lördag 20 februari 2016

Liv efter liv: vecka 1

Då har vi äntligen kommit till den första lördagen i vår läsning av Liv efter liv av Kate Atkinson. Tills idag har jag läst till och med sidan 129 (i den inbundna upplagan). Det finns inga speciella frågor att diskutera den här gången utan jag tänkte att vi ska prata om vad vi tycker så här långt.

För min del som inte är särskilt bevandrad i klassikerutgivningen (undviker notorisk klassiker) får ändå en känsla av en klassiker när jag börja läsa. Det beror nog på det här långsamma berättandet om en familj, med god ekonomi och inte så mycket som händer. För att komma ihåg att den inte utspelar sig under 1800-talet tänker jag på Downton Abbey för att visualisera omgivningen och säg deras kläder. Redan på baksidan får vi vetat att vår huvudperson Ursula dör om och om igen. Under dessa lite drygt 100 sidorna fick jag upp flera andra verk som referenser. Jag tänkte på The Curious Case of Benjamin Button när det beskrivs hur Ursula ligger i sin barnvagn som spädbarn och funderar precis som en vuxen människa. Är det så att hon är vuxen fast fast i en babys kropp funderade jag. Sen kom Tidsresenärens hustru till mig i och med det här att hon dör om och om igen och när hon lever om sitt liv så kan hon ändra på vissa saker om hon vill. Det hela gjorde att historien eller framför allt tiden i boken blev osäker, vad händer första gången och vad händer andra gången ett datum upprepas igen.

Trots att jag läst baksidan och visset att hon skulle dö om och om igen så förstod jag inte hur det gick till riktigt och det här med att hon har möjlighet att påverka historien fören vi kom mot slutet av veckans portion av boken. I och med att Ursula är rätt liten än så länge så är det ju mest hennes mamma som är berättaren och det ska bli intressant att se hur detta kommer att fortsätta. Jag vill veta vad som händer med pappan och om vi får flera tillfällen när hon aktivt går in och ändrar i historien. Det är perfekt långa kapitel i boken så dess tjocklek känns inte så skärmande längre, det är bara dess storlek (inbundet) som är lite bökigt, jag kan inte ha dem med som pendlarbok och den är lite tung när jag vill läsa i badet.

Vad tyckte ni om veckans läsning? Finns det något speciellt ni vill att vi tar upp nästa vecka?
När vi pratar igen om boken ska vi ha läst till och med sidan 257.

Här kan du läsa What You Readin? och Det växers tankar efter första veckan. 

2 kommentarer:

  1. Har skrivit om mina tankar om boken hos mig. Tycker det är svårt att säga så jättemycket om boken efter bara 130 sidor, förutom att jag gillar den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, det finns säkert mer att diskutera nästa vecka :-) Ska genast klicka in mig på din blogg och läsa.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.