onsdag 10 juli 2013

Personer som du kanske känner

Bilden har jag lånat från bokus.se
Tänk om du kunde se in i framtiden. Tänk om du gillar det du ser. Tänk om du inte gillar det du ser. Vad gör du då? Precis det dilemmat står Emma och Josh inför då de år 1996 snubblar över något som heter Facebook. Back in the days då var inte internet en självklarhet för ungdomar som det är idag, alla hade inte en dator hemma och vi ringde upp internet på ett tjutigt modem som blockerade telefonlinjen.* I boken Personer som du kanske känner får vi följa med ungdomarna Emma och Josh och deras nya bekantskap, internet, och hur de hanterar att kunna se in i framtiden. För som bekant grundades inte Facebook fören år senare.

Jag tänker på hur jag hade reagerat om jag kunde se hur mitt liv ser ut femton år från nu. Både hur det hade känts när jag själv var femton men även nu som 27åring. En sak är säker i alla fall, saker jag gör i nuet påverkar min framtid. Något som även Josh och Emma blir varse. Jag tycker att det var en väldigt underhållande bok som blev nostalgisk då jag mindes tillbaka till hur tillvaron var då i begynnelsen av internet. Jag tyckte om att det berättades både utifrån Emma och Joshs perspektiv. Deras relation befinner sig på ett stadium när vi möter dem och förändras när de delar upptäckten av Facebook. Därför är det intressant och spännande att få följa dem båda under den resan. Dessutom får läsaren en tankeställare i hur vi har ändrat våra vanor när det gäller vad vi delar med oss till andra och hur. Något som jag tror kan uppskattas än mer av de vuxna läsarna som likt mig själv varit med om förändringen vi gått igenom med internetanvändandet och framför allt alla sociala medier. Personer du kanske känner är en snabbläst bok som funkar för alla åldrar och perfekt nu under lediga sommardagar.

*Jag vet att alla inte har tillgång till internet och datorer även idag heller men det är fler idag än det var 1996.

2 kommentarer:

  1. Det är rätt sjukt hur mkt det har förändrats, och hur vi gått med på det. Bara en sån sak som att stänga av mobilen eller lämna den hemma ses av många som extremt oartigt. Pyttsan, mer oanträffbarhet åt folket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker att dra ner på det men det är väldigt svårt. Internet skannas av så fort jag vaknar och det sista jag gör innan jag går och lägger mig. Får öva mer på semestern sen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.