onsdag 17 augusti 2016

Höstens böcker 2016- ungdomsböckerna

Den här gången när höstkatalogen kom från Svensk Bokhandel blev det sååå många flärpar med böcker jag vill läsa i höst. Jag tänkte tipsa om vad jag är sugen på att läsa och först ut är ungdomsböckerna. Glädjande har några av förlagen börjat lägga upp bilder på sociala medier på böcker som kommit från tryckeriet så jag tar det som ett tecken att bokhösten äntligen är här. Och det är bara lite mer än en månad kvar till Bokmässan!! Ni får gärna lämna en kommentar med tips på böcker som ni inte vill missa i höst.
Lilla Piratförlaget/ Gilla böcker
I höst kommer ÄNTLIGEN Sara Ohlsson med en ny bok. Jag har längtat efter och väntat på att hon ska skriva en ny bok sedan hennes bidrag i antologin HET som kom ut 2012 som är hennes senaste text. Nu är hon aktuell med Ingen normal står i regnet och sjunger. När jag var på en kväll om barn, unga och läsning i våras och förläggaren Ada berättade att Sara skulle komma med en ny bok i höst så jublade jag nog höst av alla. Titta på det vackra och färgglada omslaget!! Och ett annat vackert omslag har Christoffer Carlssons bok som är hans debut som ungdomsboksförfattare, boken heter Oktober är den kallaste månaden. Det är en deckare och trots att jag vanligtvis inte läser deckare kommer jag göra ett undantag för Christoffer är en så trevlig person och om jag någon gång ska läsa hans böcker känns det bra att börja med hans ungdomsbok.
Alfabeta och Natur & Kultur
En annan bok som jag har väntat på är Johanna Thydells nya bok. Utgivningen av den har skjutits upp men nu är den äntligen här. Den heter (M)onritologen. Jag har gillat alla Johannas böcker (ungdomsböckerna) och den här boken känns så efterlängtad och jag tänker mig att jag ska reservera en hel säg lördag och bara plöja den tillsammans med en strid ström av te och choklad.

En författare som av någon anledning har gått mig förbi och som nu är aktuell med sin andra bok är Elin Bengtsson. Nu kommer hon med Ormbunkslandet och den verkar mycket spännande, den handlar om att förlora någon och reglarna för vem som få älska vem. Jag som inte ryggar undan för en bok om kärleken har givetvis satt upp den här på läslistan inför i höst.
 
Sandra Beijer är tillbaka med en ny bok, på nytt förlag då hon följde med sin förläggare som bytte förlag. Nu kommer hon med Allt som blev kvar. Det ska bli väldigt intressant att se hur hon följer upp sin debut och har utvecklats som författare. Även den här verkar handlat om hjärta och smärta.
Rabén & Sjögren
En efterlängtad översättning, en favoritförfattare, en barnbok med favoritillustratör och så en vacker bilderbok, så skulle jag kunna beskriva hösten hos Rabén. Bara tre ord (sorry men både den titeln och det omslaget känns väldigt trist i jämförelse med originalet) av Becky Albertalli har jag verkligen längtat efter och sparat mig inför. Den här boken har jag sett och läst så mycket gott om men jag ville vänta tills den gavs ut på svenska och nu är den här. En YA-bok om att passa in och hitta sig själv, ett framgångsrecept för en bra YA.   

Johanna Nilsson har jag läst och älskat sedan jag gick på gymnasiet. Det brukar ofta vara smärta och svärta och med ett språk som knockar mig. Nu kommer hon ut med en bok som har höstens längsta titel: Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med. Den verkar av sin beskrivning att döma kvala in i det som är Nilssons paradgren, beskriva dem som står lite utanför.

Veckan före barnbidraget är en bilderbok om just hur det är veckan före barnbidraget och hur knapert det kan vara då. Det är ett ämne jag kan relatera oerhört mycket till från min uppväxt. När jag såg denna färgglada bok i katalogen och att det är Ellen Ekman (aka Lilla Berlin) som illustrerat bara visste jag att den måste jag läsa. Texten har Elin Johansson skrivit.

En annan författare och illustratör som jag verkligen beundrar är Lena Sjöberg. I höst är hon aktuell med Under ett rabarberblad. Även det verkar vara en färgsmällkaramell och jag ser fram emot både få ta till mig av verserna och få beundra bilderna.

För första gången på svenska utkommer en skönhetsbibeln Black Vouge för svarta. Här får äntligen vi som har lite mer melanin sminktips och det är en bok om skönhet där vi inte behöver vara i yttersta minoritet. Jag ska på deras stora gala och bokrelease om några veckor och är mycket förväntansfull. 
B. Wahlströms
En bok som jag blev sugen på att läsa redan i våras är Ruta Sepetys bok Tårar i havet. Det var när jag var på förlagets bokfrukost som mitt intresse väcktes. En båtkatastrof under Andra världskriget som har gått oss lite obemärkt förbi trots att det var en större katastrof än Titanic. Det är grunden till den här boken som dock är fiktion med den verkliga historien som en typ av grund. Dessutom kommer författaren till Stockholms stadsbibliotek den 18 oktober. Då ska jag gå och lyssna.

Vi är en av Sarah Crossan har vunnit nästan alla fina barn- och ungdomsbokspris som finns under våren. Det här är en bok om två systrar som är sammanväxta och som tidigare hemskolats men nu ska börja i vanliga skolan. Det ska bli intressant att se om den lever upp till alla lovord om den. Omslaget är trendsäkert mintgrönt som många av de böcker jag vill läsa i höst är helt eller till viss del.
Bonnier Carlsen 
Två amerikanska översättningar och en debut är facit när jag nådde B.Cs sidor i katalogen. Det är Nicola Yoons Ingenting och allting samt antologin Let it snow med John green, Maureen Johnson och Lauren Myracle när det gäller översättningarna. Och Flora Wiström debuterar med boken Stanna. Ingenting och allting köpte jag när jag var i London i våras och det ska bli skoj att läsa den i höst tillsammans med folk som läser den på svenska. Det verkar vara en mycket fin berättelse. När det sen blir dags för julledigt blir det till att krypa upp i soffan med raggsockor och en kopp glögg och läsa om kärlek på det där typiskt amerikanska sättet i Let it snow (som ännu inte har ett svenskt omslag upp på deras webb).  Debutanter är alltid intressanta att läsa och jag blev tipsad av en kompis om just Floras bok och efter att hon fått ta över Bokmässans instagramkonto blev jag ännu mer sugen.

4 kommentarer:

  1. Jag köpte en bok av Sarah Crossan (Apple & Rain) i London förra året men läste den först i somras. Oerhört bra bok, så fin gestaltning av huvudpersonen Apple och hennes ganska komplicerade relationer till mamma, mormor och syster. Vad roligt att hon kommer ut på svenska nu också. Jag ska absolut läsa Vi är en.
    Antar att du bestämde dig för att fortsätta blogga trots allt?
    :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh den boken ska jag genast kolla upp! Tack för tipset. Jo jag kommer fortsätta blogga men vi får se hur mycket/ofta. Höll en väldigt hög takt förut och den mådde jag inte bra av. Roligt att du hittade hit efter min lilla bloggsemester. <3

      Radera
  2. Jag ser också fram emot Sara Olsson bok, och Sepetys och Crossan och... Ja, precis som du har jag skrivit upp många höstböcker jag vill läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hur ska vi hinna med allt?? Kommer du att åka på Bokmässan i Göteborg i år?

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.