Under Kulturfestivalen i augusti gick jag och min kompis Paula på en guidad visning på Norra Latin. Det är det läroverk som är "huvudperson" i Sara Bergmark Elfgrens bok med samma namn som både jag och Paula läst och gillat. Idag är det dock inte ett gymnasium längre utan en konferensanläggning. Som en del av Världens längsta bokbord höll Norra Latin öppet med både guidade visningar av konsten och med olika litterära samtal på scen. Vi började med att gå en av de guidade visningar som hölls av Lars Centerstam, tidigare konstintendent vid läroverket/folkets hus. Det var oerhört intressant att höra honom berätta om alla den vackra konst som hänger där och som hängt där sedan läroverket öppnade 1880. En rad kända konstnärer fick i uppdrag att skapa verk som skulle pryda väggarna i ljusgårdarna och de allmänna utrymmena. Gruppen som vi gick med var blandad med allt ifrån personer som gått där när det var läroverk till medelålders som gått på gymnasiet där och så vi som läst Norra Latin. Jag försökte till exempel ta mig in i aulan som var låst, det mumlades igenkännande både här och där i gruppen när vi hamnade framför tavlan nedan Den ljusa natten av Prins Eugen som är med alldeles i början av Saras bok.
Tänk om skolor hade så här vacker konst på väggarna nuförtiden. Hade jag varit elev och omgetts av så intressant och fin konst hade jag sannerligen varit mer inspirerad än de sterila miljöer som nuförtiden är på modet. Efter att vi gått visningen tog vi oss en fika norra ljusgården i väntan på Sara Bergmark Elfgrens framträdande. Vår gemensamma kompis Emily anslöt precis innan Sara började prata om Norra Latin, sin skrivprocess och om den research hon gjorde innan och under tiden hon skrev boken. Även här var det en blandad åskådare och vid publikfrågorna var det alltifrån en äldre herre som berättade den verkliga bakgrunden till en anekdot Sara stött på under sin research till yngre läsare som ville veta om när nästa bok kommer. Det var verkligen skoj att få höra Sara prata om boken i den miljö som den utspelar sig i och vilket arbete som ligger bakom boken. Jag kan varmt rekommendera er att läsa den och sen hålla utkik när det är öppet för allmänheten igen på Norra Latin så ni kan ta er en titt på hur lokalerna och miljön ser ut i verkligheten. Jag lovar att ni kommer att transporteras till Saras berättelse, höra elevernas skratt och småjogg upp för trapporna när ni är där.
Den visningen skulle jag gärna varit med på! Tack för att du delar med dig!
SvaraRaderaJag såg att det går att boka en egen visning om man är en grupp. Kanske kan vara något att göra med fellow bokbloggarmaffia vid tillfälle?
Radera