fredag 30 juni 2017

Sommartips 2017: Saker att titta på

Det andra inlägget i denna miniserie med kulturtips handlar om saker att titta på. Kanske är det så att det kommer att regna lite under semestern, du kanske bara behöver ta en paus inomhus i soffan eller så reser du och vill ha lite sällskap. Här nedan finns det både längre serier att plöja, kortare klipp. Det är både dokumentärt och hittepå, samhällsaktuellt och kulturellt. Håll till godo!
Skam
Såklart går det inte att förbise den fantastiska norska ungdomsserien Skam. I helgen sändes det sista avsnittet i Norge och i början av veckan gick det att se men svensk text på SVT. Det blev fyra säsonger totalt och det är nästintill omöjligt att inte plöja en hel säsong minst åt gången. Min favorit är säsong 2 och det sista avsnittet på säsong 4. Så för er som missat detta är det bara att börja beta av avsnitt för avsnitt, säsong för säsong. Och för oss som redan sett är det fritt fram att titta på favoritklippen igen och igen (eller ja så länge de ligger upp på NRK/SVT).


Hip-hop Evolution

Netflixdokumentärserien om hip-hopens historia, Hip-hop Evolution, fängslade mig enormt när jag såg den för några veckor sedan. Vi tas med till allra första början och jobbar oss sedan fram mot idag i fyra avsnitt. Jag är en stor musikentusiast och jag gillar en mängd olika musikstilar. När det gäller hip-hop tillhör jag de som föredrar den äldre hip-hopen. När det var stort fokus på samhällsproblemen snarare än sexistiskt. Som tur är har den svenska hip-hopen idag tagit mig tillbaka till det jag föll för hos hip-hopen. Även om du själv inte lyssnar/t så mycket på hip-hop tycker jag absolut att du kan ta och se serien ändå. Den berättar mycket om USAs historia, om musikhistoria i allmänhet, om mode, om politisk aktivism och så om kärleken till musik.


Bokprovningen
En gång om året sammanställer Svenska Barnboksinstitutet (SBI) en sammanställning av barn- och ungdomslitteraturen under föregående år. Däri ryms trender och spaningar kring olika teman som framträtt, som är värda att uppmärksammas och diskuteras. Vid två tillfällen dagarna efter varandra bjuds allmänheten in att komma och lyssna på SBIs personal som berättar om Bokprovningen. Sedan åker dessa föredrag på turné land och rike runt. Dessutom har vi turen att det brukar filmas varje år och sedan sändas i Kunskapskanalen och finnas tillgängligt på UR Samtiden/UR Play. Alla ni som har barn, arbetar på bibliotek eller i skolan, ni som är intresserade och ni som inte är intresserade borde alla ta del av Bokprovningen. Det förefaller som om många har en väldig massa åsikter om barn- och ungdomslitteraturen men långt ifrån alla har på fötter i vad som ges ut, hur det ser ut kring vissa frågor och annat tyckande som görs om dessa böcker riktade till den yngre delen av befolkningen. Genom Bokprovningen får ni bättre koll och vem vet kanske kommer ni över till vår sida, den som outtröttligt kämpar för barn- och ungdomslitteraturen.


Bokhyllan
Akademibokhandeln har under våren lanserat en serie som heter Bokhyllan. Där får vi komma hem till kända svenska författare som visar oss sin bokhylla, pratar om böcker som de minns/tycker om/ogillar osv. Det är ett ypperligt tillfälle både att få se hur författarna har det där hemma men också för att få massor av boktips. Jag gillade personligen Ellen Ekman, Karin Bojs, Elisabeth Åsbrink och Majgull Axelsson bäst.
Nationen
Ännu en dokumentärserie är Nationen som gjordes av UR. Här får vi lära oss mer om den svenska historien och kanske främst den del av vår historia som vi vanligtvis inte pratar om/lyfter upp/är stolta över. Här är det folkbildning när det är som bäst av Public Service. Avsnitten är på 28 minuter och det är nästan säkrast att sprida ut ditt tittande lite för att inte bli allt för nedstämd.Även om detta kanske inte är den muntraste av tips så är det ett viktigt tips och jag anser att ledigheten både ska innehålla förströelse och sådant som får hjärncellerna att arbeta lite men kanske på ett annat sätt än när vi arbetar.


Om ni har tips på saker jag kan titta på i sommar får ni gärna lämna dem i en kommentar nedan!

1 kommentar:

  1. Måste kolla på hiphop-dokun. Precis som du så håller jag mig gärna bland de lite äldre akterna så den låter jätteintressant.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.