fredag 30 juni 2017

Sommartips 2017: Saker att lyssna på

Snart är det dags för både bloggen och mig att gå på semester. Det ska bli oerhört skönt med ledighet. Inför sommaruppehållet tänkte jag passa på att tipsa er med saker att lyssna och titta på samt saker att läsa. På så sätt kanske ni klarar er tills jag är tillbaka med mina tips igen i augusti. I detta första temainlägg kommer jag att tipsa om saker ni kan lyssna på. Kanske behöver ni sällskap under tiden ni arbetar i trädgården/diskar/städar/flyttpackar/kör bil eller vad det nu kan vara som gör att ni är upptagna med händerna och ögonen på annat håll.
Bilden har jag lånat från norstedts.se
Bakom boken #17 Ferrantefeber
Många världen över tycks ha drabbats av Ferrantefebern och nu i sommar kommer den fjärde och sista boken ut på svenska. Jag personligen kämpade mig igenom första boken förra sommaren och nu i sommar ska jag läsa bok nummer två då den är nominerad till Årets bok och som ambassadör tänker jag försöka läsa alla de nominerade böckerna. (Glöm inte att du kan vara med och rösta, röstningen stänger 20 augusti så du har hela sommaren på dig att läsa och sen rösta) Förra helgen lyssnade jag på avsnitt 17 av podden Bakom boken (produceras av Norstedts och Rabén & Sjögren) som handlade om just Elena Ferrante. Det är ett mycket bra och intressant samtal programledaren Daniel Sjölin har med förläggaren Gunilla Sondell och översättaren Johanna Hedenberg om de fyra böckerna, dess succé, styrkor och hur det är att arbeta med en författare som skriver under pseudonym. Lyssningen gjorde mig riktigt sugen på att fortsätta läsa böckerna och det känns skönt. Jag kan varmt rekommendera podcasten i övrigt, det finns många fina och intressanta samtal som ni kan lyssna på i sommar.
Bilden har jag lånat från sverigesradio.se
FEJK
En av mina absoluta favoriter bland folkbildare är Anna Charlotta Gunnarson. I sommar är hon tillbaka tillsammans med Maja Åström och deras radioprogram som heter FEJK. Med start imorgon den 1 juli och sedan fyra lördagar framåt ska de lära oss kritiskt tänkande. Detta genom att de tar sitt avstamp i falska fakta i populärkulturens värld. Jag tycker att det här låter hur spännande och intressant som helst och tänker mig att detta är något som flera generationer kan lyssna på. Varför inte lyssna tillsammans och sedan ha något att prata om kring middagsbordet, i skuggan av ett parasoll eller under tågluffen. Programmet kommer att sändas klockan ett på lördagar men kommer även finnas tillgängligt både på Sveriges Radio och URs hemsidor och där appar finns.

Akademikerjävlar
Vi fortsätter på radiotemat här, en dokumentärserie som jag verkligen fastnade för var Akademikerjävlar som görs av Tendens i P1. I tre delar samtalar Mia Blomgren som gjorde den hyllade serien Dom kallar oss white trash med människor som hörde av sig till henne efter den serien som sändes 2012. Igenkänningen var skyhög för mig som kommer från arbetarklassen, flyttade från min lilla bruksort direkt efter gymnasiet för att läsa på universitet och bli något. Det är en väldigt tillgänglig serie att lyssna på och kan ge något både till er som läst på högskola/universitet och ni som inte har gjort det. Själv ska jag ta mig ann serien som Akademikerjävlar utgår ifrån nu i sommar för den är säkerligen lika tankeväckande. Här får ni alla tre delar serverade direkt:


Bladen brinner
I ärlighetens namn känner jag mig lite tom nu sedan kickstarterkampanjen för Bladen brinner tog slut första juni. Att få prata om den podden och få fler att hitta till den är ett mission som jag gladeligen utför. Så därför passar jag på att tipsa er om podden så att ni kan lyssna i kapp någon missat avsnitt eller hitta till den om ni aldrig lyssnat förut. För som tur är kommer podden tillbaka i höst för de lyckades få ihop pengar till 1,5 säsong till. Dessutom går det att på sajten lyssna på extramaterial och det länkar jag till här nedan är samtalet mellan Johanna Lindbäck och nyligen avlidne Ulf Stark. Ni hittar podden där appar finns, lyssna bums!


Staden
Kanske kan ni/vill ni inte resa bort i sommar. Då kan jag tipsa om podcasten Staden. Lyssna på den och det känns som om ni reser runt hela världen (utan att släppa ut en massa koldioxid eller lämna balkongen). Podden handlar om arkitektur och om hur städer har byggts. Här får du både historia, kulturhistoria, sociologi, kulturgeografi och arkitekturhistoria på ett lättillgängligt och informativt sätt. Jag har lärt mig massor om både städer jag trodde mig känna till väl och de jag aldrig varken varit i eller hört talas om. Staden programdels av Dan Hallemar och Håkan Forsell, den förstnämnde är chefredaktör för Arkitektur och den sistnämnde är urbanhistoriker och författare. Det är Sveriges arkitekter och tidningen Arkitektur som producerar podcasten.Om ni har tips på saker jag kan lyssna på i sommar får ni gärna lämna dem i en kommentar nedan!

2 kommentarer:

  1. Lägger omedelbart till Fejk och Staden i min poddapp, tack för tipsen. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, vad roligt att du hittat något nytt!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.