måndag 20 juni 2016

Prisutdelning av ALMA-priset

Jag hade den stora äran att få gå på prisceremonin för ALMA-priset. Den hålls i samma lokal som Augustgalan, nämligen Stockholms Konserthus. Utanför hängde det fina vimplar kvällen till ära och på trappen satt människor och njöt av sommarsolen och gäster strömmade in genom dörrarna. Kvällens huvudperson var årets pristagare, Meg Rosoff och konferencier var Stockholms Stadsbiblioteks chef Katti Hoflin. Kvällen inleddes med en kort introduktionsfilm om pristagaren.


Under ceremonin spelade Bo Kaspers Orkester två låtar och MalenaErnman sjöng två sånger. Kulturrådets generalsekreterare Staffan Forsell höll tal, skådespelaren Hamadi Khemiri läste högt ur Den jag var (Who I was) och kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke höll (än en gång på så stapplig och dålig engelska att jag blir helt paff) hyllningstalet till pristagaren. Innan Meg fick hålla sitt anförande läste juryns ordförande Boel Westin upp motiveringen till varför Meg Rosoff vann priset i år och den ser ut så här:
Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap.
Se Megs tal från prisceremonin här nedan, hon säger mycket klokt:


Efter hennes tal blev det applåder som aldrig ville ta slut samt en stående ovation. Kvällen avslutades med att Bo Kaspers Orkester och Malena Ernman spelade och sjöng varsin låt till. När själva ceremonin var slut bjöds vi alla upp till Grünewaldssalen där det blev bubbel, snittar och mingel. Jag träffade där på både författare, en och annan bibliotekarie, Läsambassadören samt allas vår prickiga favorit Prickiga Paula.

Det var en mycket trevlig sommarkväll och jag är så glad att jag fick gå på prisceremonin, tack så mycket ALMA-priset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar