lördag 2 januari 2016

Kulturåret 2015: kulturhändelser

  
Jag som är mycket förtjust i och ständigt håller mig uppdaterad om vad som händer i förlagsvärlden var i mitt esse när Förläggarföreningen bjöd in till en halvdag om just branschen, trender och spaningar. Dagen hette #Boken 2015 och hölls på ABF Stockholm.
Jag var inte mycket på bio under förra året men två filmer som jag såg och tyckte var fantastiska var Nånting måste gå sönder och Taikon. Musik är bland det viktigaste i mitt liv och den kultur jag tar till mig av mest men som jag bloggar allra minst om. Förra året var starkt svenskt och en artist som äntligen släppte sitt album var Seinabo Sey. Jag fortsatte att gå och lyssna på spoken word, både på Dramaten men även som mellanakt eller förband till andra evenemang. Bäst var dock Revolution Poetrys femårsfirandeFolkoperan. Serier fortsatte att vara en genre jag gärna läser och kulmen på serieåret är Seriefestivalen på Kulturhuset. Då köper jag seriealbum och lyssnar på serietecknare på löpande band.
Jag var flera gånger på PUNKTmedis och låtsades att jag var 16-19 år igen. Där hölls PunktShow och jag lyssnade på flera intressanta samtal, bland annat var Ison Glasgow där, det pratades om föreställningen X, om skönhetsnormer för svarta kvinnor, Rabén & Sjögren hade en kvartett av sina författare där när Punkt fyllde 10 år.
Är det något jag är oerhört tacksam och glad över så är det när jag får inbjudan till bokfrukostar, författarträffar, bloggträffar på förlagen. Förra året var jag hos Rabén & Sjögren och B. Wahlströms, Bonnier Carlsen, Lilla Piratförlaget och Gilla böcker bland annat. Det är så roligt att få träffa de som jobbar på förlagen, få förhandstittar och väldigt kvalitativt få lyssna på och prata med aktuella författare.

De två största händelserna förra året kulturellt för min del var Bokmässan i Göteborg (min andra någonsin) samt Augustpriset och då framför allt presskonferensen och galan. Då är landets litteraturelit på plats och det går att både spana på kändisar, träffa både de vars arbete är att ge ut och skriva böcker. På mässan går det att förköpa sig på böcker men roligast är att lyssna på intressanta seminarier och att träffa andra bokbloggare. På Augustgalan är det flärd och fest och det är sällan jag får uppleva det så när jag var där för andra gången förra året passade jag på att njuta i fulla drag. Det hela blev ju extra festligt när de två jag höll tummarna för också fick varsin statyett.

Nu är det dags att vinka hejdå till 2015 och välkomna 2015. Jag gör det med öppna armar för personligen var förra året ett av de tyngsta och jobbigaste åren någonsin. I vår byter jag bland annat jobb och det kommer kanske att påverka bloggen. Jag ska nämligen börja jobba som kommunikatör för dans och teater på Kulturhuset Stadsteatern. Det är nog den kulturarena i landet som jag skriver mest om men också är mest på i form av olika evenemang. I och med att jag nu kommer att jobba i huset och med dess utbud vet jag inte hur jag ska förhålla mig till att blogga om det jag går på där. Men i och med att jag börjar först 4 januari passar jag på imorgon att skriva om det jag ser fram emot under kulturvåren 2016. 

2 kommentarer:

  1. GRATTIS till nya jobbet. Gud vad roligt att jobba på Kulturhuset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, det ska bli väldigt spännande att få jobba i huset!

      Radera