söndag 3 januari 2016

Kulturvåren 2016: böcker

Innan jul kom så äntligen katalogen med vårens böcker från Svensk Bokhandel hem i min brevlåda. Högtidligt om alltid läste jag, gjorde kryss och satte flärpar på de böcker som jag vill läsa. Det är ett av de finaste omslag den här gången och numera slipper jag vända katalogen upp och ner för att komma till barn- och ungdomsböckerna. Jag vill passa på att tipsa om ett utmärkt och väldigt intressant reportage som finns både i katalogen och att läsa på webben, det heter den Den vita barnboken och är skriven av Klas Ekman. Det var inte supermånga böcker jag blev sugen på men tur är kanske det för jag har en hel drös kvar från i hösts som jag inte hann med. Så här ser i alla fall laguppställningen ut.
Lavender Lit
Det här är den sista säsongen som Sofia Ejheden (grundaren av imprintet) är förläggare för aktuell utgivning. Från och med januari jobbar hon på Printz Publishing. Men vilka två spännande böcker hon såg till att Lavender ger ut i vår. Jag vill som vanligt läsa allt det ger ut och i vår är inget undantag. Dumplin' av Julie Murpy handlar om kroppsnormer och Om jag var din tjej av Meredith Russo handlar om att vara transperson. Nu är det en lång väntan till april och maj när böckerna ges ut. 
B. Wahlströms 
Christina Lindström är tillbaka med en ny ungdomsbok och det är skoj för jag gillade verkligen hennes debut Hälsningar från havets botten. Den här heter Jack och kommer i april.

Lilla Piratförlaget
David Wiberg är tillbaka och den här gången med boken Vi ses i mörkret. Det ska bli spännande och läsa och jag som har kvar att läsa Dagboksanteckningar från ett källarhål (såg den dock som föreställning) har dubbelt upp av läsning i vår. 
Rabén & Sjögren
Inte mindre än två debutanter är det som jag är mest sugen på att läsa från det här förlaget. Det är inte ofta som det brukar vara två debutanter. M varken mer eller mindre är skriven av Petra Backström och Jag lever tror jag är skriven av Christine Lundgren. Och en fågel har viskat i mitt öra att det blir mer av den varan senare i år. Heja Rabén!
Kolik
En given present till alla småbarnsföräldrar jag känner blir Hej hej vardag av Louise Winblad. Och till mig själv blir det Lilla Berlin #5 av Ellen Ekman.
Bokförlaget Atlas
Elin Grelsson Almestad är aktuell med sin andra bok, Hundarna på huvudgatan och den handlar om tro, den politiska och den kristna och om när verkligheten kommer ikapp och dessa två världar ska mötas. Maria Ramenehill ger ut Ett transfeministsiskt manifest och det är en bok som passar in under spaningen böcker om att vara en transperson som vi kommer se på flera förlag i vår.

Weyler
En annan spaning jag gjort är den med böcker om familjelivet och om kanske okonventionella familjekonstellationer. Josefin Olevik ger ut Den befriande familjen som handlar om att skaffa barn som ensamstående genom spermadonation men även om att vara den som är själva donatorn.
Ordfront och Galago
Fiskarmännen av Chigozie Obioma var med på kortlistan till Man Booker-priset förra året och han kommer till Sverige i vår. Landsman med idolen Chimamanda Ngozi Adichie. Hos Galago är jag sugen på ett album om adoption, Palimpsest av Lisa Wool-Rim.
Massolit
Peo Bengtsson är aktuell med sin tredje bok, Vara Frank som är en relationsroman med en liten tvist. Och relationsromaner är ju Peos paradgren så den här är säkerligen bra. Kate Atkinson skriver i En gud i spillror om brodern till huvudpersonen i Liv efter liv. Den boken blev ju aldrig läst förra året trots att jag var så pepp på den. Det tänkte jag råda bot på genom att ha den som samläsningsbok här på bloggen i vår. Under fyra lördagar läser vi en fjärdedel och så diskuterar vi läsningen på våra bloggar eller i kommentarsfältet här på min blogg, mer info kommer i februari.
Natur & Kultur
Besöka sina rötter, ge igen och om politisk kamp det beskriver de tre böcker som jag vill läsa från NoK i vår. Caroline Hainer ger ut Åsneprinsen, Elin Cullberg ger ut Gudarna och Martin Gelin skriver om USA nästa president (det får vi i alla fall hoppas) Hillary Clinton i Den längsta kampen.
Albert Bonniers Förlag och Wahlström & Widstrand
En författare jag hört mycket gott om på Twitter är Meg Wolitzer, då främst för hennes ung vuxenlitteratur men i vår är hon aktuell med Hustrun som är en vuxenbok. Två samhällsaktuella böcker är Sverige- en (o)besvarad kärlekshistoria av Lejla Hastor och Nivin Yosef (redaktörer) och Varje dag är en vårdskandal av Sebastian Lönnlöv. Den första om det inte allt för okomplicerade förhållandet till sitt nya hemland som första generationens invandrare kan känna. Och den andra om förhållandet i äldrevården och hur mediestormar kan komma och gå med vårdskandalerna består och fortsätter att pågå.

Vad är du sugen på att läsa i vår?

2 kommentarer:

  1. Jag blev väldigt glad och nyfiken när jag såg att Lavender lit ger ut en bok med en ung transperson, verkar väldigt spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är väldigt pepp på den boken, ett ämne som det inte ges ut böcker om allt för ofta.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.