lördag 23 augusti 2014

Fangirl tredje veckan

Vi har snart läst ut Fangirl och denna lördag har jag och Bokpotaten läst tre fjärdedelar av boken som vi har en samläsningen av. Tills idag skulle vi ha läst till och med kapitel 29 och fokus kommer i alla fall för min del att ligga på föräldrarna. Men vad har hänt sedan sist då? Utan att ge bort för mycket av handlingen: Cath och Wrens pappa mår inte så bra, mamma gör en återkomst i tvillingarnas liv (inte helt okomplicerat), Levi åh Levi, jullov och tvillingarnas relation har väl gått från sval till iskall.

Det har kommit smygande att något är fel med pappan men vi har inte fått reda på exakt vad det är, inte fören nu. Pappa jobbar med marknadsföring och är väldigt kreativ. Han jobbar mycket, för mycket och under den tidiga vintern når han en gräns. Detta tar Cath och Wren väldigt olika och Cath är den som lämnar allt och åker hem till pappa medan Wren stannar kvar i skolan. Under den här delen av boken som vi har läst den här veckan blir det otroligt tydligt vilken splittrad familj detta är och hur de alla tre är skadade på något sätt. Om det i Eleanor & Park var misär, fattigdom och misshandel är det i den här boken med dysfunktionellt på annat sätt. Tvillingarna tar föräldrarnas skilsmässa på olika sätt och detta skapar roller som de fortfarande har på sätt och vis. Jag känner att pappan får ta sig i kragen, ta tag i problemet och sluta få speciellt Cath att oroa sig och vara barn till sin förälder och inte tvärtom. I den här delen av boken kom också tårarna. Jag led så med Cath vid ett tillfälle när hon känner att det är lönlöst och hon inte vill eller orkar längre.

Mamman har lämnat familjen när barnen bara gått några år i skolan och fortfarande var ganska små. Hon har inte hållit kontakten men har nu när de är unga vuxna ändrat sig och vill ha en kontakt och relation. Detta splittrar systrarna än mer och jag blir vansinnig på mamman. Hur kan hon bara lämna sina barn, vara borta i flera år och sedan bara förvänta sig att de ska förlåta och ta henne till sig och sina hjärtan ovillkorligt igen? Moderns återtåg ger även en förklaring till varför Wren är som hon är, vad hennes problem är. Det gör dock inte att jag tycker bättre om henne. Även om deras mamma gör ett återtåg så är hon ändå bara med i kulisserna i boken och mycket sägs mellan raderna på något vis. I och med att Cath och Wren har så olika relationer och vi får läsa boken utifrån Caths perspektiv så blir hon inte så närvarande. Även om hennes frånvaro säger mer än en närvaro. En sak är ju klar och det är att familjer påverkar oss. Våra föräldrar och deras val påverkar oss. Och syskons relationer till sina föräldrar kan påverka syskonrelationen.

Nästa vecka läser vi ut boken och pratar om den som helhet. Det ska bli mycket spännande att se hur det hela slutar. Läs vad Bokpotaten tycker om veckans läsning här, länk. Och så hörs vi i kommentarsfälten om veckans läsning och med nytt inlägg nästa lördag.

2 kommentarer:

  1. Hoppas verkligen att det redar till sig nu mot slutet, framförallt mellan Wren och Cath. Skulle inte kännas så bra annars, men mamman klarar jag mig utan och som du skriver, de där relationerna där barnen tvingas ta hand om föräldrarna är aldrig bra. Kan man ens våga tro på bättring där? Jag ska även passa på att tacka dina tummar och tår - idag var första dagen på en liten utbildning som kanske kan bli nåt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nu är vi på upploppet och på lördag får vi äntligen diskutera helheten :-) Vad roligt grattis till dig!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.