måndag 12 januari 2015

Bokvåren 2015- ungdomsböckerna

Jag börjar känna mig tjatig som gapar det här varje säsong numera: Var är alla ungdomsböcker (som inte är fantasy/dystopier/trilogier)? Jag vill ha contemporary YA (kan översättningen vara samtida realism?) allra helst för lite äldre ungdomar, säg från 15 år och uppåt. Våren brukar inte vara den säsong på året som det ges ut lika mycket som hösten men jag hoppas att det blir fler ungdomsböcker under resen av året. Så att det inte är en ny trend det här. Nu är vårkatalogen från Svensk Bokhandel genomläst och de böcker som jag är sugen på är markerade. Så här ser listan ut på de titlar jag vill läsa i vår:
Opal
Det är roligt att se att Opal ger ut två böcker för +15 år (det hör inte till vanligheten). Jag är intresserad av en av dem, nämligen Kickar av Staffan Cederborg.

Berghs
Förlaget följer upp succén med Eleanor & Park och ger ut ännu en bok av Rainbow Rowell. Den här gången är det Fangirl som ges ut. Den har jag redan läst på engelska men kan varmt rekommendera den för er som inte läst den ännu. 
 
HOI
Är det jag som är oinsatt eller har HOI utökat sin ungdomsutgivning? Om så är fallet är det väldigt skoj. I vår vill jag läsa En dröm från att dö av Emelie Kalén.

B. Wahlströms
Camilla Jönsson är tillbaka med en ny bok efter debuten Det går bara inte. Den nya boken heter Ekon
Gilla böcker
Jag förstår att förlag vill/måste förändra sig och sin utgivning, men jag saknar verkligen Gilla böckers utgivning som den var förr. När X Publishing lade ner satte jag mitt hopp till Gilla böcker att de skulle fortsätta att vara min trygga hamn med ungdomsböcker för de lite äldre tonåringarna. Men de senaste säsongerna har jag blivit besviken, det har varit böcker för yngre ungdomar och nu i vår har även fantasyn hittat dit. Det känns så himla trist för detta är ett av de förlag jag håller närmast hjärtat och jag saknar tiden när jag ville läsa varenda en av deras titlar. I vår vill jag läsa Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz.

Rabén & Sjögren
Det här förlaget är numera det förlag jag kan lita på ge ut samtida realism för tonåringar ofta flera titlar. Jag hoppas att den enda titel jag blir sugen på i vår inte blir den enda i år utan att de kommer med fler redan till sommaren och ännu fler i höst. Det är Lina Stoltzs bok Nothing else matters som jag vill läsa i vår. 
 
Bonnier Carlsen
Här fortsätter förlaget att ge ut John Green. Nu har vi kommit till min vän Jennys favorit bland Mr Greens titlar, den har fått den svenska titeln Katherine-teorin. Eftersom jag inte hunnit läsa den på engelska än så tänkte jag läsa den på svenska. Huset mittemot av Alex Haridi är förvisso spänningslitteratur men ingen regel som inte har ett undantag. Så den boken fick följa med på listan. Vi kan lyssna på författaren den 20 januari då han är med på Release meKulturhuset i Stockholm. Min favorit Manne är tillbaka, eller ja hans lillasyster är med. Pija Lindenbaum ger ut Jag hämtar nappen och den känns given i min samling då jag är så glad över att det finns en bilderbok med en mörkhyad karaktär som det inte är fel på (brukar vara dess utanförskap som är i fokus) och som inte passar in utan får ta plats och ha agens.

Om några förlagspersoner läser detta får ni gärna säga emot mig om det här med att det ges ut få ungdomsböcker inom spannet samtida realism! Är det så att jag kommer att behöva vända mig till engelska utgivningen för att få min hunger stillad eller har jag bara missat något i kommande utgivning?

4 kommentarer:

  1. Haha, och jag klagade på i mitt inlägg om vårutgivningen att det knappt är några dystopier/fantasy/SF längre. Måste vara skralt på ungdomsboksfronten över huvud taget :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror så, så få titlar över huvud taget nuförtiden :-(

      Radera
  2. Jag saknade också Contemporary YA, men tyckte överhuvudtaget det var få böcker jag fastnade för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med inte många titlar som jag känner att den där får jag inte missa. Trist.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.