fredag 8 september 2017

Kulturhösten 2017: utställningar

Nu har turen kommit till att prata om den utställningar jag är sugen på i höst. Dessvärre har dessa fullt fokus på museer i Stockholm men har ni tips på utställningar på andra ställen i vårt avlånga land så får ni hemskt gärna tipsa om dessa i kommentarsfältet. Jag var i somras i Örebro och såg Open Art där och det öppnade verkligen upp för att åka själv till olika städer och titta på konst så en sådan tur vore skoj att göra i höst.

Bilderna har jag lånat från arkdes.se och modernamuseet.se Fotograf till bilden t.h: A. Zambianchi-Simply.it, Milano
ArkDes
I slutet av våren var jag och såg utställningen om Josef Frank på Centrum för arkitektur och design. Under hösten följer de upp den utställningen med en om HI-gruppen. Den som gillar 60-talets estetik gällande formgivning och inredningsarkitektur lär inte bli besviken.

Moderna Museet
Höstens stora utställning på Moderna hjälper sannerligen museet att leva upp till sitt namn. Den ställer sig nämligen frågan om ett konstverk kan sätta din världsbild på spel. Utställningen heter Manipulera världen. För oss som gillar att göra kollage tänker jag att utställningen med verk av Louise Nevelson är självskriven.

Bilderna har jag lånat från waldemarsudde.se Fotografer:
Prins Eugens Waldemarsudde
Mitt favoritmuseum blev i våras utnämnt till Årets museum 2017 och jag besöker detta magnifika museum väldigt regelbundet. I höst kommer vi kunna se utställningarna Form och färg- Andrè Lhote och svensk kubism samt Annika Ekdahl- vävda bildvärldar. Jag ser fram emot att både titta på konsten, ta en lång fika och gå runt och titta på alla blommor både inne och utomhus.
Bilden har jag lånat från sven-harrys.se Fotograf Björn Abelin
Sven- Harrys konstmuseum
Jag har alltid varit mycket förtjust och intresserad av kostym och scenografi när jag går på teatern. I höst kan vi på Sven-Harrys se utställningen Björn Abelin som innebär att vi får komma bakom kulisserna på Kungliga Operan och dess dansare.

Bilderna har jag lånat från nordiskamuseet.se Fotografer: Gösta Glase och Erik Holmén
Nordiska museet
För den som inte kan få nog av eran 50-60 tal så kan ni se kläder från 50-talet på Djurgården i utställningen Upptäck 50-tals mode. Jag är dock väldigt kräsen vad gäller modeutställningar då det är långt ifrån alla som försöker som gör det bra. Ofta är det för mörka lokaler alternativt en för platt estetik. Det ska bli spännande att se hur de gör på Nordiska i höst.

 Bilderna har jag lånat från hallwylskamuseet.se Fotograf: Louis Huch. S. Bearbetning av Ed Shepp och Anders Thessing
Hallwylska museet
Ett museum som allt som oftast klarar detta med modeutställningar ypperligt är Hallwylska. I höst kan du se två olika utställningar med fokus på kläder. Just nu pågår Elegansen lever- klassisk herrstil idag. Och senare i höst öppnar utställningen Bergman på modet, då blir det kostymer från några av Ingemar Bergmans mest ikoniska filmer där kvinnornas kostym spelar en stor roll. 

Millesgården
I år firar Finland 100 år av självständighet. Det är ett stort fokus i kulturvärlden här i Sverige med och på Millesgården blir det en grupputställning med fyra finska kvinnliga konstnärer i höst. I utställningen Den moderna kvinnan får vi bekanta oss med Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff och Elga Sesemann.

4 kommentarer:

 1. Oj, vad många spännande utställningar! Synd att jag troligen inte kommer ha chansen att åka upp till Stockholm alls i höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du tips på utställningar i din närhet får du hemskt gärna hojta till. Jag gör gärna en utflykt. Och om jag får nys på bra utställningar på andra ställen i landet så kommer jag tipsa om dem här. :-)

   Radera
 2. Många bra tips! Både jag och min sambo älskar att gå på museum, men vi gör det tyvärr alldeles för sällan. Hoppas vi kan få till npn liten utflykt i höst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En tripp till Stockholm så här under hösten är ljuvligt. Förena museibesöket med en promenad i vår vackra huvudstad är mitt tips. :-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.