tisdag 12 augusti 2014

Testat Storytel

I somras så fick jag genom Buzzador testa på en månad gratis med Storytel. Vad en skulle kunna säga är ljudböckernas motsvarighet till Spotify. Du betalar en summa varje månad och så får du lyssna fritt på hur mycket ljudböcker du vill (det är i alla fall ett av deras olika alternativ).  Jag lyssnade lite på ljudböcker när jag gick på gymnasiet med så slutade jag med det. För om jag inte har något att göra med händerna så sonar jag på stört. Så för att förhindra detta så virkade/stickade jag, sorterade papper, strök och lade patiens. Min favorituppläsare då var Katarina Ewerlöf. Sen dess har jag läst böcker genom att läsa dem själv istället för få dem lästa för mig.

Men jag ville ändå testa när jag fick erbjudandet från Buzzador, både själva ljudböcker och tjänsten hos Storytel. Det blev 7 böcker under den där månaden i somras som jag betade av. Och visst det gick i vissa fall fortare att lyssna på en bok än vad det hade tagit för mig att läsa den själv. Det åsidolagt så är det här inget för mig. Dels så föll jag tillbaka i det här att om jag inget gör med händerna så somnar jag, vips så har det gått en timme och jag vet inte var jag var sist. Dels så är det sååååå otroligt bundet i vem det är som är uppläsare. En uppläsare som jag inte tycker läser bra kan förstöra en hel bok. När jag kollar vilka betyg böckerna jag lyssnade på  har fått så är det i stort sätt bara 2:or. Med det sagt tror jag inte att de hade fått så dåliga betyg om jag hade läst dem själv.

Jag tycker att det är en fantastisk tjänst i sig Storytel, tänk så bra för dem som inte kan läsa själva av olika anledningar och de som faktiskt tycker om ljudböcker. På ett samlat ställe (för min del var det via appen i mobilen) har du ett helt bibliotek som kan avnjutas när du går/cyklar/kör bil eller på annat sätt tar dig fram där en fysiskt bok inte hade gått att läsa. Men för min del blev det ingen vidare prenumeration efter testmånaden. Däremot så kom jag in i e-boksläsandet i somras, precis samtidigt som de två stora nätbokhandlarna hade e-boksrea.

4 kommentarer:

 1. Lite samma här, jag är ingen ljudboksmänniska. Lyssnar dock lite när jag får olika erbjudanden men fel uppläsare kan verkligen förstöra. Jag tycker också att det tar så mycket tid - jag läser ju själv boken på halva tiden...

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt börjat prenumerera på Storytell, och har använt det jättemycket under våren och sommaren. Men jag håller helt med om det du säger, uppläsaren påverkar enormt mycket. Det är dessutom inte enbart en fråga om objektiv kvalitet, utan om smak. Därför brukar jag alltid testlyssna ett par minuter innan jag väljer en bok, samt läsa igenom åtminstone några av de tidigare lyssnarkommentarerna för att undvika rötäggen.

  Min huvudinvändning mot Storytell är att sökfunktionerna är tämligen värdelösa. I synnerhet "personliga boktips". (Eftersom du lyssnat på Kerstin Ekman och Lena Anderson vill du kanske läsa Margit Sandemo? brukar Storytel fråga.) Ett sätt som jag numera hittar böcker på är att identifiera uppläsare jag gillar och sedan kolla vad de har läst in i övrigt.

  Ha det fint!
  /Liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller verkligen med dig om sökfunktionen. Jag hade även problem med att appen slukade batteri så jag var alltid tvungen att ha laddaren i och kunde därmed inte vara särskilt mobil. Smart drag att välja bok efter bra uppläsare samt att provlyssna.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.