måndag 14 januari 2013

Julens läsning del 1

Forbidden (häftad)
Bilden har jag lånat från bokus.se

Under julledigheten läste jag en del böcker och en av dem var Forbidden av Tabitha Suzuma som jag blev sugen på efter att Maria unga vuxna skrev om den. Jag frågade om den var lik Katarina von Bredows bok Syskonkärlek. Nu med facit i hand kan jag svara både ja och nej på den frågan. Vilket hon också tyckte. Forbidden är mycket mörkare och sorgligare än Syskonkärlek, men båda böckerna har samma huvudtema.

Men vad handlar den då om? Jo det är syskonen Lochan 17 år och Maya 16 år, och en drös småsyskon samt en far som lämnat dem för en ny familj och en mor som är ständigt frånvarande både psykiskt och fysiskt. De bor i England nära London och med britternas goda förmåga att beskriva diskbänksrealism gör att det är lätt att få en bild av hur det ser ut med ett hus fullt av barn och lite pengar. Problemet är att förutom att vara syskon så älskar de varandra på ett sätt som inte är acceptabelt varken socialt eller lagligt. Det är mörkt, fullt av ångest och dåligt samvete och så kärlek.

Jag slukade boken på en dag och var helt tömd på känslor när den var klar. För det går upp och ner i känslorna när den läses och bortsett från det att de är syskon så är det en vacker kärlekshistoria. Men i konkurrens av Syskonkärlek så vinner den senare.

3 kommentarer:

 1. Åh vad spännande! Jag älskade Syskonkärlek. Kanske ska ge mig på den här också. Jag gillar temat, och det är inte så många som skriver om det heller.

  SV: Jo, det blev det verkligen. Jag är all for att det blir debatt. Det är roligt att frågan engagerar och berör, det var också meningen att inlägget skulle provocera, men jag tycker det är tråkigt när det blir personliga påhopp. Min eventuella författarkarriär har ingenting med diskussionen att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag har bara läst två böcker på temat, den här och Syskonkärlek. Har du läst fler och kan tipsa om någon?

   Det var så lågt att gå till personangrepp och inte fokusera på sakfrågan. Men stå på dig bruden och håll huvudet högt, sådana typer finns överallt men de vinner inte i längden.

   Radera
  2. Nej, jag vet tyvärr inte heller några fler. Förutom serien Skilda världar kanske ;)

   Tack! Det är fint att höra. Jag försöker att inte fokusera på hans kommentar utan glädjas åt att så många vill diskutera frågan :)

   Radera