torsdag 11 juli 2013

Favoritförfattare

Bokmal73 skrev ett inlägg i början av veckan om sina favoritförfattare och jag tänkte kontra med några av mina. Så här kommer min topp fem. Kriterierna är att jag har läste flera av deras verk och tyckt om dem. Utan inbördes ordning ser listan ut som följer:
 1. Johanna Nilsson
  Men en otrolig träffsäkerhet beskriver Johanna Nilsson hur det är att vara utanför på olika sätt. Hur människor fungerar och hur vårt samhälle ser ut. Har inte läst hennes senaste två böcker men alla de andra.
 2. Jonas Gardell
  Likt Johanna Nilsson skriver Jonas Gardell på ett sätt som går rakt in i hjärtat. Det är inte tillrättalagt och ibland blir igenkänningen otroligt stark och ofta sitter jag med gråten i halsen och skrattet nära till hands i en salig blandning. Måste verkligen ta tag i läsningen av Torka aldrig tårar utan handskar-serien. Men bävar lite för jag antar att jag kommer vara ett vrak efteråt.
 3. Dorothy Koomson
  Jag fullkomligt älskar att jag kan känna igen mig utseendemässigt i hennes böcker (vilket inte händer annars). Hennes huvudrollskaraktärer är en aning trubbiga, normalbyggda, mörkhyade kvinnor. Dessutom är hennes böcker beroendeframkallande oavsett om det är kärlekshistorier eller tragiska människoöden.
 4. Johanna Lindbäck
  En bok skriven av Johanna Lindbäck vet jag alltid på förhand att jag kommer att tycka om. Och än så länge har hon inte gjort mig besviken. Det hon gör så bra är att beskriva vardag och göra det på ett intressant och bra sätt. Det blir aldrig tråkigt utan snarare pirrigt. Jag ser så fram emot hennes två böcker som kommer ut i höst.
 5. Här står det mellan Sarah Dessen, Jonas Hassen Khemiri och Katarina von Bredow när det gäller att knipa femteplatsen. Vilket är supersvårt för jag tycker rysligt mycket om de alla tre. Efter mycket funderande landade valet på Katarina von Bredow. Hennes sätt att beskriva tonåringar är rakt på och alltid mångfasetterade. Kom med en ny bok snart Katarina.

8 kommentarer:

 1. Har ju flera av Koomsons böcker hemma men fortfarande olästa. Nån dag så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börja med Min bästa väns dotter om du har den. Eller Marshmallows till frukost eller Godnatt finaste. De tre är hennes bästa.

   Radera
 2. Åh, Katarina von Bredow är en av mina favoriter också! Jag älskar hur hon ofta kombinerar etiska dilemman med kärlek, speciellt i sin debutroman "Syskonkärlek" gör hon det sjukt snyggt. Hon kommer med en ny bok snart, fast för lite yngre personer: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9129686776. Jag ser verkligen fram emot att läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag har sett det men jag vill ha en ny ungdomsbok från henne (alltså för äldre). Syskonkärlek är hennes bästa!

   Radera
 3. Jag väntar vid min låda på Gardells avslutning på Torka aldrig tårar. Den kommer säkert att uppfylla alla mina förväntningar. Jag har läst det mesta och hittar alltid något viktigt att ta till mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska verkligen ta mig i kragen och få dem lästa snarast.

   Radera
 4. Jag gillar också Gardell och Lindbäck. Tack för tipset med Bredow, kände inte till henne men har nu laddat ner en e-bok av henne från bibblan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vilken bok valde du av henne? Kul att jag kunde tipsa dig. Hoppas du gillar den också.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.