tisdag 15 december 2015

Lucka 15: Release Me hösten 2015

Är det någon författarsamtalsserie som jag är trogen så är det Release meKulturhuset Stadsteatern. Jag har med några få undantag gått på alla tillfällen sedan starten. Det har hänt en del gällande både upplägg och programledare och jag måste säga att upplägget som är nu är jag mycket nöjd med. Nu håller de till i Foajén på plan 3, det är ett tajtare program med kortare paus och publiken sitter kvar hela kvällen och droppar inte av utmed kvällen som tidigare (kan ha och göra med att det numera kostar en liten slant att gå). Nuvarande programledare är Mats Almegård och han gör ett så bra jobb, med varm hand, genom att vara intresserad och påläst lotsar han oss genom de olika samtalen. I höst har det varit elva (eller fjorton beroende på hur en räknar) författare med. Det är aktuella författare som deltar, vi lyssnar på dem samtala med Mats och i pausen eller efteråt går det att köpa böckerna och få dem signerade. Jag har saknat att Novellix inte varit med i höst med en aktuell novellförfattare som läser högt ur sin novell. Dessa författare medverkade i höst (se det som en perfekt lista på böcker att ge bort i julklapp:
15 september
Höstens första tillfälle gästades av Linna Johansson, Duraid Al-Khamisi, Stina Stoor, Jesper Weithz.
Linna är i höst aktuell med Lollo som vad jag förstår har varit efterlängtad av många då hon har tagit god tid på sig att skriva färdigt den. Duraid står för en av de vackraste och samtidigt sorgligaste titlarna jag någonsin hört; Regnet luktar inte här. Och den vill jag verkligen läsa speciellt efter att han själv läste högt ur den. Dessutom är det en högaktuell bok med tanke på de människor som just nu flyr från sina länder för att söka skydd i Sverige. Stina förtrollade mig med sin vackra dialekt och hennes uppläsning av den Augustprisnominerade novellsamling Bli som folk var så härlig att lyssna till. Jesper är aktuell med Vintersystrar och där är det två vänner som glider ifrån varandra.
Gäster denna gång var Tomas Bannerhed, Kristofer Folkhammar, Mats Strandberg, Gunilla Boethius. 
Kristofer är aktuell med Magisterlekarna och där är det en internatskola för homosexuella pojkar med mycket sexuellt inslag som jag förstod det när han pratade. Gunilla debuterar som 70+ med Ofri och när hon tyckte att det var för mycket gällande beskrivningarna av sexet i boken tyckte de jämnåriga väninnorna att hon allt kunde bre på lite mer. Mats hade premiär för högläsning ur en bok han själv har skrivit och det gick superbra trots att han var lite nervös. Bara det lilla han läste skrämde nästan slag på mig. Det är en skräckis som han är aktuell med och den heter Färjan. Tomas var den jag dömt ut på förhand och tänkte att en fågelbok kom igen hur skoj kan det här bli? Det visade sig vara väldigt intressant och till och med skeptikern på första raden (läs jag själv) blev sugen på att fågelskåda. Tomas är aktuell med I starens tid.  
10 november
Säsongens sista tillfälle gästades av Malin Axelsson, Rummet, Anna-Karin Linder Krauklis. Det här med rollspel har jag inte förstått varken vad det går ut på eller vad som ska vara skoj med det men Anna-Karin förklarade det hela väldigt pedagogiskt och initierat. Tillsammans med sin man Daniel Linder Krauklis kommer hon ge ut Finna dolda ting: en bok om svensk rollspelshistoria, den var då så färsk att boken inte ens hade hunnit komma från tryck. Malin är aktuell med Anropa, en bok där det förekommer apor som befinner sig mitt bland människor och blir som människor. Titeln bakvänt blir Aporna vilket jag råkade twittra ut då Mats berättade den kuriosan. Sist ut var de fyra skribenterna bakom Rummet och de är aktuella med en bok med samma namn, Rummet. De läste en humoristisk chatt som finns i boken och det blev nästan som ett skådespel då de läste sina egna delar och läste mot varandra på ett rappt och ibland ironiskt sätt.

I vår kommer Release me tillbaka så skriv in 16 februari i kalendern. Och här kan ni läsa mina blogginlägg från vårens omgång, länk och länk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.