningar vet jag inte med säkerhet men av det jag hört i diskussioner är att det inte är mycket bättre på andra håll. Om du inte håller med lämna gärna en kommentar så jag kan bli bättre insatt. När de nominerade till Augustpriset varje år tillkännages är det mer regel än undantag att barn- och ungdomsbokskategorin inte kommer med i inslagen. Detta uppmärksammade bokförlaget URAX i ett öppet brev till Kulturnyheterna och SVT på sin Facebooksida.

Men det finns ljus i mörkret och för den som bara letar finns det flera ställen där det skrivs, recenseras och intervjuas om barn- och ungdomslitteratur. Jag tänkte dela med mig av några av mina favoriter från tidningar och andra digitala kanaler. Jag kommer inte gå in på alla de fina bloggar som fokuserar på barn- och ungdomslitteratur i detta inlägg det får bli en annan gång.

Poddarna har blivit en uppstickare i kanaler att få ut saker i. Än slår de inte traditionell radio eller TV men det växer som kanal. Jag har tre tips på poddar där det pratas om barn- och ungdomsböcker.
  • Bladen Brinner
    Givetvis kommer den nystartade podden av och med Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck med. Det är också en podcast som är bekostad av de som tar barn- och ungdomslitteratur på allvar, nämligen några av landets största barn- och ungdomsboksförlag samt privatpersoner och företag som ur egen ficka backat podcasten. Varannan torsdag släpps ett avsnitt och än så länge är två säsonger av podden säkrade.
  • Barnens bokpodDetta är en nystartad podcast i samarbete mellan Barnens Bokklubb, House of stories och Junibacken. Till skillnad från Bladen Brinner är detta en podd som riktar sig direkt till barnen. Tänkt målgrupp är barn mellan fem och tio år och den fokuserar på högläsning för barn  poddformat. 
  • Bakom BokenBarn- och ungdomsboksförlaget Rabén & Sjögren har sedan ett år tillbaka en podcast tillsammans med vuxenboksförlaget Norstedts som heter Bakom Boken. I den intervjuas deras egna aktuella författare om sina böcker, skrivprocesser och annat skoj. Under Bokmässan i september nylanserade de podden och den fick nu även en fast programledare nämligen Daniel Sjölin. Så varje avsnitt är inte en barn- eller ungdomsboksförfattare men hälften av gångerna är det det.
  • Läs för livetKulturrådets Läsambassadör, numera Anne-Marie Körling gör en podcast där olika personer, inte bara författare, bjuds in för att prata om läsning. Tyvärr är det inte som när Johanna Lindbäck var ambassadör att det kommer ett avsnitt i månaden, de kommer mer sällan nu men det är fortfarande värt att lyssna på. 
Två radioprogram som behandlar barnböcker främst är Barnradions romanpris och Barnens kultur. De är tyvärr inte stående program utan släpps á fem avsnitt i stötet det enda en gång om året och det andra har sänts i två omgångar med fem nya avsnitt per gång. Jag kan även rekommendera den nystartade YouTube-kanalen som podcasten En förbannad podd har där de så här långt har pratat och tipsat en hel del om barn- och ungdomsböcker. I höst är de även ambassadörer för Augustpriset och barn- och ungdomskategorin så det kommer ännu fler vloggar på temat från dem.

På SVT och Barnkanalen går Bokslukarna som likt Barnens Bokpod är ett litteraturprogram som vänder sig direkt till barn och unga. Hanna Höglund skrev i Expressen om detta program och att det glömmer bort barnen. Känns lite som att de skjuter bredvid målet där. Jag har själv aldrig sett programmet (skäms på mig men har haft för mycket annat) så jag har ingen åsikt i frågan.

I tidningsvärlden då hur ser det ut där? Glädjande nog medverkar Bladen Brinner-duon, Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo, numera i Vi Läser där de tipsar om, recenserar barn- och ungdomsböcker och intervjuar författare. Detta gjorde mig så glad att jag tecknade en ny prenumeration på tidningen efter ett uppehåll. I ETC gjorde Clara Kron ett reportage om kvinnliga ungdomsboksförfattare (som en reaktion på att det läses så mycket böcker av män i skolorna) och passade även på att tipsa om tio ungdomsböcker. Det vore skoj om det kunde bli ett stående inslag med hennes boktips i ETC.

Jag avslutar detta inlägg med två tips på textbaserade plattformar med i digital form.
  • Svenska Barnboksakademin
    Akademins ledamöter skriver varje vecka krönikor på ett rullande schema. Där tar de upp aktuella och relevanta frågor om barn- och ungdomsböcker. Akademins uppdrag är att främja god litteratur och verka opinionsbildande. Det vore roligt om dessa krönikor kunde ta sig utanför den innersta och smala kretsen av de redan invigda och frälsa barn- och ungdomsboksälskarna för det skrivs mycket intressant och tänkvärt. Jag upplever att de som delar dessa krönikor i sociala medier är just personer inom denna krets, men jag kan ha fel vilket jag hoppas.
  • Susanne Trydals nyhetsbrev
    Susanne är försäljningschef på Bonnier Carlsen och författare till trilogin om Hallahem. Det går att prenumerar på dessa nyhetsbrev som förvisso innehåller en hel del tips på titlar utgivna av Bonnierförlagen men det är också intressanta tankar och funderingar om läsning och då främst barns läsning. 

Har du tips på andra ställen där skrivs och pratas om barn- och ungdomslitteratur får du hemskt gärna tipsa i kommentarsfältet! 

2 kommentarer:

  1. vilken bra genomgång! tack för detta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillade den och skoj att du tittade in här på bloggen!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.