fredag 13 februari 2015

2x Svenska Barnboksinstitutet

Här kommer två tips på evenemang i regi av Svenska Barnboksinstitutet om unga och läsning. Det första tipset är samtalet om unga och läsning och paddor (surfplattor). Vad har paddorna med läsningen att göra? heter samtalet som leds av Mårten Sandén och medverkar gör även Ulrika Jonsson och Mats Dolatkhah.
Vad händer när en text läses på en skärm, vilka är fördelarna, vilka är nackdelarna? I media, i sociala medier, inom läsforskning, skolforskning och på många andra håll diskuteras flitigt om huruvida det är bra eller mindre bra, eller rent av dåligt att läsa på skärm/paddor/plattor. Är det bra att skolor satsar på paddor som pedagogiskt verktyg, främjar det kreativiteten eller inte?
Samtalet äger rum den 19 februari kl 18.00-19.30 och kommer att filmas för visning i efterhand. Det är gratis att gå och lyssna och ingen föranmälan behövs.
Den 12 mars går startskottet för årets upplaga av Bokprovningen. Då presenteras trender i förra årets utgivning av barn- och ungdomsböcker.
Hur många barn- och ungdomsböcker utkom under 2014? Är tweenies en ny kategori? Vad är det vi missar bland det som översätts till svenska? År det bara vita barn i bilderböckerna? Har hemligheterna och hamstrarna tagit över? Varmt välkommen till Sbi:s årliga Bokprovning så får du svar på frågorna! Svenska barnboksinstitutet sammanfattar utgivningsåret 2014 och presenterar trender och tendenser. 
Det går att lyssna på presentationen live på flera platser runt om i landet och tack och lov kommer det även filmas och visas i Kunskapskanalen senare i vår. Så här ser turnéplanen ut:
12 mars: kl. 1316
13 mars: kl. 912
Plats: Aulan på Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm.
Fri entré. Ingen förhandsanmälan krävs, men kom gärna i tid för att vara säker på att få sittplats.

30 mars: Fanfaren Kultur Farsta. Filmas av UR Samtiden
28 april: Linköping
18 maj: Göteborg
19 maj: Malmö

Om du vill läsa sammanställningarna som har gjorts tidigare år i väntan på resultatet från 2014 kan du göra det här, länk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar