söndag 3 januari 2016

Kulturvåren 2016: teater

Vi skriver numera 2016 och det är dags att kicka igång det här kulturåret med kulturvåren 2016. Jag är väldigt peppad på all ny kultur som det här året har att erbjuda. Först ut är teatern och de föreställningar som jag är sugen på att se i vår. När det gäller Kulturhuset Stadsteatern så nämner jag igen att det från och med imorgon (4 januari) är min arbetsplats men det här är föreställningar jag hade tänkt se oavsett (det kommer att gälla annat som jag tipsar om i huset i kommande inlägg).
 Bilderna har jag lånat från dramaten.se Fotograf: Sören Vilks
Dramaten
De senaste åren har jag varit mycket mer på Dramaten än Stadsteatern, förr om åren var det precis tvärtom. I vår är det ett gäng föreställningar jag vill se men det är fler på Stadsteatern denna gång. Jag återvänder min vana trogen numera för att lyssna på spoken word. Utöver det vill jag även rekommendera Dramatens bokcirkel, deras introduktioner och så programmet på Dramaten&.
Bilderna har jag lånat från riksteatern.se Fotograf: Urban Jörén (bild 1 och 3) och Sophie (bild 2) 
Riksteatern
Hos Riksteatern i vår vill jag se flera föreställningar som visar det sig på något sätt handlar om att vara utanför, att hitta sin identitet och att ses som den andre. Det är tre föreställningar med fingret på pulsen av frågor som är aktuella idag, rasism/nazism, tillhörighet, migration och om att hitta sin identitet mitt i detta. 
Jag såg en läsning av den här föreställningen fast på engelska på Riksteatern för lite mer än ett år sedan. Det var så mäktigt att se en föreställning men nästan uteslutande svarta skådisar på scen. Nu sätts föreställningen upp i sin helhet och översatt. Kommer att vara på turné både i Sverige och Finland.
Bilden har jag lånat från kulturhusetstadsteatern.se Fotograf Mattias Sterner
Stadsteatern (Kulturhuset Stadsteatern)
Nu blir det på riktigt teaterchefen Anna Takanens repertoar. Jag ser fram emot att se en hel del nyskrivet. Ni som missade förra gången får en ny chans när Ansvaret är vårt/Tingsten får nypremiär i april. Det är en av mina absoluta favoritföreställningar. I februari öppnar Kulturhuset Trappan Vällingby, det är ett scenkonsthus där Stadsteatern sätter upp flera föreställningar.

4 kommentarer:

 1. Vilken bra inspiration för teateråret! Hade gärna sett fler föreställningar 2015, är dock lite begränsad av utbudet i min stad men Stockholm är ju inte långt bort. Fint också ta del av dina årssammanställningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är synd att inte fler föreställningar är på turné och att så mycket är centrerat kring Stockholm. Men som du säger det är bara en tågresa ner. :-)

   Radera
 2. Svar
  1. Jag med men igår meddelade Dramaten att den ställs in :-(

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.