tisdag 23 april 2013

Bilder av Kristina

Jag var på min första pressvisning av en utställning förra onsdagen. Det var Livrustkammaren som visade upp sin nya utställning Bilder av Kristina för pressen och jag hade fått en inbjudan (lycka!). Tillsammans med en grupp från presskåren fick jag en guidad visning av utställningen av producenten Sofia Nestor. Åh vad jag tycker om guidade visningar, de är alltid så kunniga och Sofia hade jag kunnat lyssna på hela dagen. Utställningen öppnade i fredags 19 april, på Kristinas dödsdag.
12 olika nedslag görs likt ett pärlband i utställningen som är uppdelad på fyra rum. Drottning Kristina är en av 1600-talets mest kända kvinnor och jag tycker att det är jätteroligt att de viger en hel utställning åt en stark kvinna, mer sådant i konstsverige.

I rum 1 behandlas teman som, Kung Kristina, Krigarkungens dotter och Barndrottning.
Här berättas bland annat att Kristina fick en manlig uppfostran (i och med att flickor inte blev regenter fanns det ingen flickversion i förberedelserna i att bli regent) men hon fostrades inte att bli manlig för det. Väldigt intressant med genusdebatten och frågan om hur vi uppfostrar våra flickor och pojkar och vilka konsekvenser det får senare i livet.

I rum 2 var det Nordens Minerva, Konvertiten och Drottningen utan land som var tema.
Här visades bland annat bilden på en androgyn Kristina (se bilden i mitt collage) som jag tycker var fantastisk. I det här rummet var det många av tavlorna av Kristina som jag kände igen men nu fick jag lära mig massor om vad de stod för och vilka skeenden i Kristinas liv de kan sägas representera.

Rum 3 behandlar Regina di Roma och Alkemisten. Här fokuseras det på tiden efter att Kristina gjorde det otänkbara och abdikerade från tronen och konverterade till katolicismen.

I det sista rummet är det följande teman: En Queer Queen, Dödens majestät och Kristina om Kristina. Här visas bland annat affischerna och bilder från filmen Drottning Christina med Greta Garbo i huvudrollen. Den filmen måste jag försöka få tag i för den vill jag se. Inte minst efter att de refererar till den i filmen Gossip där karaktärerna i den filmen provspelar för rollen i en påhittat nyfilmatisering av originalet med Garbo.

Efter visningen fick vi en god frukost, genomgång av boken Bilder av Kristina av dess redaktör Per Sandin. Den boken fick vi även med oss hem i en fin presspåse. Jag har redan bläddrat och läst lite i den och den är så lyxig och intressant. Dessutom berättades det om den dramatiserade visning som kommer att vara i grannen Storkyrkan under juli och augusti då en monolog med den abdikerade Kristina kommer att spelas. Den ska jag garanterat gå på. Jag kan varmt rekommendera ett besök på den här utställningen. Främst för att den är så intressant och dels för att den handlar om en stark kvinna som verkligen gjort avtryck på historien. Jag kommer att gå och se den igen när jag har mer tid än jag hade den morgonen när det var pressvisning.

Här kan ni lyssna på ett inslag från Vetenskapsradion Historiav i P1 om utställningen.
Lyssna: Vetenskapsradion Historia : Queer drottning i rampljuset 20130418 13:35

7 kommentarer:

 1. Mumma! Och pil och båge är för jäkla coolt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite Katniss över det hela kanske? :-)

   Radera
  2. Katniss, Robin Hood (och Scarlet!), Legolas, listan är lång... Jag blir alltid lite extra lättsmält när någon drar fram pil och båge. :)

   Radera
 2. Svar
  1. Jaaa! Kom hit och så kan vi gå tillsammans. Jag vill se den igen.

   Radera
 3. när jag läste om den i DN tänkte jag att den måste jag se. Det blir i vår.

  Mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den måste du se. En mycket bra och intressant utställning.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.