torsdag 23 juni 2016

Foyles vs Waterstones + bokinköpen från London

I slutet av maj fyllde jag 30 år och det firade jag med en resa till London. Under själva födelsedagen hade jag bara en önskan och det var att få gå i boklådor hela dagen. Förutom att titta in i en del independent boklådor så var jag och min syster mest inne på Foyles och Waterstones respektive flaggskeppsbutiker. Den förstnämnda ligger vid Charings Cross och den andra vid Picadilly Cirkus. Det är Storbritanniens stora kedjor och både dessa flaggskeppsbutiker har sex våningar med ett fik/restaurang högst upp. Jag hade aldrig varit på Foyles förut men är väl bekant med Waterstones (vi var även inne i deras butik vid Covent Garden som är en av mina favoriter). Efter att ha promenerat under förmiddagen och både varit lite turistiga (var inne en sväng på National Gallery) och inne i små boklådor lägst vägen gick vi med bestämda steg mot Foyles. Väl där åkte vi högst upp och tog oss en ordentlig fika för att ladda batterierna. I denna jämförelse om fik/restaurang vinner Foyles ronden om gott utbud av ätbart och Waterstones vinner på utsikten.
Innan resan hade jag sett på Foyles instagramkonto att de skulle ha en kampanj med ta 3 betala för 2 så jag såg verkligen fram emot att handla. När vi fikat klart och tog oss ner i butiken slogs vi av hur ljus och luftig den var. Visst fanns det små bokbord/öar lite här och var med olika teman. Men de där borden med böcker som ingick i erbjudandet hittade vi inte någonstans i butiken. Så vi gick och frågade om kampanjen var slut och fick till svar att det var den inte men böckerna som ingår står i hyllorna. Nu började det svåra, för till skillnad från Waterstones så frontas inte så mycket av böckerna med framsida. Många eller nästan alla titlar står med ryggen till och det innebar att vi var tvungna att dra ut och kolla på varenda bok för att se om de var del av kampanjen. Innan jag åkte hade jag gjort en lista med titlar som jag var på jakt efter men jag var även öppen för att bli inspirerad av ny böcker jag inte kände till. För i London är de väldigt duktiga på just att skylta och fronta med böcker i bokhandeln på ett sätt som Sverige har mycket att lära där topplistorna dominerar (i alla fall hos kedjorna). Men inne på Foyles var det svårt att bli inspirerad, där krävdes det nästan att du visste vad du var ute efter och sedan gick och plockade ut den boken ur hyllorna. Det hela resulterades i att jag gick därifrån tomhänt och lite besviken. Visst är deras fina hälsning när du kommer in i butiken fin, visst är den ljus och luftig men särskilt inbjudande att strosa runt och inspireras är det inte. Därför kändes det bra att gå till ett säkert kort, Waterstones.
Så vi traskade på genom stan och kom således fram till bokhandlarnas bokhandel. Vi åkte högst upp även där men mest för att titta på utsikten än att äta. Sedan gick vi våning för våning och spenderade mest tid på barn- och ungdomsplanet samt det för skönlitteratur. Här däremot fanns det bord med kampanjer och erbjudande överallt och i själva bokhyllorna står många av titlarna med framsidan till. Jag hittade titlar som jag både hört talas om innan och inte på ett snabbt och enkelt sätt. Visst är Waterstones mörkare och murrigare än Foyles men de vinner på skyltning och att vara inbjudande och inspirerande. Medan Foyles fokuserade på dystopier och trilogier på ungdomsavdelningen (en trend som var aktuell när jag var i London för tre år sedan med) hade Waterstones klassiska barn- och ungdomsböcker (olika bord för olika åldersgrupper), tips på perfekt sommarläsning, ett bord med erbjudande och ett med bok blir film-tema. Samma sak var det när vi kom ner till vuxenavdelningen med skönlitteratur. Där var det öar av tematiserade bokbord och många av dem hade kampanjen som fanns i hela butiken, ta 2 böcker få ena för halva priset. Så från att inte ha handlat något på Foyles så köpte jag fyra böcker på Waterstones. Vi var faktiskt tillbaka på det här Waterstones dagen efter och då köpte jag en omgång böcker till. Och sista dagen i stan var vi inne på ett Foyles som ligger vid South Bank där vi också bodde och där köpte jag också några böcker.

Sammanfattningsvis så vinner Waterstones för min del och så här ser argumenten ut för respektive bokhandel.

Foyles
+ Ljus och lyftig
+ Fint fik högst upp
- Stort utbud men du måste veta vad du letar efter för det bjuder inte in att spontant bli inspirerad då böckerna står med ryggen utåt

Waterstones
+ Stort utbud och inspirerande skyltning dessutom lätt att hitta till erbjudanden på alla våningsplan
+ Utsikten från restaurangen
+ Mycket personal i butiken så det finns alltid någon nära till hands att fråga om hjälp
- Lite mörkt inne i butiken

På det stora hela ser min totala bokshoppning under Londonresan ut så här. Det blev 11 böcker totalt, nio av dem är YA/ungdomsböcker. De två "vuxenböckerna" är inköpta på flygplatsen i häftat format vilket var väldigt tursamt för jag hittade bara dem i inbundet inne i stan och då var de så tunga. Hälften av alla böckerna hade jag på min lista sen innan och hälften var böcker jag hittade i butiken och blev inspirerad att köpa. Några av dem kommer ut på svenska under året men jag tyckte bättre om de engelska omslagen så jag köpte dem där istället. I högen finns både lättsmält, tunga ämnen/historier, nyutgivet och någon från backlist. Och så fort jag kom hem från resan satte jag mig och beställde de böcker som jag inte hittade i fysisk bokhandel (för de har endast kommit ut i USA än så länge). Nu har jag sommarläsning i alla fall och jag kom hem med mest böcker från resan vilket också var målet.

2 kommentarer:

  1. Intressant läsning om London och många spännande bokval i den där inköpshögen! Kul att du köpte The Square Root of Summer, den har jag varit nyfiken på länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd bara att jag hamnade i en stor lässvacka efter dessa och övriga bokinköp efter dem så jag har tyvärr inte läst någon av dessa böcker än.

      Radera