fredag 30 juni 2017

Sommartips 2017: Saker att läsa

Det tredje och sista inlägget handlar om saker ni kan läsa i sommar. Sommaren är för mig synonymt med att ha tid att läsa. På sommaren hinner jag läsa både tjocka böcker, tunna noveller, längre reportage och artiklar på ett sätt som jag inte gör när jag jobbar. Hjärnan är mer öppen och benägen att ta in saker i längre sittningar än annars och jag älskar det. Min semester står strax för dörren och då ska jag läsa som bara den. Här kommer lite lästips till er.


Årets bok 2017
Vill du ha ett läsprojekt som heter duga i sommar då kan du läsa alla tolv böcker som är nominerade till Årets bok. Själv kommer jag försöka beta mig igenom högen så gott det går innan den 20 augusti för då är det sista dagen att rösta. Om du vill veta vilka böcker som är nominerade och kanske få lite inspiration till vilken eller vilka titlar du kan börja med så kan du titta på klippet där jag presenterar böckerna lite närmre.
Vända hem
En bok som jag verkligen hade hoppats skulle nomineras till Årets bok var Vända hem av Yaa Gyasi. Det är inte bara en av de bästa böcker jag har läst i år utan även en av de bästa någonsin. Vi får följa två halvsystrar och deras ättlingar i sju generationer från 1600-talet till modern tid. Dessa två halvsystrar känner inte till varandra. Den ena systern gifter sig med en vit man som arbetar på ett fort där slavarna hålls fångna innan de deporteras till USA. Och den andra systern säljs som just slav till Amerika. Livsödena vi får följa i denna debut är hjärtskärande, vackra, onda, kärleksfulla, magiska och intrikata. Jag pratar varmt om den här boken varje tillfälle jag kan för den är suverän. Passar superbra att bokcirkla kring så om du vill läsa något inför boksamtal till hösten alternativt få fler i din närmaste krets att läsa samma bok och prata om under sena sommarkvällar är det här boken för dig.

En tryckare på Blue Moon Bar
I Dagens Nyheter (DN) är det traditionsenligt en sommarföljetong. Årets är dock ingen som intresserar mig så jag tänkte om fler känner som jag så tycker jag att vi skapar vår egen följetong istället. Här kommer den annars kanske lite svåra genren krönikesamlingar in i bilden. Det är svårt att läsa en sådan samling i ett svep och då är det ju ett superbra sätt att ta en om dagen till frukost eller när ni nu brukar läsa sommarföljetongen. Jag tycker att vi tar och läser Hanna Hellquist samlade krönikor, En tryckare på Blue Moon Bar, från just DN och läser dem i sommar. Tyvärr har Hanna slutat skriva för tidningen och det här är ett bra sätt att få lite mer Hanna i ditt liv, för det är en redig bok med massor med krönikor som räcker längre än semestern det lovar jag.
Novellix-sommarfyra
Noveller är även de ett bra komplement till alla de där tegelstenarna till böcker som du kanske planerat att plöja i sommar. De går fort att läsa men kan vara nog så fulla med innehåll. Här har vi förlaget Novellix som kan förse dig med massor av noveller i fickformat som är deras slogan. I slutet av maj så släppte de fyra noveller om att vara ung och de kommer jag att ta med mig på semestern. Men det finns många fler än så att sätta tänderna i och en liten fågel har viskat i mitt öra att de från och med imorgon kommer att ha rea på noveller på sin hemsida så håll utkik där.

Tidningen Vi
En tidning som har massor med intressant läsning är Tidningen Vi. Om du inte klarar dig på senaste numret (och det gör du inte sommaren är lång) så kan jag rekommendera dig både att läsa artiklar på deras hemsida. Eller så kan du gå till biblioteket och låna så många av de äldre numren som ditt bibliotek tillåter. Perfekt för en stund på stranden, i hängmattan eller när du sitter med fötterna i ett fotbad för att mjuka upp förhårdningarna efter allt barfotaspring.


Om ni har tips på saker jag kan läsa på i sommar får ni gärna lämna dem i en kommentar nedan!

2 kommentarer:

  1. Om du gillar serier (vilket blivit min nya passion!) så tipsar jag om Sisters av Raina Telgemeier. Jag köpte den när jag var i USA för några veckor sedan och blev helfrälst. Så. Himla. Bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack kära du för tipset! Ska genast kolla upp det. Ha en fantastisk sommar!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.